fbpx
1.4 C
София

10 важни тенденции в SEO оптимизацията през 2020 – част втора

Най-четени

Първа част може да намерите тук.

Предишната статия завършихме с т. нар. „канибализъм на съдържание“. Сега е време да разберем какво точно означава това понятие.

„Препоръчвам да преглеждате и обновявате цялото си съдържание и ако откриете съвпадащи и припокриващи се елементи да ги обединявате, пренасочвате и архивирате според нуждите, така че всяка страница да се класира със своя уникален набор от ключови думи. Ако вашият уебсайт обхваща едни и същи теми отново и отново, дори ако разглеждате един и същи въпрос от различни ъгли, страниците ви ще започнат да се избиват една друга в резултатите“. С други думи, това е същото като т.нар. „продуктов канибализъм“, който е познат на маркетолозите от години – едни и същи продукти, с една и съща насоченост и приложения, но с различни търговски имена от един и същи производител взаимно изяждат жизнения си цикъл и в крайна сметка нито един от двата не успява да си докара търсената популярност.

През 2020 г. е време да се гледате внимателно в качеството на вашето съдържание – и да оптимизирате това съдържание за потребителите, а не за търсачките, заяви Мишел Робинс, VP Product & Innovation, Aimclear

„По някакъв начин ключът към успеха в дигиталния маркетинг на 2020 г. е същият, какъвто винаги е бил, но мнозина са го игнорирали – пускайте добро съдържание, с последователни съобщения, които да идентифицират рекламираната марка и използвайте всички канали и инструменти, които имате на разположение. Тъй като търсачките стават все по-адаптирани към разбирането на естествения език, най-добре написаното съдържание, във всички форми, ще спечели“, коментира експертът.

Що се отнася до света на международното SEO, сега е моментът да инвестираме в добра локализация на съдържанието, заяви Мотоко Хънт, президент на AJPR.

„Много глобални уебсайтове имат лошо преведено съдържание, което не е редактирано за местния език. Ключовите думи нямат никакво значение, най-важно е как местните потребители, към които се обръщате, разбират уебсайта и съдържанието ви“, каза Хънт.

Тенденция 3 – Цялостна репутация

През 2020 г. Google ще продължи да разглежда и взема под внимание цялостната репутация и E-A-T (експертиза, авторитетност и надеждност) на дадена компанията и лицата, които публикуват съдържание от името на тази компания, заяви Лили Рей, SEO директор на Path Interactive.

„Фирмите, които се борят с лоша репутация и недобри отзиви за обслужването на клиенти или други въпроси, свързани с доверието към тях, ще имат по-големи трудности да се конкурират в търсещите машини. Проблемите с доверието се проявяват не само като негативни отзиви в Google за вашата марка, но също и като различни технически проблеми или проблеми със сигурността на вашия сайт. Ако например някога сте имали изтичане на потребителски данни, през 2020 г. Google определено ще вземе предвид това“

Според Лорен Бейкър, основател на Search Magazine, Google през 2020 ще се опитва да разбира по-добре източниците, които сте използвали за създаване на съдържанието, особено новинарските емисии и препратките в големи документи или академични проучвания.

В допълнение, Джейсън Барнард, собственик на Kalicube.pro казва, че вече всичко, което една компания прави офлайн и никога досега не е подозирала, че може да има значение за Google, сега ще бъде фактор в класирането в търсачката.

„Всички офлайн събития, конференции, награди, партньорства и т.н., които Google не може да види и отчете при класирането на сайта, внезапно придобиват огромно значение. Издърпайте ги онлайн и насочете вниманието на Google към тях.“

Добрата и бърза доставка (например в рамките на 2 дни или по-малко от създаване на поръчката), непрекъснатото следене на състоянието и обработката, доброто обслужване на клиенти и чатът на живо, т.нар. „дигитална харизма“ – добрият онлайн имидж, който да накара потребителите да ви търсят и да искат да купуват от вас, релативното ценообразуване и доброто потребителско изживяване са само част от всички безброй фактори, които ако бъдат изпълнени, ще ви докарат безпрецедентно първо място в класацията.

Друг важен момент е авторитетността

„Съпоставете това също и с репутацията на автора, който създава вашето съдържание. Търсещите гиганти днес ще са ориентирани най-вече към проверка на фактите – времената на гръмките и крещящи таблоидни заглавия, със съмнително съдържание и почти липсваща достоверност вече са в историята“

Когато говорим за SEO и UX, не може да не споменем скоростта на зареждане на сайта и дизайна на страницата

Дан Тейлър, старши SEO специалист в SALT.Agency, отбеляза, че Google както през последните няколко години, ще продължава да взема под внимание и да се фокусира около скоростта на зареждане на уеб сайта, като за целта в помощ идват отчетите за скоростта в Google Search Console. Вероятно вече знаете, че уебсайтове, които обикновено зареждат бавно, по каквито и да било причини, получават новите „предупредителни значки“, които уведомяват потребителя, че страницата има ниска скорост на зареждане в уеб браузъра Google Chrome.

„За много компании, това ще означава, че отново трябва да започнат да говорят със своите разработчици и в някои случаи дори ще се наложи цялостно препроектиране на страниците или дори целия уебсайт или реинженеринг на използваната инфраструктура, за да се осигури по-бързото зареждане.“

Алейда Солис, международен SEO консултант и основател на корпорацията Orainti, очаква да настъпи по-нататъшно преминаване към по-технически насочена SEO екосистемата, в която използването на JavaScript рамки, PWA и SEO автоматизацията ще вземат превес.

„Това вече започна от преди няколко години, но стана много очевидно през 2020 г. Сега ще видим истински бум в разрастването на популяризирането на JS рамките, силно използваните и натоварени приложения, също ще реконструират мрежите си използвайки предимствата на PWA и необходимостта от SEO автоматизация на задачите по оптимизирането за по-големи уебсайтове, където машинно обучение с Python може да осигури решение.“

Тенденция 5 – Мобилно SEO

„Почти всяка голяма компания, на чийто уеб сайт се е налагало да правя SEO одит има мобилна версия на сайта, която е пълна бъркотия. За да оцелееш през 2020 г., определено мобилната версия на сайта ти трябва да бъде дори по-добра от настолната. Ако някой е изненадан от този факт, то той просто е проспал последното десетилетие, в което потребителите масово започнаха да използват смартфона си за всичко.“, казва Райт.

Какво означава това?

„Когато създавате нов уеб сайт от нулата, моят съвет е да направите първо мобилната версия и едва след което да го направите съвместим за десктоп. По този начин няма да ви се налага да вършите двойна работа и дори да оптимизирате скоростта на зареждане впоследствие, тъй като се предполага, че при следването на този модел това вече ще бъде изпълнено“, коментира Киндър.

Крис Джоунс, основател и изпълнителен директор на LSEO.com, казва, че ако нямате уебсайт, удобен за мобилни устройства и оптимизиран за мобилни устройства, трябва незабавно да предприемете действия за това. Наистина няма време за чакане.

Цялото ви онлайн присъствие трябва да отразява като приоритет представите за вашето мобилно представяне. Когато изобщо говорите и си представяте уебсайт, във вашето въображение не трябва да изниква човек, който седи на настолен компютър или лаптоп. Трябва да осъзнаете, че през повечето време хората ще откриват вашия уебсайт чрез мобилно устройство.

Но темата за мобилното SEO не се изчерпва дотук. Необходимо е да проучите и мобилните SERP

„SEO се нуждае от реални, мобилни резултати от търсенето, за да бъдем наясно към какво се стремим, какъв трафик можем да очакваме и какъв вид оптимизация всъщност ще бъде успешна и ще работи“, казва Синди Крум, изпълнителен директор на MobileMoxie.

Тенденция 6 – Структуриране на данните

Знаем, че висококачественото съдържание ще бъде важно през 2020 г. Все пак алгоритмите все още не могат да разберат напълно контекста, вложената емоция и по-цветистия изказ.

Така че не можем да пропуснем и задължителните „съвети“ на търсачките за по-добро разбиране и предоставяне на резултати въз основа на изискванията на търсещия, казва Джеръми Кноуф, изпълнителен директор на Spartan Media

„Това означава да структурираме данните по начин, който помага на търсачките да разберат по-добре не само това, което виждаме на страницата, но и как всеки елемент се свързва с останалите елементи и как тази страница се свързва с други страници в уебсайта“ – казва Кнауф.

В крайна сметка, всичките създатели на онлайн съдържание искат да бъдат разбрани, намерени от потенциалните си клиенти през всеки един канал и да бъдат добре позиционирани, за да се възползват от всички настоящи и бъдещи възможности на Google и други корпорации участващи пряко в дигиталния маркетинг като Amazon, Facebook, Microsoft и Al Chatbosts, заяви Марта ван Беркел, изпълнителен директор на Schema App.

