5G мрежите и телефоните започнаха да навлизат в ежедневието ни с лек, но постоянен темп. Следващото поколение мобилна технология ще ни осигури по-бърза скорост на теглене, по-гладко излъчване и още много. Предимствата обаче не се изчерпват само със скоростта. Ще има нови възможности за употреба, които до сега не бяха възможни или практични с 4G.

8K видео излъчване

Стриймването на 4K видео не е нещо, което много хора правят през 4G. С идването на петото поколение мрежи ще можем да излъчваме съдържание в 8K резолюция, без да чакаме буфериране. По-високата скорост позволява за идентичен период от време да се прехвърли повече информация. Излъчваме с по-високо качество, без промяна в преживяването за крайния юзър. Все още телефоните и телевизорите не могат да се възползват от тази възможност, но вече имаме заявки това да се промени много скоро.

Огромни мигновени изтегляния

Ще усетим подобрение не само в излъчването на съдържание, но и в самото му изтегляне. Да, това е възможно сега с 3G и 4G, но много по-бавно. Тук скокът в скоростта ще е голям и се очаква това да позволи на разработчиците да предлагат по-комплексни приложения и игри – по-добри графики, повече функционалности. Със сигурност ще имаме нужда от доста място за съхранение.

Високо качество на онлайн гейминг без лаг

Често изпитваме затруднения в онлайн играта през мобилно устройство. Тук проблемът е не толкова скоростта, колкото забавянето. Латентността е времето, за което мрежата отговаря на нашата заявка. При 5G се очаква чувствително подобрение. Това ще промени възприемането на подадените команди. Разработчиците на мобилните заглавия вече ще могат да се стремят към конзолно качество. Да не говорим, че може да се появи и достъпен стрийминг на игри от облачни услуги. За справка – Google Stadia.

VR гейминг

Ето тук идва интересната част със stream услугите за игри. Когато изчисленията се вършат на облака, това отваря нови възможности. Очакванията са за игри, които ще надминат показаното от Google Daydream, може би дори и от PlayStation VR. И всичко това ще е в ръцете ни, навсякъде и по всяко време.

Live stream на събития във VR

Това не е напълно нова концепция, но всичко е на много експериментално ниво. 5G ще позволи да сложим шлема си и да отидем на всяко едно място, където пожелаем – дори то да е в реалността. Приложимо е за спортни събития, концерти, културни мероприятия и други.

Телевизионна революция

В момента телевизиите са ограничени от по-ниските скорости за трансфер и нуждата от масивно оборудване на терен. Новите мрежи може да позволят оборудването да стане по-портативно и да работи на по-големи дистанции. Така например ще можем да гледаме не само най-големите футболни срещи, а всички такива. Това от своя страна ще засили конкуренцията с on-demand услугите, които в момента се издигат и завземат пазара.

Холографски обаждания

Видео обажданията са нещо интересно, но какво ако можем да използваме холограми? Vodafone вече има успешни тестове посредством 5G. Ясно е, че се използват и други технологии, но това ни приближава към деня, в който ще можем да се намираме в една стая с всеки човек на планетата.

Засилена подобрена реалност

Подобряването на реалността посредством технологии е нещо, което се случва в последните години, но все още е на ранен етап. Сега това може да се промени. Новите скорости и по-ниската латентност ще позволят да се работи с големи неща като билборди, които да виждаме през очилата си или стъклото на колата. Друга идея е за навигация върху пътя, когато го гледаме през умно стъкло.

Автономни превозни средства за масова употреба

Много експерти смятат, че 5G е един от ключовете към налагането на самоуправляващите се коли. Новият стандарт ще позволи достатъчно бързо изпращане и получаване на информация между коли, пътища и останалите елементи от средата.

Така както натискаме ключа на лампата и тя светва веднага, трябва да реагират автономните коли. Ако нещо стане, машината трябва да спре веднага. Високата честота на сигнала ще е от голяма полза.

По-умни домове и градове

IoT ще се възползва най-много от скоростта и увеличения трафик. Ще можем да преминем на по-високо ниво от умни светлини и термостати в дома си. 5G може да се използва за проекти, които следят замърсяване, трафик, пешеходен поток, използването на енергия и още много – в реално време.

От своя страна това ще направи разходването на ресурси по-ефективно, разходите ще паднат. Като пример можем да посочим уличните лампи, които ще могат да се затъмняват, когато няма никой наоколо. Това е един начин градската среда да стане по-чиста и по-зелена.

Заключение

И сега си мислим, че светът е свързан, но май не сме видели нищо. Вероятно има още безброй други приложения на 5G, за които още не сме помисляли. Надпреварата в сферата изглежда не е просто, за да се продава нова и по-скъпа мрежова техника, или за да се печелят повече пари от абонатите на телекомите. Който води парада при мобилната свързаност, ще има директен принос за това как ще се промени начинът ни на живот.

22
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
14 Коментари
8 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Капитализъм
Капитализъм

И ще докара рак с тези мащаби на облъчване!!!

Петърчо
Петърчо

Колкото по-висока е честота на нейонизиращи ЕМВ, толкова по-къса е вълната и толкова по-слаба прониквателна способност има. Съответно и по-ниска температура при съпротивление.

Fermin Trujillo
Fermin Trujillo

абе кой гледа 8К на тела си или играе на игри … най-вероятно се броят на пръсти, аз тела го позвам за да си видя мейла, нет-банкирането, тук таме да синхронизирам нещо с моя личен облак и уебкамерите у дома които съм наслагал, за къв ку.р ми е тва 5Г немога да разбера, у дома нет връзката ми е 1 Гигабит и там яко стриймвам на големия ТВ но не и от телефона…..

Чети
Чети

Ако прочетеш статията идеята е да включат ВСИЧКО в интернет – от лъжицата ти, до тоалетната чиния, до огледалото, до всички коли на улицата, до светофарите и т.н.

Геле
Геле

Ще се радвам да ми падне сметката другото е пълна тъпотоя

До Бай Ганьо
До Бай Ганьо

Българинът винаги гледа сметката, но не си дава СМЕТКА за ЗДРАВЕТО!!!

boot
boot

И малко факти – никой не използва капацитетът на 4G. Всички оператори ограничават количеството данни. То, хубави са описаните по-горе неща, ама как ще стане – не знам. Кой ще да е тоз оператор, дето ще те остави с гигабитова свързаност с часове, дни, седмици или дори месец. И при това без да ти иска няколкостотин хиляди лева за периода. И 5G, ще е на същото дередже като и 3/4G – на хартия. В цял свят ограничават до 128kb/сек не поради проблем с капацитета на връзката, а да си плащаш. Дават някакви гигабайти и после с брадвата – 128kb/sec. Ако… Виж още »

_nib_
_nib_

Леко грешиш.ВСИЧКИ български оператори падат на 64кбс.Преди средните планове падаха на 128.

Кольо
Кольо

Верно ли са се насрали до едва 64кбс. В бълхаристан може да виреят такива, нищо че са егаси мизерниците

Стас
Стас

Само безполезни тъпотии. На гол г@з 5G.

Кьорав кон
Кьорав кон

Аз лично не виждам с какво ще се подобри бивота ми като цяло. Както каза колегата по-горе – най-много някой рак да хванем от облъчването. За какво ми е 8к стрийм, след като телефона ми поддържа максимум 4к видео? Какво му е лошото на 4к та да дадем излишни пари за устройства с 8к? Та навремето ползвахме камери с 640х480 и пак се виждахме. От цялата дандания може би ще усетят нещо в мегаполисите, но и там 5г ще си остане просто приказка и маркетингов трик.

Стан
Стан

Единственото приложимо на този етап е по-ниската латентност. Евентуално, ако операторите се решат на неограничен трафик, ще можем да усетим и всички други благини на 5G. В противен случай, е безсмислено тъй като и сега с 4G могат да се постигат високи скорости, но трафикът се черпи за минути/часове.

Облъчването ще доведе до рак!
Облъчването ще доведе до рак!
Илия
Илия

Глупости на търкалета! Разни тъпанари пишат измишльотини и после се кефят на такива като тебе, че се тресат от страх!

Yep
Yep

Т.е. ти си мислиш, че при умножаване в стотици пъти на клетките за комуникация и постоянна свръзка на множество устройства навсякъде около теб с честота приближаваща йонизиращата на микровълнова фурна, с теб нищо няма да стане? Мислиш си, че клетките ти са извънземни и способни да преминат облъчването без проблеми в дългосрочен план? Има предостатъчно НАУЧНИ изследвания, включително ПРАВИТЕЛСТВЕНИ изследвания на предходните стандарти, които са доста по-слаби и е ДОКАЗАНО, че вредят на живо организми от едноклетъчни, през планктони, та чак до бозайници като гризачи. Не случайно правителствата по света направиха стандарти за електромагните облъчвания и ако трябва да се… Виж още »

Yep
Yep

Защо в Брюксел спряха проекта заради опасения за здравето на хората, цитирайки, че те не са „опитни прасета“?

сдаа
сдаа

Най-смешното е, че имате статия, под тая, която опревергава тази…

Аз-Съм
Аз-Съм

Нищо което ми трябва или комерсиално не виждам но щом се радвате – така да бъде 🙂