fbpx
1.4 C
София

Японска компания е на път да извърши първата търговска сделка на Луната

Най-четени

Частните компании играят все по-голяма роля в космоса. В много случаи с благословията на националните космически агенции. Сега Япония е издала на стартираща компания първия в историята лиценз за извършване на стопанска дейност на Луната. 

Това определено може да промени облика на лунните изследвания.

Бързото издигане на SpaceX, която само за няколко десетилетия се превърна в един от водещите доставчици на услуги по изстрелване в света, отвори очите на хората за динамиката, която частните предприятия могат да внесат в космическата индустрия. 

Въпреки че САЩ са водещи, все повече държави се стремят да развият собствени търговски космически сектори.

Вече има стабилен пазар за извеждане на спътници в космоса, но националните космически агенции се стремят да насърчат компаниите да погледнат и отвъд земната орбита. За много от тях дългосрочната цел е да се създаде оживена космическа икономика, която да подпомогне мисиите, насочени към по-далечните точки на Слънчевата система.

За тази цел няколко държави приеха закони, които позволяват на фирмите да добиват и използват космически ресурси, с надеждата, че това ще даде икономическа обосновка за по-смели частни мисии. Сега Япония е издала лиценз по силата на Закона за космическите ресурси от 2021 г. Той ще позволи на базирания в Токио стартъп ispace да събира и продава малко количество лунна почва на НАСА по предварително сключен договор.

Ако ispace прехвърли собствеността върху лунните ресурси на НАСА в съответствие с плана си, това ще бъде първият случай в света на търговски сделки с космически ресурси на Луната от частен оператор. Това ще бъде новаторска първа стъпка към установяването на търговски космически изследвания от частни оператори.

Санае Такаичи, държавен министър на Япония по въпросите на космическата политика. 

Компанията планира да изстреля своя спускаем апарат Hakuto-R към Луната с ракета SpaceX Falcon 9 още на 22 ноември. 

Превозното средство ще помогне за доставянето на различни търговски и правителствени товари на Луната, включително два роувъра, както и за изпълнението на договора с НАСА.

Сделката обаче няма да бъде много изгодна за ispace. През 2020 г. НАСА се съгласи да сключи договори с четири космически компании за събиране на лунен реголит. Това е смес от скали и прах, която съставлява лунната повърхност. Разбира се, тези компании ще прехвърлят собствеността върху него на космическата агенция. Според споразумението ispace ще получи нищожните 5 000 долара за своите усилия.

Трябва да се признае, че компанията не е положила много технически усилия за мисията за събиране на данни. Планът ѝ е просто да продаде на НАСА това, което се натрупва върху стъпалата на спускаемия апарат. Освен това не е задължена да върне реголита на Земята. 

Това е така, защото целта на договора всъщност не е НАСА да се сдобие с малка купчина лунен прах. 

Целта е да се създаде прецедент, че частни компании могат да добиват и продават ресурси на Луната.

Това се оказва противоречиво. САЩ активно насърчават търговската експлоатация на космическите ресурси, по-специално чрез серия от двустранни споразумения с други държави, наречени „Споразумения Артемида“. 

Подобно на Япония, страната също е подписала национално законодателство, което позволява на компаниите да имат права върху добиваните от тях ресурси. Има и други две страни, които са подписали споразумението – Люксембург и Обединените арабски емирства.

Русия обаче се противопоставя на този подход. 

Миналата година генералният директор на Роскосмос Дмитрий Рогозин заяви, че страните не трябва да използват националното законодателство, за да вземат едностранни решения за това как да се справят с космическите ресурси. Космосът принадлежи на всички и как да бъде използван, трябва да се решава на многостранно равнище, каза той, например в рамките на ООН.

Изглежда обаче, че този призив е останал без последствия. Ако приемем, че изстрелването на ispace е успешно, комерсиализацията на Луната може да започне само след няколко месеца. Предстои да разберем дали това ще бъде началото на устойчива космическа икономика.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини