16 C
София

10 неща, които трябва да знаете, ако обмисляте да преминете към MacBook

Най-четени

Може би от години обмисляте да опитате какво ли би било да работите с компютър на Apple, ако никога не сте се докосвали до такъв досега, или пък сте имали досег с устройствата на компанията, но досега все не сте стигали до момента, в който да сте обмисляли сериозно да се снабдите с такова. Каквато и да е вашата ситуация, след като четете тази статия, вероятно поне веднъж сте се замисляли да пробвате следващия ви компютър да е MacBook. При всички обстоятелства ние приветстваме това, а в тази статия решихме да опишем десетте най-важни неща, които трябва да знаете, ако сериозно смятате да преминете към лаптоп на Apple.

Преносимите и настолни компютри на компанията от Купертино далеч не са от най-евтините и достъпни на пазара, но имат много качества и достойнства, заради които са предпочитани от потребителите по целия свят – уникален и характерен дизайн, високо качество вложени компоненти, изключителна мобилност, издръжливост на батерията и първокласни компоненти и дисплей, в комбинация със собствената и защитена операционна система, са само някои от примерите. Много хора решават да инвестират в MacBook, тъй като това са устройства, които в повечето случаи значително надживяват гаранционния си период и могат да останат актуални, функционални и работещи дълги години след покупката им – операционната система macOS е една от най-обичаните от потребителите за всички времена, а ежегодните нови версии, които получава, са причината, поради която и по-старите модели устройства остават в крак с времето.

И така, без да губим повече време в обяснения, нека директно преминем към нещата, които сме подбрали и сметнали, че е необходимо да знаете, ако обмисляте покупка на MacBook:

  1. Определете размера на екрана и мобилността

Apple има две линии лаптопи: MacBook Air и MacBook Pro. Двете продуктови линии се различават до известна степен в предлаганите размери на екрана, производителността и консумираната енергия. Ако искате 13,3 – инчов модел, то тогава може да разгледате вариантите от серията MacBook Air и MacBook Pro.

Освен размера на екрана, друг детайл, който трябва да имате предвид, е теглото на машината и нейната преносимост. Всяко ново поколение лаптопи MacBook са по-леки от предишните. Някои обаче остават с голямо тегло – когато се налага да обикаляте пеш дълги разстояние или да се местите от кабинет в кабинет в учебна сграда или на работа, определено има значение дали ще носите 2,8 – килограмов MacBook Air или 4,3 – килограмов 16-инчов MacBook Pro.

Със сигурност, лаптопите MacBook са по-леки от доста от другите устройства на пазара, но е добре да прецените предварително кой модел точно бихте искали и каква мобилност ще очаквате от него.

  1. Преценете колко мощен лаптоп ви трябва

За съжаление, Apple не позволява подмяната на нито един от компонентите на актуалните си модели MacBook. Реално, някои от частите подлежат на демонтиране и подмяна, но все пак това е силно ограничено, а някои модели устройства са почти невъзможни за повторно сглобяване след отваряне, поради спецификите на конструкцията им. Именно затова е добре да имате предвид, че това са машини с почти никакви възможности за ъпгрейд и е необходимо да прецените колко мощност ще ви трябва още при покупката. Определено е по-разумно да платите с 200 лева отгоре, стига това да осигури производителност, от която очаквате, че ще имате нужда, отколкото в един момент да се тревожите, че устройството ви едвам се справя с ежедневните ви задачи.

Ако търсите нов лаптоп, на който да работите по документи, да пишете отчети и да си водите бележки, има смисъл да губите по-базов модел и да спестите известна сума пари. И обратното, ако планирате да изпълнявате творческа работа като обработка на снимки и видео със софтуерните програми на Adobe или подобни на Final Cut Pro, тогава определено си струва да купите вариант с по-мощен процесор.

  1. Същото важи и за RAM паметта

Освен на избора на процесор, трябва да отделите внимание и да избора на модел с необходимото количество RAM памет. Паметта с произволен достъп или известна още като RAM памет е краткосрочната памет за съхранение на данните, с които оперира системата на компютъра. Колкото по-голямо е количеството на RAM паметта, толкова по-бързо и ефективно ще се изпълняват повечето програми, особено ако става дума за софтуер за творческа дейност. Освен това, с колкото повече програми работите едновременно, толкова повече памет ще ви бъде необходима.

Apple не предлага възможност за увеличаване на RAM паметта на закупените лаптопи в оторизираните сервизи. При моделите MacBook Air това е доста трудно постижимо, тъй като чиповете RAM памет са запоени за дънните платки. При MacBook Pro нещата стоят една идея по-различно и някои от моделите идват със SO-DIMM слот, при който RAM паметта може да бъде подменена. Въпреки това, ако искате да я смените и да увеличите количеството, ще трябва да се доверите на неоторизиран сервиз на марката или да извършите това действие сами, ако смятате, че имате нужните компетентности. Добре е да се вземе предвид, че повторното сглобяване на корпуса след отваряне, може да бъде истинско предизвикателство, ако изобщо е възможно.

  1. И не на последно място, пространството за съхранение

С появата на облачните изчисления, потребителите вече не се нуждаят от толкова голямо вътрешно пространство за съхранение на своите компютри, колкото преди няколко години. Все пак, дори когато разполагат с чувствителни и лични данни, които по свои съображения не искат да стигат до облака, повечето потребители се доверят на външни твърди или SSD дискове, особено когато става дума за лаптоп, а от вътрешния диск на компютъра единствено искат да е достатъчен за операционната система и програмите, които ще използват. Имайки предвид това обаче, препоръчваме да не купувате варианта с най-малко пространство за съхранение на който и да е модел MacBook. Към момента, най-базовите варианти се продават с 256 GB SSD, но това е твърде малко за повечето потребители в дългосрочен план. И обратно, наличието на над 1TB място за съхранение на лаптоп е може би твърде много за повечето хора.

  1. Помислете за външен твърд диск

Ако информацията на Вашия MacBook е ценна, вероятно ще ви се налага да архивирате редовно устройството си, като използвате вградената функция Time Machine. За това трябва да инвестирате в добър портативен твърд диск. Те се предлагат в различни размери и ценови категории.

  1. Защитният калъф е задължителен

MacBook са красиви устройства, но за съжаление и доста крехки, и навярно не бихте искали върху лаптопа ви да се появят грозни драскотини и неприятни следи, особено ако той не е от бюджетния клас. Именно затова, за да защитите устройството си, не забравяйте да закупите калъф или чанта, които са абсолютно задължителни за използване при пренасяне на устройството, ако искате да запазите добрия му естетически вид.

  1. Операционната система е специфична

Apple е пионер в разработването на опростени десктоп операционни системи с графичен интерфейс за обикновени потребители. Именно това е едно от нещата, които осигуряват добрата репутация на macOS, на която милиони професионалисти се доверяват всеки ден. Въпреки това обаче, има някои специфики при нея, с които е добре да сте запознати. Една от тях е значително по-различния графичен интерфейс от този на Windows например, както и по-различното разположение и функциониране на важните менюта, настройки и инструменти на компютъра, с които е добре да се запознаете. Именно затова, препоръчваме да разгледате MacBook устройство на някой приятел или мостра в магазин, и да опитате какво е да се работи с macOS, преди да решите да преминете към нея.

Операционната система на MacBook се слави с високото си ниво на сигурност, честата си и редовна поддръжка, както и стабилността си, но все пак не всички потребителите успяват да свикнат с нея. Добре е също така и да имате предвид, че повечето програми, които сте използвали досега на Windows, не са налични за macOS, като за същите цели ще трябва да търсите програми заместители. Добрата новина е, че екосистемата на Apple предлага инструменти и решения за голяма част от ежедневните нужди, като съществуват такива, с които Windows никога не е разполагала. Другият важен момент е, че каталогът на App Store за macOS е наистина богат.

  1. Забравете за стандартните USB портове

Навярно това вече ви е направило впечатление и е очевидно, но все пак е добре да бъде споменато. Моделите MacBook от последните години разполагат единствено с USB Type-C портове, които служат за свързване на периферия и зареждане на самия лаптоп. Това е добра стандартизация на интерфейса, особено предвид, че компютъра може да бъде зареждан от всеки един от портовете, но ако разполагате с периферия със стандартен USB-A конектор, като например кабел за зареждане на смартфон или безжична мишка, ще трябва да закупите преходници, за да ги свържете с MacBook. Добрата новина е, че тези преходници се продават широко и са изключително достъпни, но все пак е една грижа в повече.

  1. Дългият живот на батерията е реалност

Вероятно един от стимулите, които може да сте имали, за да обмислите покупка на MacBook, е че сте чували, че това са устройства, които издържат наистина много с едно зареждане. И това е напълно вярно. Още от години, лаптопите MacBook са снабдени с батерии, които могат са издържат между 9 и 11 часа с едно зареждане – автономия, която моделите от конкурентните производители на лаптопи, едва тепърва започват да обещават. Акумулаторните батерии, които Apple влага в своите устройства, са наистина високо качество, и освен с дълга автономна работа, могат да се похвалят и с дълъг жизнен цикъл – смята се, че батерията започва да губи до известна степен осезаемо от капацитета си, едва когато стигне поне 500 цикъла на зареждане и разреждане. Другата добра новина е, че при спешен случай, можете да зареждате вашия MacBook дори от външна батерия, досущ като тази, която вероятно използвате за смартфона си. Друг е въпросът, че за това навярно ще ви е необходима батерия с капацитет от поне 20 000 mAh, а зареждането ще става бавно, тъй като номиналната мощност за бързо зареждане на лаптопите MacBook е поне 80W, но все пак използването на външна батерия при спешни случаи е възможно и безпроблемно. Разбира се, това важи и за всички останали лаптопи на пазара, които към момента могат да се зареждат през USB-C портовете си.

  1. Ремонтът е наистина скъп

Ако някога сте използвали което и да е устройство на Apple, или сте имали поне един близък, който да е използвал такова, със сигурност знаете, че ако се стигне до необходимост от ремонт на тези устройства, то той няма да бъде никак евтин. Причината за това е, че почти всички компоненти в тези устройства, са собствено производство на Apple (много други марки лаптопи използват компоненти от различни производители), като цените им никак не са ниски. Освен това, самият ремонт на устройствата е доста трудоемък и изисква квалицифирани служители, които са преминали през специално обучение за отстраняване на неизправности в MacBook устройства, а да не говорим, че и самите ремонти отнемат много време и изискват доста усилия. Всичко това сериозно вдига цената на тези услуги, което определено може да ви изненада неприятно, ако се наложи да ремонтирате устройството си, след като гаранцията му е изтекла.

За да не бъдем голословни, ще дадем ориентировъчна представа за цената на някои от най-често извършваните ремонти. За подмяна на дисплея поради счупване или друг дефект, който не се покрива от гаранцията, Apple може да ви таксува между 65 и 90% от стойността на лаптопа като нов, в зависимост от модела. Подмяната на батерията е „сравнително евтина“ – обикновено струва между 10 и 20% от цената на устройството при закупуване, а ремонти като подмяна на дънната платка могат дори да надвишат цената на устройството като ново…


Сравненията на цените на ремонтите спрямо продажната цена на устройствата са по информация и сравнения от популярния портал 9to5Mac.

Абонирай се
Извести ме за
guest
21 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Sony WF-1000XM4 – най-добре звучащите шумопотискащи безжични слушалки

Новите шумопотискащи слушалки от висок клас на Sony бележат голям напредък спрямо предишното поколение на марката, но и спрямо конкуренцията. Това са Sony WF-1000XM4....

Подобни новини