„Правилно направените и структурирани данни се превръщат в основен елемент от дигиталния маркетинг. Това ще ви позволи да публикувате съдържанието си достъпно до всяка една търсеща машина, гласов асистент като Google Echo и Alexa, чатбокс и да предоставите на клиентите си услуга във всеки един момент, от всяко едно устройство и най-вече навсякъде, където им потрябва.“

„Интелигентните SEO ще започнат да използват структуриране на данните, за да подобрят цялостното представяне, така че да могат да преценят каква част от съдържанието им води до резултати и да показват тези данни, за да повлияят съдържателната стратегия, маркетинговата стратегия, продуктовите характеристики и политики на компаниите, за които работят“, добави ван Беркел.

Маркировките

„Новите видове маркировки непрекъснато се добавят или подобряват. Също така очаквам да видя много повече ръчни санкции, свързани с лошото внедряване на структурирани данни. Не се доверявайте автоматично на някой плъгин, който сте инсталирали и очаквате от него да структурира правилно данните ви“

Тенденция 7 – Графично представяне на информацията

Търсенето от днес и за в бъдеще все повече ще се отнася до обекти от реалния, а не виртуалния свят, каза Бил Славски, директор на SEO Research, Go Fish Digital.

„Google намира начини да включи свързана с реални събития и факти информация в резултатите от търсенето.“

Както посочи Грег Гифорд, вицепрезидент на SearchLab Чикаго, локалното търсене е начело на търсенето на основата на субекти, така че трябва да обърнете внимание на това, което се случва с името на един бранд не само онлайн, но и навсякъде в пространството.

„Местното SEO е базирано на физически субекти и обекти от години – винаги сте били в състояние да класирате местни фирми, дори да нямате собствен уебсайт. Google вече има възможности да проследява посещенията и търсенето на марката в реалния свят и наскоро получи патент за използването на технология, която се занимава с това проследяване.“

Тенденция 8 – Изграждане на връзки и имидж

Шанън Макгюрк, ръководител на отдела за връзки с обществеността и съдържание, Айра Дигитал, заяви, че е време да превърнем изграждането на връзки в един от главните приоритети за SEO специалистите през 2020 г.

Това означава, че трябва да се съсредоточим върху три вида журналистическо писане:

Планирана редакция: Теми, които медиите отразяват всяка година – например събития като Черен Петък, Свети Валентин и други, които и без това са част от рекламната и маркетинговата стратегия на компанията.

Планирана реактивна редакция: Характеристики, написани от журналисти по тема, която е свързана със сезонно събитие

Реактивна редакция: Съдържание, написано тук и сега, което не е планирано и не може да бъде предвидено поради извънредно и форсмажорно обстоятелство.

Кари Роуз, съосновател и крейтив директор на Rise at Seven заяви, че изграждането на връзки и „онлайн отношения“ с други уеб сайтове, ще бъде едно от най-важните неща за изграждане на дигитален бранд през 2020 г.

„Отговорността ще падне върху създателите и оптимизатори на съдържание за изграждане на връзки и медийни приложения, които стимулират трафика и промотират марката, а не само връзки, които помагат при класиране на търсенето. Сега нашата дейност за изграждане на връзки трябва да бъде фокусиране на марка и да има реалистичен шанс брандът да бъде възприет от потребителите така, както ние искаме.“

Изграждането на марка, на която хората имат доверие и искат да правят бизнес, е от съществено значение, според Кази Жилет, старши директор на дигиталния маркетинг на KoMarketing.

„Клиентите стават все по-умни и очакват повече, що се отнася до маркетинга“, каза Жилет. „Колкото повече ви се доверяват, толкова повече са готови да споделят вашето съдържание (връзки), да говорят за вас (стойност) и да купуват вашите продукти (приходи).“

Тенденция 9 – Фокусирайте се върху четимостта, а не върху „кухите линкове“

Повтарящите се външни линкове бяха особено популярни дори през 2019 г., но вече спокойно можем да кажем, че са в историята.

Тенденция 10 – Използвани програмни езици за изграждане на платформата

През 2020 г. трябва да включите езици за програмиране като Python и R, за да изпълните едни от най-трудоемките задачи, според Бритни Мюлер, SEO специалист в Moz.

Според него, SEO автоматизацията ще ви освободи, за да използвате силата на маркетинговите основи. Освен че уеб сайтът ви трябва да бъде добре структуриран, правилното използване и съотношение между програмните езици на използваните ресурси е от съществено значение.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини