fbpx
20.3 C
София

10 важни тенденции в SEO оптимизацията през 2020 – част първа

Най-четени

В тази поредица от статии, решихме да Ви запознаем с последните и най-актуални тенденции в SEO оптимизация и онлайн съдържанието към 2020 г.

Четейки, ще откриете отговор на въпроса: Какви SEO стратегии и тактики работят през 2020 г. и ще ви помогнат ли да доминирате в SERP и да спечелите повече приходи? – именно този въпрос задават всяка година експертите от Search Engine Jorunal, които са се допитали до 58 от най-добрите SEO специалисти днес за тяхното мнение и са го обобщили за всички нас.

И така, без да губим излишно време, ето топ 10 тенденции, които трябва да знаете през 2020 г. за SEO оптимизацията, според експертите.

Тенденция №1: BERT и ориентирана към потребителите оптимизация

През 2019 г., Google стартира т.нар. нов BERT алгоритъм, който привлече наистина много внимание. Естествено, всеки SEO професионалист иска да научи как работи новия BERT и как да оптимизира съгласно него.

Обяснено накратко, за да сте актуални с BERT, трябва да сте запознати добре с поведението на потребителите днес – те търсят бърза, точна, ясна и акуратна информация на своите въпроси и чудения, която да намерят без много усилия. Именно това е и стратегията на Google за работа на търсещата машина – по-ясни и точни отговори на конкретни въпроси, достъпни още в самото търсене, често дори без да е необходимо да се посещава крайния уебсайт, макар и това почти винаги да е желателно от самите потребители.

Като пример за добре оптимизиран BERT уебсайт, може да разгледате уеб страницата на Кели Станзе, стратег по търсещи машини, който демонстрира нагледно какво означава основният принцип на BERT алгоритъма, а именно „потребител – центрирано съдържание“.

„Тъй като потребителите сега имат повече възможности от всякога в това как търсят неща онлайн, сега най-важна е чисто архитектурата на самите уеб страници и съдържание.“, коментира Станзе.

С включването на BERT тази година в алгоритъма за класиране на уеб страници и фрагменти, Google направи огромен скок напред, за да направи търсенето и реалните съвпадения по потребителските въпроси на наистина високо ниво, според Ели Шварц, консултант и съветник на SEJ.

„За да успяват сайтовете през 2020 г., съдържанието ще трябва да бъде написано наистина с намерение да информира потребителя, а не просто като пълнеж с цел реклама на един или друг продукт. Инструментите за търсени на ключови думи могат да станат дори по-малко уместни с основния набор от данни за създаване на съдържание, идващо от предложените заявки. През 2020 г. наистина интелигентните SEO оптимизатори ще станат от бюрата си и ще започнат да разговарят с реални хора – приятели, роднини, абсолютно непознат, за да могат да разберат наистина какво искат те и да до достигнат до колкото се може по-голяма аудитория, от която да разберат какво искат онлайн потребителите.“

Фредерик Дубут, старши програмен мениджър в Bing, повтори същото нещо, отбелязвайки, че класирането на уеб сайтове по ключови думи в текста, с което бяхме свикнали толкова много години, просто вече си отива.

„Няма признаци непрекъснатата еволюция на алгоритмите за индексиране и класиране на уеб сайтовете да спре, което ще рече, че авторите на съдържание за уеб сайтове скоро време ще трябва да свикнат с факта, че класирането по ключови думи и тяхната честота в текста вече просто е отживелица. И самите администратори на онлайн портали, и доставчиците на инструменти за SEO оптимизация ще трябва да насочат усилията си към изследователски дейности и удовлетворяване на нуждите на потребителите.“

Както посочва Джен Матюс, старши SEO мениджър на Groupon, Google непрекъснато се актуализира, за да оптимизира резултатите от търсенето въз основа на желанията и поведението на потребителите, а не да се фокусира върху съдържанието на база неговите ключови думи или всички други остарели разбирания за това какво значи „SEO оптимизация“.

„SEO специалистите ще трябва да започнат да разбират как потребителската аудитория ще реагира на това, което пишат, както и да се запознаят категорично с всички изминали досега актуализации на Google, които доведоха да появяването на тази нова тенденция.“

Всички искахме през последните няколко години да се съсредоточим върху това да разберем по-добре как изглежда модела на поведение на нашите клиенти, заяви Duane Forrester, VP, Industry Insights, Yext. Сега те станаха толкова важна част от пейзажа и познаването на потребителските нужди днес е неразделна част от оцеляването и растежа на повечето онлайн опериращи фирми.

