Китай си е поставил стратегическата цел да повиши нивото на образованието и техническата грамотност на населението. Големите корпорации организират курсове, а правителството издава закони за научни дисциплини в училищата. В Китай програмирането започва да се изучава наравно с чуждите езици и се разглежда като инструмент за общуване с машините.

През последните няколко месеца в Китай особено популярен стана роботът Dash, създаден от компанията Wonder Workshop. Той е съвместим с основните мобилни платформи и дава възможност на децата да се обучават на основите на програмирането и алгоритмичното мислене. Неговите създатели заявиха, че към днешен ден умението за създаване на компютърни алгоритми се е превърнало в аналог на английския език. Английският дава възможност за общуване с хора от различни държави, а програмирането позволява да бъдат разбирани всякакви компютърни устройства. Китай полага всички усилия програмните езици да станат така естествени за децата, както са английският език и другите езици.

Китайските учени казаха, че все повече родители искат техните деца да са максимално подготвени за бъдещето с машини. Държавният курс изцяло съвпада с това мнение.

В Китай все повече се затвърждава мнението, че децата от най-ранна възраст трябва да изучават точните науки и роботехниката. Счита се, че всички, които са започнали да изучават алгоритми и програмиране в средното училище, а не на 3 години, най-вероятно са изпуснали своя шанс за конкурентно преимущество пред другите.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари