Министерството на отбраната на Япония представи списък с изискванията към производителите на самолети, в който е включена възможността за пускане на дрони и изстрелване на други безпилотни апарати. Информацията е на Defense Aerospace.

Първите екземпляри на изтребителя F-3 са планирани да излезат през 2025 година. Този самолет трябва да замени остарелите японски Mitsubishi F-2, създадени на базата на F-16 Fighting Falcon.

Безпилотните апарати ще съобщават на пилота на F-3 за наличието на вражески самолети и за техните действия. Освен това, те ще могат да откриват наземните и въздушните цели на противника, без да застрашават безопасността на изтребителя. Изтребителят F-3 ще се различава от американския F-35A Lightning II по скоростта на полета – около 2500 километра в час.

Японските компании още през 2016 година започнаха разработването на военни дронове, които могат да разузнават, да подават информация и да водят изтребителите. Тези дронове не могат да нанасят удари върху наземни цели, понеже Япония счита това за акт на агресия. Но без проблеми могат да се използват във въздушния бой.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари