fbpx
15.9 C
София

Японските компании засилват присъствието си на пазара на LCD екрани

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Три от водещите японски производители на електроника – „Хитачи“, „Мацушита“ и „Тошиба“ – обсъждат възможността да обединят усилията си за производството на екрани с течни кристали (LCD), съобщава бизнес всекидневникът „Файненшъл таймс“. Въпросните дружества планират съвместни инвестиции за изграждането на предприятие в Япония, което ще струва близо 1 млрд. долара, твърдят неназовани източници пред изданието.

Евентуален успех на преговорите ще увеличи присъствието на японските компании на силно конкурентния пазар. Освен това алиансът на трите компании ще повиши конкурентоспособността им на световния пазар, който е доминиран от корейските марки като „Самсунг“, „ЕлДжи Филипс“, както и от тайванските като „AU Оптроникс“. Корейците и тайванците имат относителни предимства пред японците, което се дължи на по-ниските им производствени разходи. Въпреки че „Сони“ и „Мацушита“ са водещи в производството на телевизори с течни екрани, те разчитат основно на външни пазари за манифактурата си (аутсорсингова дейност).

Нуждата от осигуряване на стабилни доставки принуждава производителите на телевизори с плоски екрани да изграждат смесени дружества с тези на производителите на LCD екрани. „Сони“ например създаде съвместно предприятие със „Самсунг“ за дисплеи с течни екрани. „Мацушита“ и „Тошиба“ сториха същото, като те доставят малки и средни екрани за мобилни телефони и коли. „Хитачи“ прави LCD екрани чрез своите филиали, като нейното предимство е, че разчита на специална технология, чрез която редуцира разходите си. Обединение с другите японски играчи на пазара ще й позволи още по-голямо намаляване на разноските. Лидерът сред японските компании в производството на LCD екрани е „Шарп“.

С нарастването на опасенията за излишък от панели с течни екрани алиансът на „Хитачи“, „Мацушита“ и „Тошиба“ ще донесе някои стратегически предимства, отбелязват анализатори. „Хитачи“ ще си осигури по-добър пласмент за LCD екраните си, а другите две компании ще разполагат с по-висококачествени панели, с които да модифицират продуктите си на силно наситения пазар на телевизори с плоски екрани. При всички положения обаче стратегическият съюз, който ще сключат трите компании, ще залага на високото качество за успеха на маркетинговата си стратегия, а не на „стимулиращи“ (падащи) цени.

Източник: Dnevnik.bg


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Moto Razr 40 Ultra – впечатлява от пръв поглед, печели ни с практични решения

В месеците след пандемията, най-накрая пазарът на сгъваеми смартфони, както глобално, така и в България започна да набира скорост, а тази година виждаме все...

Подобни новини