Яхтите също ще имат системи с изкуствен интелект

1
303

Прогресът на модерните технологии и AI е в процес да обезсмисли ролята на шофьорите на автомобили, но те няма да спрат дотук. Благодарение на нов проект на DLBA Naval Architects изкуственият интелект може да навлезе интензивно и в областта на корабоплаването. Те представиха своята концепция за „суперяхта“, дълга почти 58 метра и работеща предимно на автономен принцип.

Яхтата се нарича Tempo и цели да вгради ИИ в различни нейни аспекти на функциониране. С това се подобрява не само преживяването на пътниците, но и се улеснява работата на управляващите яхтата. Инженерното студио от Вирджиния очерта три основни области, в които въвеждането на изкуствен интелект ще бъде от полза. Това са автономия в навигирането, мониторинг на състоянието на яхтата и автоматизация на механичните и електрическите системи. Идеята е лодката да може да ви подсказва за най-подходящ маршрут, да регулира автоматично системите си и да ви уведомява, когато някоя от тях е в неизправност. С това полезното действие на плавателното средство многократно се качва и цената за поддръжка спада.

За целта инженерите предлагат да използват същите сензори, които съществуват и в коли като Tesla – GPS, радар, видеокамери, анализатор на времето. Това ще е от помощ на капитана (не, DLBA не предлага да се отървем от него завинаги), който може да се концентрира върху по-прецизен контрол над екипажа и удовлетворяване нуждите на клиентите. Само чрез един бутон се дава възможност на компютъра да регулира клапите и помпите в яхтата, да прекъсва електрически вериги (на осветлението, например) и да събира данни за грешки и проблеми. Ако нещо се повреди, ще знаем точно къде се корени проблемът и ще го решим по-бързо.

Някои институционални и военни кораби вече са оборудвани със смарт технологии за автономност. Tempo обаче би подтикнала пазара към развитие в областта на частните и комерсиални плавателни средства. Все още има съмнения в надеждността на AI по време на злополука или спрямо влияние от трети лица (хакерски атаки, например), но идеята явно ще продължи да се развива.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари