Японците пуснаха първия си GPS сателит

0
203

В събота сутринта в Япония беше пуснат сателита Мичибики (Michibiki), оборудван с ракета H-IIA, която да го издигне на необходимата височина преди отделянето му от нея. Сателитът има за цел да подобри GPS обхвата над Япония.

В 8 часа и 17 минути събота сутрин беше изстрелян първият GPS сателит на Япония. Целта е да бъдат изстреляни още два сателите след време, като предварително са обмислени 8 различни орбити при кръженето им. Сателитите ще се придвижват и на юг към територията на Австралия. Идеята за орбитите е дала и името на проекта, а именно – QZSS (квази-зенитна сателитна система). Пътищата са определени по съобразен с нуждата от акуратен GPS предавател над Япония начин, като така се гарантира, че във всеки момент приемниците в страната ще могат да доловят сигнала на единия от трите сателита, което по-рано на моменти не беше възможно заради голямото разстояние от глобалните сателити, както и високата архитектура на страната в лицето на многобройните небостъргачи и други масивни сгради.

Според учените от космическата стация Танегашима, Мичибики ще може безпроблемно да предава сигнал, тъй като е оборудван с немодифицирана технология, идентична с тази на глобалните сателити. Очаква се навигационните услуги да се подобрят в следващите дни, както и съвсем скоро пускането на останалите сателити да се осъществи.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари