България е известна за чужденците със своите плажове на Черно море, богатото природно разнообразие и голямото ни гостоприемство. Има нещо друго, с което България започва да изпъква все повече. Това е нашата дигитална и иновационна екосистема, която расте постоянно. Всъщност, София се оформя като едно от най-добрите места за изграждане на стартъп бизнес, заради наличието на всякакви технологични ресурси.

По принцип родните стартъпи са специализирани в изграждането на различни платформи, анализ на големи по обем масиви от информация, машинно обучение, автоматика и финансови технологии.

Знаете ли, че fDi отрежда София като най- най-рентабилният финтех град в света за 2019/20

Поставят ни пред традиционно водещите дестинации като Вилниус, Литва и Букурещ, Румъния. Това предизвиква интереса на eu-startups.com и от там решават да направят анализ на родните стартъпи. Избират да разкажат за някои от тях, които са стартирани в последните няколко години, и заслужават да бъдат следени през 2021 година.

Nasekomo

Това е агрикултурен биотехнологичен стартъп, основан през 2017 година. Неговата мисия е да доведе до революция в човешката хранителна верига. Това трябва да стане чрез производство на храна за животни от органични отпадъци, които се преобразуват от специални насекоми.

Това може да доведе до значителен спад в количеството на хранителни отпадъци, въглеродните емисии и изразходването на ресурси като вода, обработваема земя и дори да повлияе положително на съществуването на морските видове.

През юли 2020 година компанията получава 4 милиона евро финансиране под формата на инвестиции. Това се оказва най-голямата сума, която е давана на компания от този тип, на такъв ранен етап в Европа. Предстои пускането на уникалната роботизирана технология за отглеждане на насекоми

Payhawk

Компанията е основана през 2018 година и нейната мисия е да опрости осчетоводяването на различни разходи за бизнесите. Това се случва чрез дигитални корпоративни карти. Чрез платформата, собствениците на бизнеси могат да управляват целия цикъл на потребяване на средства. Могат да зареждат картите на служителите си с пари, да плащат и получават фактури, да записват и прехвърлят всички транзакции към счетоводния си софтуер, да генерират доклади.

В момента се обслужват клиенти от 14 страни в Европейския съюз. Освен в София, има офиси в Лондон и Берлин. През март 2020 е привлечено финансиране на стойност 3 милиона евро, което ще послужи за увеличаване на присъствието на немския пазар.

Evedo

Компания, която е спечелила наградата „Най-добър Блокчейн Стартъп“ от България в изданието на Централноевропейските СтартЪп награди от 2019 година. Целта на блокчейн платформата е да позволи на всички бизнеси и участници в организацията на различни събития да се обединят.

Предлага се децентрализиран пазар и цялостна екосистема за изпълнители, организатори на събития, места за събития, спонсори и посетители. Има много високо ниво на сигурност и се елиминира нуждата от посредници по веригата.

Phos

Стартъп, който е базиран в България и Великобритания. Създава първия софтуерен PoS терминал, който позволява на търговците да приемат плащания директно чрез телефоните си и без нужда от допълнителен хардуер. Основан е през 2018 година. През 2020 година привлича 1.3 милиона евро финансиране за разрастване на екипа си от разработчици и създаване на нова PIN функция, комплект за разработчици на софтуер и нова интегрирана система за лоялност.

Humans in the Loop

Дигитален стартъп, който е базиран в София и има социалната мисия да осигурява трениране на модели и валидиране на услуги за машинно обучение. Основан е от Ива Гумнишка през 2017 година. Предлага на клиентите си продължително подобряване на моделите от събиране на информация до проверка на изходните данни, справяне с изключителни случаи и оценяване на производителността.

SEPA Cyber Technologies

Варненска финтех компания, която започва дейността си през 2018 година. Използва комбинация от човешки и машинен интелект, за да предложи разнообразни, иновативни, модулни и скалируеми IT решения в секторите за финанси, банкиране, правителство и търговия. Разполага с пет собствени центъра за данни в различни държави. Цели да предложи на компаниите достъп до мащабни IT решения от всяка точка на света. Предлага се и консултиране за разработване на пълния бизнес потенциал.

Соlіbrа

Знаехте ли, че в ЕС авиокомпаниите са задължени да компенсират пътниците за закъснения от три часа и нагоре? За да направи процеса по компенсиране по-лесен, Колибра създава приложение за получаването на средствата, включително и в криптовалути. Стартъпът е основан през 2018 година и в момента оперира в България, Германия, Австрия, Великобритания, Полша, Чехия, Гърция и Румъния. Скоро ще заработи във Франция, Испания, Нидерландия, Белгия и Скандинавските държави. През февруари 2020 година получава 2 милиона евро финансиране за маркетинг и допълнителна разработка на продукта.

LimeChain

Компания, която се занимава с консултиране и разработка на блокчейн продукти. Има офис и в Лондон. Помага на други стартъпи и корпоративни клиенти да изграждат сигурни, доверени и децентрализирани решения. Използват се технологии, които позволяват максимално оптимизиране на процесите, премахване на затрудненията от мащаба, дават шанс за по-добро адаптиране, иновиране и водене на пазара.

HyperAspect

Компания, която се занимава със софтуерна разработка на изкуствен интелект и консултации в областта. Изработва технологични решения за клиентите, които желаят да се възползват от богатството на нефилтрираните данни, за да правят по-добри бизнес решения.

След основаването си през 2017 година, HyperAspect успява да разшири екипа си до 75 служители, да работи с над 45 големи клиента и да построи над 85 успешни решения за различни индустрии.

Noble Hire

Този базиран в София стартъп разработва базирана на препоръки система за търсене и предлагане на работа. Свързва най-големите технологични таланти в света с най-модерните и прогресивни компании. Платформата се използва от над 90 компании, предлага почти 300 работни позиции и има над 4000 регистрирани потребители.

Това е едно от най-добрите места за среща на мениджъри, организатори на събития, специалисти по подбор на кадри и IT професионалисти, които искат да монетизират контактите си и познанията си в сектора.

2.3 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари