5G мрежите и телефоните започнаха да навлизат в ежедневието ни с лек, но постоянен темп. Следващото поколение мобилна технология ще ни осигури по-бърза скорост на теглене, по-гладко излъчване и още много. Предимствата обаче не се изчерпват само със скоростта. Ще има нови възможности за употреба, които до сега не бяха възможни или практични с 4G.

8K видео излъчване

Стриймването на 4K видео не е нещо, което много хора правят през 4G. С идването на петото поколение мрежи ще можем да излъчваме съдържание в 8K резолюция, без да чакаме буфериране. По-високата скорост позволява за идентичен период от време да се прехвърли повече информация. Излъчваме с по-високо качество, без промяна в преживяването за крайния юзър. Все още телефоните и телевизорите не могат да се възползват от тази възможност, но вече имаме заявки това да се промени много скоро.

Огромни мигновени изтегляния

Ще усетим подобрение не само в излъчването на съдържание, но и в самото му изтегляне. Да, това е възможно сега с 3G и 4G, но много по-бавно. Тук скокът в скоростта ще е голям и се очаква това да позволи на разработчиците да предлагат по-комплексни приложения и игри – по-добри графики, повече функционалности. Със сигурност ще имаме нужда от доста място за съхранение.

Високо качество на онлайн гейминг без лаг

Често изпитваме затруднения в онлайн играта през мобилно устройство. Тук проблемът е не толкова скоростта, колкото забавянето. Латентността е времето, за което мрежата отговаря на нашата заявка. При 5G се очаква чувствително подобрение. Това ще промени възприемането на подадените команди. Разработчиците на мобилните заглавия вече ще могат да се стремят към конзолно качество. Да не говорим, че може да се появи и достъпен стрийминг на игри от облачни услуги. За справка – Google Stadia.

VR гейминг

Ето тук идва интересната част със stream услугите за игри. Когато изчисленията се вършат на облака, това отваря нови възможности. Очакванията са за игри, които ще надминат показаното от Google Daydream, може би дори и от PlayStation VR. И всичко това ще е в ръцете ни, навсякъде и по всяко време.

Live stream на събития във VR

Това не е напълно нова концепция, но всичко е на много експериментално ниво. 5G ще позволи да сложим шлема си и да отидем на всяко едно място, където пожелаем – дори то да е в реалността. Приложимо е за спортни събития, концерти, културни мероприятия и други.

Телевизионна революция

В момента телевизиите са ограничени от по-ниските скорости за трансфер и нуждата от масивно оборудване на терен. Новите мрежи може да позволят оборудването да стане по-портативно и да работи на по-големи дистанции. Така например ще можем да гледаме не само най-големите футболни срещи, а всички такива. Това от своя страна ще засили конкуренцията с on-demand услугите, които в момента се издигат и завземат пазара.

Холографски обаждания

Видео обажданията са нещо интересно, но какво ако можем да използваме холограми? Vodafone вече има успешни тестове посредством 5G. Ясно е, че се използват и други технологии, но това ни приближава към деня, в който ще можем да се намираме в една стая с всеки човек на планетата.

Засилена подобрена реалност

Подобряването на реалността посредством технологии е нещо, което се случва в последните години, но все още е на ранен етап. Сега това може да се промени. Новите скорости и по-ниската латентност ще позволят да се работи с големи неща като билборди, които да виждаме през очилата си или стъклото на колата. Друга идея е за навигация върху пътя, когато го гледаме през умно стъкло.

Автономни превозни средства за масова употреба

Много експерти смятат, че 5G е един от ключовете към налагането на самоуправляващите се коли. Новият стандарт ще позволи достатъчно бързо изпращане и получаване на информация между коли, пътища и останалите елементи от средата.

Така както натискаме ключа на лампата и тя светва веднага, трябва да реагират автономните коли. Ако нещо стане, машината трябва да спре веднага. Високата честота на сигнала ще е от голяма полза.

По-умни домове и градове

IoT ще се възползва най-много от скоростта и увеличения трафик. Ще можем да преминем на по-високо ниво от умни светлини и термостати в дома си. 5G може да се използва за проекти, които следят замърсяване, трафик, пешеходен поток, използването на енергия и още много – в реално време.

От своя страна това ще направи разходването на ресурси по-ефективно, разходите ще паднат. Като пример можем да посочим уличните лампи, които ще могат да се затъмняват, когато няма никой наоколо. Това е един начин градската среда да стане по-чиста и по-зелена.

Заключение

И сега си мислим, че светът е свързан, но май не сме видели нищо. Вероятно има още безброй други приложения на 5G, за които още не сме помисляли. Надпреварата в сферата изглежда не е просто, за да се продава нова и по-скъпа мрежова техника, или за да се печелят повече пари от абонатите на телекомите. Който води парада при мобилната свързаност, ще има директен принос за това как ще се промени начинът ни на живот.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
22 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари