1 милион километра на Tesla Model S с две подмени на акумулаторния блок и три замени на двигателя

34
3500

Счита се, че електромобилите не могат да изминават много големи разстояния, което е логично, понеже те отскоро са на пазара. Но ето, че се появи първият електромобил Tesla Model S, успял да измине 1 милиона километра (620 000 мили), който е собственост на обикновен водач.

Германецът Хансйорг Хеминген (Hansjörg Gemmingen) е притежател на електромобила Tesla Model S P85 от 2013 година и споделя, че много обича да шофира. Германецът изминава средно по 600 км на ден, което не е особено трудно, като се има предвид качеството на германските аутобани. Интересно е, че Хеминген притежава и модела Tesla Roadster, с който вече е изминал впечатляващите 600 000 километра.

При изминаването на това рекордно разстояние германецът два пъти е подменил акумулаторния блок на електромобила и три пъти електродвигателя (drive unit). С оригиналния акумулаторен блок Tesla Model S P85 е изминал почти половин милион километра (310 000 мили) без забележима деградация. След като Tesla разкри какви са проблемите с ранните екземпляри на Tesla Model S, които водят до повреди, поставеният най-нов двигател вече е изминал 680 000 километра и работи и до днес. Всички възникнали проблеми са били в рамките на гаранционното обслужване на електромобила и разходите за неговата поддръжка са били съвсем минимални.

Любопитно е, че след изминаването на тези 1 милион километра Хансйорг Хеминген не мисли да спира и обяви, че възнамерява да измине със своята Tesla Model S P85 1 милион мили.

34
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
11 Коментари
23 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
buster
buster

Ем, този твърди, че му е 4-ти ел. двигател (от видоето)

ЗАЦЕПИ ЛИ
ЗАЦЕПИ ЛИ

Боли го уя чавека дали са му сменили 3 или 4 двигатела БГфорумяците с тараляснаците.

Ozzy
Ozzy

Платена реклама. Хайде сега за Хуйвей.

Станислав
Станислав

И сега всички с не електрически коли да споделят колко са успели да навартят преди да ги дадат за скрап.

Гошо Тарабата
Гошо Тарабата

Нали ви казаха че всичкия ток на света НЕ СТИГА за задвижване на всички автомобили с ел.двигател?!?!?! Аре ходете се плякайте някъде мошеници!!

Dave
Dave

Главата ти не стига за задвижване на дори 1 мозъчна клетка

аре бегай бе
аре бегай бе

Изминавал по 600 километра на ден с теслАта си, и то всеки ден в продължение на 5 години?!? Дори да кара със СРЕДНА скорост от 150 км/час, което е неъвъзможно, това са 4 часа. Плюс още минимум 2 часа за зареждане, защото няма теслА, която може да измине 600 км без презареждане (да не говорим, че ако кара със 150, батерията ще свърши след няма и 300 км, тези 480 ги дават при оптимална скорост, т.е. 60 км/час)… И какво става? Тоя ВСЕКИ БОЖИ ДЕН кара 5 до 8 часа кола? Щото много му харесвало?!? Хайде не нам, моля! Сложете… Виж още »

Станислав
Станислав

Те в цивилизования свят си имат достатъчно зарядни станции.

Станислав
Станислав

Днес потърсих колко Tesla Supercharger станции ще ми намери Google maps в Германия – има повече от 20. За половин час зареждане на нея може да се кара повече от 300км.
После открих какво точно трябва да се търси: Станция за зареждане на електрически превозни средства
Намерих двайсетина в района на София, много от които са в големите магазини и там зареждането е безплатно. Сиреч отиваш в магазина и докато си напазаруваш колата ти е заредена!

гошо тролев
гошо тролев

не се вижда от снимките, но в багажника има дизел генератор за ток, който постоянно зарежда автомобила

ЗАЦЕПИ ЛИ
ЗАЦЕПИ ЛИ

А в БГ-СССР Кочината продължават да си дрънкат вонящите таралясници.

Форд Ваз
Форд Ваз

Сигурно щото мойта ладичка вече е над 1,5 млн.км сменял съм само ремъци,филтри шарнир,тампони и една врата плюс няколко бушона и 5-6 кръушки общо сичку 389лв вместо 5 двигателя и 3х 30 000$ батерии. и ще израра поне още толкова.

Смях
Смях

хахахааа… Леко ладичка на 1.5 млн години. Те на 500 хил. издават багажа. Дали не е на 5.5 млн км?

Мишо
Мишо

Човек, при руските коли продаваха комплект за саморемонтиране + книжка как сам да си ги правиш.
Не ми говори, че си минал и 100к без ремонт. Да не говорим, че ладите са с верига на двигателя.

Форд Ваз
Форд Ваз

Милион 287 000 км.изглежда окаяно ма върви. 37г вадя картоф и мъкна и влача прасета, телета,тонове храна, пясъци,керемиди, камъни, греди дъски,прозорци,гардероби,багажи и 2 студентки света съм пренесъл с тая пущинка Ладичката бе ейййй… Тука ли си.Ти ли ше ми разправяш за вериги бе компютърко, какво дават и кво кара са две разл.неща.Има Автоморги отиваш за 300лв взимаш цяла нова.Сменял съм ного работи-нормална поддръжка нищо излишно. Ако ти за кача 360 кила картоф на Тесличката с 4 прасета в ремарке и 4 човека ше клекнеш и ще сменяш двигатели през 2 минути ,а батерийка на всеки 20 секунди.С тия Пущиняции и… Виж още »

Ебачев
Ебачев

каква верига те гони бе хамсалак?? Някога Лада виждал ли си, пипал ли си освен пред блока на комшията? Имаш ли представа колко модификациите на двигателя имат? Аман от пишман разбирачи. Познавам лично хора с 5ци койо до ден днешен си ги карат, Делкото, чукчето всичко се маха и се слага електронно CDI….а с пипане на карбуратора разхода става 5-6.

За всеки влак си има пътници дето се вика, недей да даваш тон в живота на хората по твоето мерило

Dim
Dim

Ти звучиш като човек който живее за да яде, а не яде за да живее.🤔

Теслаф
Теслаф

Тъпо!А колко му струва подмяната на батерията,ами на мотора?И каква екология има в производството на всяка батерия от дефицитни метали?

Станислав
Станислав

Гаранционен сервиз! Тесла дават осем години пълна гаранция.

Тахтун
Тахтун

Хайде стига, туй грозде е кисело! Освен туй е „скъпо и грозно“! Преди 25 години като карах Хонда „колегите шофьори“ ми викаха :“абе хубава е ама японците ги правили да издържат 4-5 години и после се скапвали, а пък и частите им били много скъпи“! Пък сега се надпреварват да ги купуват!

bluewater
bluewater

Завихрят се спорове разни но извода от статията според мен е че тесла имат здрави купета а останалото се сменя лесно.

Джеки Чан
Джеки Чан

Вчера написах един коментар за електро мобилите, че нямат бъдеще и че МЪСК е глупак, понеже не е заложил на автомобилите задвижвани от водородни клетки и модераторите взеха та ме изтриха Така, че за тия малумници ще направя малко сметките. Разхода на Теслите е около 27 кВ/ч за 100 км. Производствените мощности на 5 блок на АЕЦ Козлудий е за един ден 27 000 000 кВ/ч. Сиреч единия блок на АЕЦ може да захранва само 1 милион ел. коли на ден, които изминават по 100 км на ден. Ето и една задачка за модераторчета. При нарастване на 100 хиляди ел.… Виж още »

Dave
Dave

Изтрили са ти го защото коментара ти е тъп и безмислен.

Джеки Чан
Джеки Чан

хаха кое му е тъпото само тъпанари като теб говорят с общи приказки.

Глупав народ, български...
Глупав народ, български...

Не. Не е само той. Абсолютен тъпанар си. Лошото е, че не го осъзнаваш. Колкото и да ти го повтарят – няма да проумееш. Отличителна черта на тъпанарите!

Чоу Юн-Фат
Чоу Юн-Фат

Е, и? Значи сметна, че ако един милион българи пътуват по 100км дневно, за останалите няма да има ток. Я сега се замисли, какъв е процентът на хората изминаващи по 100 или повече километра дневно. Аз ако ходя пеш до работа и обратно едва докарвам 6 километра за целия ден.
И да знаеш случайно какви са ни (за цяла България) производствените мощности за водород?

Глупав народ, български...
Глупав народ, български...

Аз карам Пежо 307 2.0 HDi, което закупих като нов автомобил, през 2007г. за 35 000лв. (като се възползвах от промоция, в която влизаше допълнително 24 месечина гаранция, към стандартната 24 месечна…) В момента автомобила е на 590 000км. По груби сметки и среден разход от 7л. на 100км. (първите 3-5 години извънградско падаше под 6, а сега е около 7.5л.) това прави около 41 000л. гориво! Дизел… Количество пресметнато пак по средни цени за всичките тези години от 1.50лв. прави – 61950л. – почти 62 000 български лева. По двигателя нищо фрапиращо не е ремонтирано, но почти всяка година… Виж още »

dsaa
dsaa

Как ще те забележат студентките от Полски Тръмбеш, ако не се чува двигателя, защото гърнето е махнато?

Станислав
Станислав

Правилно си се сетил – купувайки Tesla все едно купуваш в пъти по луксозна кола, която харчи четири пъти по малко пари, не замърсява атмосферата и на всичко отгоре е с осем години пълна гаранция. Да отбележим както и тишината в купето, мощността на двигателя, автопилота – който е най-съвършения към момента и че с тази кола нямате разходи и за масла, филтри и свещи? На всеки скептик му пожелавам да гледа клипа на bri4ka точка com в youtube за Tesla – много е забавен. Там насред цялото описание се споменава името на известен инженер, с който се съветват, та… Виж още »

Джеки чан
Джеки чан

@Станисла. Да Теслите не замърсяват, но атомните електроцентрали със сигурност могат да повлиаят на живота на планетата.

Както казах за мен екологична кола е водордната

Dave
Dave

Точно така е човек, браво за разбивката. Имам подобен случай и пак само горивото за 400 000км стига за да се купи чисто нова Тесла и то модел S.