„Ако се съсредоточим върху поведението на клиентите, ще бъде ясно на всички – и на създателите на съдържание, и на оптимизаторите, към какво трябва да се стремят. Макар и формулата днес да е сложна и многопластова, тя може да бъде обобщена с няколко прости думи – разберете какво питат потребителите и отговаряйте на него.“, казва Forrester. „Като предоставяте най-добрите отговори на въпроси, може надеждно да задържате посетителите на сайта ви и да ги конверсирате в клиенти.“

Какво означава това за вас?

„Съсредоточете се върху това кои са известните питания и проблеми на потребителите в интернет – в социалните мрежи, в коментарите под рекламни статии, във форумите и разберете от какво имат нужда, за да можете да отговаряте на него и всеки път, когато потърсят дадена информация, на първо място да бъде класиран винаги Вашият уебсайт.“, казва Кийт Гууд, стари SEO стратег в IBM.

 

„Освен това ще трябва да разширим усилията си за създаване на съдържание далеч отвъд основното, което би накарало някого да купи продукта ни – необходима е наистина полезна информация за посетителите“, добавя Гууд.

От изказванията, също можем да си направим извода, че времето на „лоялността към уебсайтовете“ вече е отминало. Съвременните интернет потребители от години просто търсят в Google това, което ги вълнува, след това отварят резултатите, които най-добре отговарят на търсенето им, четат и излизат. Днес много рядко някой запомня кой е бил уеб сайта, който е отговорил на въпроса му. Още по-рядко е явлението някой да влезе в конкретен уебсайт, за да търси отговор на него – отминали са времената, когато посетителите на форумите се наричаха „колеги“, знаеха малките си имена и семейните си истории… Днес социалните мрежи служат затова. Едва когато един уебсайт отговори на поне няколко въпроса или помогне за решаването на поне няколко проблема на един потребител, има шанс той да се загледа в него, името му и да го запомни. И много по-късно идва момента, в който потребителя проявява интерес дали уебсайтът принадлежи на някоя фирма и би обърнал внимание на продукта или услугата, които предлага.

Важно е винаги да се фокусирате върху потребителската полезност, казва Сам Холингсуърт, директор на отдела за търсене в Elevation Ten Thousand.

„Твърде много марки забравят или не успяват да осъзнаят какво е необходимо, за да привлекат и впечатлят потенциални клиенти. Последните търсят истинска стойност. Точно като в завода за тухли и мазилки например, клиентите искат да знаят, че сте на тяхна страна, че могат да ви се доверят и че сте надежден партньор в това, което ще бъде дългосрочно важно за тях. Именно така се изгражда връзката между бранд и клиент днес.“

Каролин Лиден, водещ SEO оптимизатор, се надява 2020 г. да доведе до промени, които да се върнем към качествената, човешка страна на търсенето.

„Толкова много маркетолози предлагат на пазара своите продукти и услуги, като никога досега те не са се интересували доколко самата реклама е ценна и полезна за крайния потребител, а не основно и единствено за продажбите на компаниите, за които работят“, казва Лиден.

Без да говорим с нашите клиенти и да разберем как се държат те, ние ограничаваме способността си да създадем цялостна и интелигентна стратегия за дигитален маркетинг, според Сара Гурбах, старши акаунт мениджър по проучвания и идентифициране на аудиторията в Seer Interacrive.

„Така че през 2020 г. ви препоръчвам да намерите клиентите си и да се допитате до тях. Говорете с тях, помолете ги да ви разкажат за търсенията си, за нещата, които ги вълнуват, за покупките си, опознайте ги чисто и просто какви хора са. Разберете какво са използвали при търсенето си, за да достигнат до едно или друго нещо, което е привлякло вниманието им. Допитвайте се до тях какво мислят за вашия сайт. Използвайте така събраните данни всеки път, преди да вземете дадено решение. Също така, както в почти всички други неща, тук особено важна е постоянността. Не е достатъчно просто да се допитвате до тях, важно е да го правите чисто и активно. Хората се променят. А именно това, към което днес са се научили, е от съществено значение за това, което ще можете да им продадете утре“, коментира Гурбах.

Освен това, създателите на съдържание трябва непрекъснато да разширяват своите умения, за да разберат пълната същност на пътя, към който се е насочил дигиталния маркетинг на деня. Именно използването на фразата „на деня“, е най-уместно – вече никой няма представа за това какво ще искат хората дългосрочно. Тепърва същинските SEO проблеми ще стават все по-малко и ще има повече маркетингови и бизнес проблеми.

Тенденция №2: Висококачествено, оптимизирано съдържание

Анна Кроу, помощник – редактор на SEJ, каза, че има едно нещо, което е било и винаги ще продължи да бъде жизнената сила на SEO:

Съдържанието.

„Съдържанието засяга всичко свързано със SEO. От структурата на вашия сайт и стратегията за вътрешните линкове, до външните линкове в социалните мрежи, които разпространявате.“

За да успеете през 2020 г., ще трябва да пишете преди всичко неща, които са уместни и ценни, заяви Тони Райт, изпълнителен директор на WrightIMC.

„Това означава, че SEO създателите ще трябва да се научат да пишат или да наемат хора, които знаят как да пишат. Редакционната свобода на Google все още не е перфектна – все още има съдържание, което не повечето интернет потребители е напълно ненужно. Но идва денят, когато най-доброто съдържание наистина ще печели.“

Поставете си за цел да имате най-доброто съдържание в мрежата за вашата тематика или поне едно от най-добрите сред конкуренцията, казва Ерик Енг, главен мениджър на Perficient Digital. Правейки това, ще задържате за колкото се може повече време вниманието на потребителите върху уеб страницата си, което от своя страна ще убеди Google в полезността ѝ.

„Това ви позволява да се конкурирате ефективно при търсенето с „дългите опашки“, които все още представляват около 70% от всички заявки за търсене и ще ви помогне да изградите авторитета на вашия сайт и търсенето на вашето съдържание, което да направи положителна възвращаемостта на инвестицията ви. В допълнение, този тип подход към съдържанието е точно това, което Google търси, за да задоволи нуждите на потребителите и представлява съвременния облик на пазарните инвестиции, които всяка уважаваща себе си компания трябва да направи.

Джеси Макдоналд, глобален SEO стратег на IBM и Джесика Левенсън, консултант по SEO и стратегия на съдържанието, заявиха, че 2020 г. е моментът да се откъснем от манията с ключовите думи. Спрете да се насочвате към отделни ключови думи, да гоните определен брой импресии на страница и да разпространявате агресивно линкове към страниците ви, за да привлечете нечий интерес. Трябва наистина да притежавате нещо, което хората да намерят за полезно.

Макдоналд каза, че трябва да се фокусираме повече върху темите.

„Целта на превключването на манталитета към повече от фокус върху темата е да се създаде съдържание, което да съчетава много информация в една малка цялост, а не да акцентира основно върху една ключова дума – това, с което всички SEO специалисти днес са „закърмени“.

Двамата дават своите 5 съвета, които всички притежатели на уебсайтове и създатели на съдържание трябва да познават:

  • Разберете коя е Вашата аудитория и какво търси тя.
  • Разберете намерението зад въпросите, които се задават или проблемите, които се опитват да решат.
  • Дайте им решения или отговори във форматите, които предпочитат чрез качествено и авторитетно съдържание.
  • Изпълнете по този начин всеки етап от дигиталната си маркетингова стратегия, за да създадете задоволително актуално преживяване, което да обслужва техните нужди отново и отново.
  • Повтаряйте непрекъснато този стремеж, защото това, че сте го постигнали веднъж, не означава, че интересите или намеренията на потребителите не са се променили или някой друг няма да направи същото нещо по-добре. Използвайте винаги актуални инструменти за проверка на SEO качеството на публикуваното от вас съдържание, както и следете отзивите на други специалисти в интернет за тях – днес се намираме в най-динамичните времена на онлайн търсенето от всякога и често не е изключено това, че един SEO инструмент е добре реномиран, той да допусне значителни пропуски спрямо актуалните стандарти на Google, които да окажат влияние върху постигането на вашите цели. 

Друго нещо, за което трябва да внимавате, според Aja Frost, ръководител на SEO и планиране на съдържанието в HubSpot е така наречения „канибализъм на съдържание“. Какво означава това, предстои да разберете в следващата статия. Очаквайте актуализация.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Asus Zenfone 9: Малкият голям смартфон

Преди седмица Asus представи новия си флагман Zenfone 9. С него компанията продължава традицията за компактен форм-фактор като флагмана от предишното си поколение. Исторически погледнато,...

Подобни новини