10% от потребителите у нас ползват свободен софтуер

2
7

Около 10% от потребителите в България използват свободен софтуер, стана ясно от проведената в София двудневна конференция OpenFest 2008. Основната част от тях са потребители от частния сектор. Най-малък процент при използването на свободен софтуер се наблюдава в държавния сектор.

Наблюдава се тенденция за постигане на съвместимост между операционните системи Windows и Linux, съобщиха експерти. Надеждата за това е новата разработка Samba 4, която цели постигане на хетерогенна среда, в която може да се работи едновременно с продукти и от двете платформи. Любопитното е, че в проекта има и българска следа – двама програмисти от компанията Post-Path – Анатолий Атанасов и Надежда Иванова. Очаква се платформата да може да се използва още през 2010 г.

Организатори са фондация „Отворени проекти“, сдружение „Свободен софтуер“, Интернет общество – България, Creative Commons – България и други представители на българската общност за свободен софтуер. Наред с чисто техническите презентации най-голям интерес предизвика дискусията за защита на личните данни в цифровия свят и интернет. Беше изказано опасение, че приетите и предстоящи директиви на Европейския парламент създават реални риекове за неправомерно използване на събирането и задържането на информация. Това ще засегне както обикновените потребители, така и бизнес сферата и интернет доставчиците.

Източник: в-к „Класа“

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещя коментар
1 Автори на коментарите
azot4oманол Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Aeternus Arcis
Aeternus Arcis

„може да се работи едновременно с продукти и от двете платформи“
дано доживеем..

манол
манол

Ми дано“българската следа“ успее да промени и „Най-малък процент при използването на свободния софтуер се наблюдава в държавния сектор“.У нас непрекъснато наливат в джоба на Майкрософт и други мастодонти при това без търгове(или с предизвестени победители в тях!!!).