fbpx
1.4 C
София

10 технологични подаръка със скрити проблеми с поверителността според Mozilla

Най-четени

Технологичните компании правят списък и го проверяват два пъти, а ако не сте внимателни с подаръците си за празниците, вашите приятели и семейство ще бъдат в него.

Когато включите новата лъскава джаджа и я свържете към Wi-Fi, има вероятност тя да започне работа и да изпраща данни до корпоративните сървъри на производителя си. Но Mozilla, създателите на Firefox, искат купувачите на празнични подаръци да имат шанс за защита на личните си данни. Тази седмица организацията публикува наръчник за подаръци, свързани с поверителността, като част от своя проект „Privacy Not Included“ (Поверителността не е включена).

Това е мащабно начинание. Изследователите на Mozilla са работили по политиките за поверителност на над 75 популярни технологични продукта, като са прекарали стотици часове в преборване на юридическите текстове, за да помогнат на потребителите да разберат практиките на корпорациите за обработка на данни.

Списъкът включва продукти, за които сте чували. Някои от тях може дори да са във вашия списък за коледен подарък. Тук не се срамуваме от купувачите по празниците, а проблемите с поверителността не означават, че не трябва да купувате нещо, ако имате други приоритети. Но е важно да знаете в какво се забърквате, когато става въпрос за вашите данни. Направете информиран избор.

Ето списък на 10-те джаджи с проблеми с поверителността, за които трябва да знаете.

Meta Quest Pro

Quest Pro е най-новия VR хедсет на гиганта в областта на социалните медии и VR Meta. Това е най-амбициозният проект на компанията в усилията ѝ да изгради цифрова алтернатива на нашата реалност, наречена „метавселена„, където всички ние можем да… присъстваме на виртуални срещи или нещо подобно. Марк Зукърбърг се кълне, че това ще се случи.

Ако оставим настрана мечтите на Зукърбърг, Meta Quest Pro е доста готино устройство. Това е най-напредналият AR/VR хедсет на пазара – с цената от 1500 долара. Освен това има невероятно сложна политика за защита на личните данни, която се разпростира на 14 различни страници и съдържа 37 700 думи. Има камери отвън и отвътре, насочени право към лицето ви. По време на настройката можете да дадете съгласието си да бъдат проследявани очите ви за таргетирани реклами. Весели празници!

Камери: Да

Микрофони: Да

Проследяване на местоположението: Да

Какви данни събира: Име, имейл адрес, телефонен номер, биометрични данни, контакти, информация за покупки, история на сърфиране, данни за местоположението, видео и аудио записи

Можете ли да изтриете данните: Mozilla казва, че не е ясно дали можете да изтриете всички данни.

Как компанията използва данните: Реклама, работа с трети страни, обработка на информация за глас, лице и транскрипция

Mozilla казва:

„Тази скъпа джаджа предоставя и цял куп камери, които седят на главата ви – гледат лицето ви, следят движенията на очите ви, израженията на лицето, движенията на тялото и на света около вас. Съобщава се, че Quest Pro е снабден с общо 16 камери – 5, гледащи към лицето ви, 5, гледащи от лицето ви, и по 3 на двата контролера. Това със сигурност звучи доста страховито.“

Steam Deck

Steam Deck е дългоочаквана игрова конзола, която получи предимно звездни отзиви, но с няколко забележки. Gizmodo я нарече „великолепна, но незавършена конзола на мечтите„. Тя със сигурност ще бъде популярен подарък тази година – ако компанията успее да изпълни достатъчно поръчки.

Mozilla казва, че има добра и лоша новина. Политиката за защита на личните данни е доста добра, макар и малко неясна, казва организацията, но има някои сериозни проблеми със сигурността, включително въпроси за криптирането.

Камери: Не

Микрофони: Да:

Проследяване на местоположението: Не

Какви данни събира: Име, възраст, имейл адрес, държава на пребиваване, информация за плащане, данни за игри

Можете ли да изтриете данните: Да

Как компанията използва данните: Политиката за поверителност на Steam е над средната. Използването на данните е ограничено, не се използват за маркетинг и компанията заявява, че ще разкрива информация само при спазване на законови задължения.

Mozilla казва:

„Не можем да потвърдим, че Steam Deck отговаря на нашите минимални стандарти за сигурност, защото не можем да потвърдим, че използва криптиране или дали Valve има начин да управлява уязвимостите в сигурността. Изпратихме три пъти имейл до Valve с нашите въпроси за поверителността и сигурността и не получихме отговор от тях. В интернет има много написано за това как сами да настроите криптирането в базираната на Linux SteamOS. Ние обаче не смятаме, че потребителите трябва да преминават през това, за да защитят данните си.

Какво е най-лошото, което може да се случи с вашата чисто нова Steam Deck? Е, Steam е онлайн геймърска общност, а те са известни с това, че са доста токсични, особено за жените, LGBTQ+ общността и геймърите от малцинствата.“

Google Pixel Watch

Новият часовник на Google е най-новото интелигентно устройство на компанията и според Mozilla това е елегантно, макар и просто устройство.

Но, разбира се, Google не се слави с добра репутация по отношение на поверителността. Часовникът Pixel Watch събира най-различна информация, която компанията използва за рекламни и други цели. Когато устройството събира разнообразна здравна информация, като сърдечен ритъм и менструален цикъл, това е достатъчно, за да спрете и да помислите дали искате да го закачите на ръката си.

Камери: Не

Микрофони: Да

Проследяване на местоположението: Да

Какви данни събира: Име, имейл, телефонен номер, адрес, рожден ден, пол, гласови и аудиозаписи, биометрични данни, контакти, сърдечен ритъм, движение, данни за съня, менструален цикъл, данни за здравето, близки устройства, информация за покупки, данни от свързани акаунти в Spotify, история на търсенето, подробности за това как използвате продукти за интелигентен дом

Можете ли да изтриете данните: Да

Как компанията използва данните: Реклама, споделяне на данни с трети страни, комбиниране на информация с данни от трети страни, разработване на алгоритми

Mozilla казва:

Какво е най-лошото, което може да се случи с Fitbit (системата, която управлява Pixel Watch) и всички лични и свързани със здравето данни, които събира? Е, през 2021 г. беше съобщено, че здравните данни на над 61 милиона потребители на фитнес тракъри, включително на Fitbit и Apple, са били изложени на риск, когато компания от трета страна, която е позволявала на потребителите да синхронизират здравните си данни от фитнес тракърите си, не е защитила правилно данните. Лична информация като имена, рождени дати, тегло, височина, пол и географско местоположение за потребителите на Fitbit и други фитнес-тракери е останала изложена на риск, тъй като компанията не е защитила с парола или не е криптирала своята база данни. Това е чудесно напомняне, че макар и Fitbit да се справя добре със собствената си сигурност, винаги когато синхронизирате или споделяте тези данни с някой друг, включително приложения на трети страни, вашия работодател или застрахователна компания, те могат да бъдат уязвими. Не знам за вас, но аз не се нуждая от това светът да знае теглото ми, колко добре спя и къде живея. Това е наистина ужасяващо.

Amazon Fire HD Tablets

Ако искате евтин таблет, който да не е боклук, Amazon има нещо за вас. Можете да възползвате от техните предложения за по-малко от 100 щатски долара и въпреки че няма да се конкурират с гъвкавостта на iPad, те са идеални за прости задачи като сърфиране в интернет и четене на електронни книги.

Според Mozilla те са и удобен начин да предоставите на Amazon данните си. Организацията даде на таблетите на компанията палци надолу за практиките за защита на личните данни.

Камери: Да

Микрофони: Да

Проследяване на местоположението: Да

Какви данни събира: Име, адрес, телефонните номера, IP адресът, възрастта, полът, местоположението, аудио и видеозаписите, контактите, историята на покупките, заявките за търсене в Alexa, телевизионните предавания, които гледате, подробности за музиката и подкастите, които слушате, използването на устройства за интелигентен дом

Можете ли да изтриете данните: Mozilla казва, че не е ясно дали можете да изтриете всички данни.

Как компанията използва данните: Реклама, споделяне на данни с трети страни, комбиниране на информация с данни от трети страни, подобряване на Alexa

Mozilla казва:

„Опитът да се прочете безумната мрежа от политики за поверителност на Amazon, често задавани въпроси за поверителност, декларации за поверителност, уведомления за поверителност и документация за поверителност за огромната им империя е кошмар. Има толкова много документи, които препращат към други документи, които препращат към още повече документи, че разбирането и осмислянето на действителните практики за поверителност на Amazon е почти невъзможно. Чудим се дали това не е замислено, за да ни обърка, така че да се откажем? Или може би дори самите служители на Amazon не познават и не разбират огромната мрежа от политики за поверителност и документи, които са разпръснати навсякъде?“

Ray-Ban Stories

Всички обичаме слънчевите очила, но какво ще стане, ако те споделят всичките ви данни с Meta, компанията майка на Facebook? В миналото това беше просто красива мечта. Слънчевите очила Ray-Ban Stories я превръщат в кошмарна реалност.

Ray-Ban Stories, пуснати на пазара миналата година, са част от партньорството с Meta за разработване на продукти с разширена реалност. Слънчевите очила имат вградени две камери и три микрофона, които се свързват с приложенията на Meta, както и с гласови команди, които можете да използвате, за да записвате това, което виждате и чувате, и да го публикувате в социалните мрежи. Освен това предпазват очите ви от слънцето, предполагамe.

Камери: Да

Микрофони: Да

Проследяване на местоположението: Да

Какви данни събира: Име, имейл адрес, парола, снимка, видео и видеозаписи, контакти, използване на социални медии, информация за покупки, история на гласовото търсене, данни за сърфиране

Можете ли да изтриете данните: Mozilla казва, че не е ясно дали можете да изтриете всички данни.

Как компанията използва данните: Реклама, работа с трети страни, обработка на гласови данни и транскрипции, подобряване на алгоритми

Mozilla казва:

„Освен всички тези много сериозни опасения за неприкосновеността на личния живот, има още едно, може би още по-голямо опасение за неприкосновеността на личния живот, което трябва да се вземе предвид. Meta/Facebook и Марк Зукърбърг изглеждат доста обсебени от желанието да притежават недвижимата собственост върху лицата ни за метавселената на добавената и виртуалната реалност на бъдещето. Но какво означава, когато човек поставя камери и микрофони на лицето си и ги насочва към света? Как да разберете дали сте записвани от тези очила? Меtа казва, че има малка светодиодна светлина, която показва, че те записват, но някои регулатори на неприкосновеността на личния живот се притесняват, че това не е достатъчно, за да защити хората от неизвестен запис.“

Камерите за сигурност Amazon Ring

Oхранителните камери на Amazon – Ring са противоречиви, защото изглежда, че компанията работи върху голяма национална мрежа за наблюдение. Освен това Amazon има лоша репутация по отношение на партньорството и споделянето на данни с полицията без информираното съгласие на потребителите на нейните продукти.

Камери: Да

Микрофони: Да

Проследяване на местоположението: Да

Какви данни събира: Име, телефонен номер, имейл, пощенски адрес, възраст, пол, местоположение, видео и аудио записи, биометрични данни

Можете ли да изтриете данните: Mozilla казва, че не е ясно дали можете да изтриете всички данни.

Как компанията използва данните: Споделяне с трети страни, реклама, работа с правоприлагащите органи

Mozilla казва:

„Ring има история на ниска защита на личните данни на потребителите. В един момент се съобщава, че те съхраняват данните на клиентите – включително видеозаписи – некриптирано на сървър в облака на Amazon и служителите могат да имат достъп до всички тези данни. Съобщавано е също така за изтичане на данни и за опасения, че приложението Ring Doorbell е пълно с проследяващи устройства на трети страни, които следят голямо количество лична информация, която Amazon Ring не разкрива.“

Amazon Echo Show Kids Edition

Изненада! Това е друг продукт на Amazon. Ако някога сте гледали децата си и сте си мислели „защо Amazon не разполага с повече данни за тях„, не се страхувайте. Донесете вкъщи Amazon Echo Show и ще имате камера, насочена право към децата ви, която те да обичат и да й се наслаждават.

Echo Show по същество представлява интелигентен високоговорител с екран, който можете да използвате за провеждане на видеоразговори, гледане на YouTube, сърфиране в интернет и управление на продукти за интелигентен дом. Детската версия на устройството се предлага с редица предимства за семействата, като например безплатна година Amazon Kids+, която включва множество безплатно съдържание, родителски контрол и бонус умения за Alexa. Според Mozilla обаче компромисът с неприкосновеността на личния живот може да не си заслужава.

Камери: Да

Микрофони: Да

Проследяване на местоположението: Да

Какви данни събира: Име на детето ви, дата на раждане, пол, имейл, телефонен номер, гласови и видеозаписи, IP адрес, местоположение, история на сърфиране, заявки за търсене в Alexa, данни за стрийминг на музика, данни за стрийминг на видео, данни за стрийминг на подкастове, използване на устройства за интелигентен дом, история на покупките

Можете ли да изтриете данните: Mozilla казва, че не е ясно дали можете да изтриете всичкиданните на всички места.

Как компанията използва данните: Реклама, споделяне на данни с трети страни, комбиниране на информация с данни от трети страни, подобряване на Alexa

Mozilla казва:

„С продуктите Amazon for Kids, Amazon се надява да събира данни за вашето дете с вашето родителско съгласие… Те използват тази информация за вашето дете, за да предоставят, наред с други неща, персонализирани предложения и препоръки. Да, те научават за детето ви, за да го насочат към повече неща, които ще искат да купите. Те наистина казват, че няма да показват реклами, базирани на интереси на трети страни, когато децата ви използват детски профил на Amazon. Така че това пак е нещо.“

Verizon GizmoWatch

Обичате децата си, но мразите личния им живот? Имаме перфектната идея. Този подарък – часовник – идва от компания за мобилни телефони, в комплект със собствен план за мобилни услуги. Часовникът Verizon GizmoWatch е предназначен за деца, които не са достатъчно големи, за да имат собствен телефон. Но очевидно никога не сте твърде малки, за да изпращате данни към корпоративни сървъри.

GizmoWatch ви позволява да шпионирате собственото си дете, като проследявате неговата GPS информация. Той също така ви позволява да настроите списък с контакти на 10 души, на които детето ви може да пише и да се обажда, заедно с други функции, включително проследяване на стъпки, напомняния и push известия, които родителите могат да изпращат на часовника от разстояние.

Всичко това е особено обезпокоително, тъй като, както посочва Mozilla, Verizon има лошо досие в областта на защитата на личните данни, което включва нарушаване на изрични обещания за това какво ще прави и какво няма да прави с вашите данни.

Камери: Да

Микрофони: Да:

Проследяване на местоположението: Да

Какви данни събира: Име на детето, възраст, пол, телефонен номер, имейл, аудио и видео записи, данни за местоположението, метаданни за телефонни обаждания, информация за проследяване на стъпки, контакти

Можете ли да изтриете данните: Mozilla казва, че не е ясно дали данните на децата могат да бъдат изтрити.

Как компанията използва данните: Продажба на данни, споделяне на данни с трети страни, комбиниране с данни от трети страни

Mozilla казва:

„Те също така казват, че могат да споделят тази лична информация с доставчици на услуги, но обещават да не позволяват никаква част от тази лична информация да бъде използвана „за поведенческа реклама, за съставяне на профили или за други цели“. Това звучи доста добре. Само че в миналото Verizon са били хващани да събират или използват лична информация по начин, по който са казали, че няма да го правят, така че трябва да се доверите на Verizon и техните доставчици на услуги и бизнес партньори, че ще защитават и уважават личната информация на вас и вашето дете. Това може да е добре. Също така може и да не е, така че, моля, имайте това в предвид.“

Камери за сигурност Eufy

Само си го представете. Седите в хола и раздавате подаръци. Член на семейството взима кутия, разкъсва нетърпеливо опаковъчната хартия и ви поглежда усмихнат. „Това е охранителна камера. Точно това винаги съм искал!“

Преди да се отправите към Eufy, за да сбъднете тази празнична мечта, трябва да знаете, че компанията, изненадващо, има някои проблеми с поверителността, за които трябва да знаете. По ирония на съдбата за продукт със сигурност в името, той има и някои проблеми с цифровата сигурност.

Камери: Да, очевидно

Микрофони: Да

Проследяване на местоположението: Да

Какви данни събира: Име, имейл, пол, биометрична информация, включително данни за разпознаване на лица, данни за местоположението, гласови и видео записи

Можете ли да изтриете данните: Mozilla казва, че не е ясно дали можете да изтриете всички данни.

Как компанията използва данните: Реклама, споделяне на данни с трети страни, комбиниране с данни от трети страни

Mozilla казва:

„Eufy също така е имала някои значителни уязвимости в сигурността. През юни 2022 г. експерти по сигурността откриха три уязвимости в сигурността в устройството за съхранение и управление на видеоклипове Homebase 2 на Eufy, които можеха да позволят на хакери да поемат контрола над хъба, да го управляват от разстояние или да откраднат видеозаписи. Eufy/Anker разработиха корекции за тези уязвимости в сигурността и ги пуснаха своевременно на потребителите. А през май 2021 г. Eufy беше принудена да се извини за грешка, която изложи на показ записите от камерите на 712 потребители пред непознати. Eufy заяви, че грешката е станала по време на актуализация на софтуера и „потребителите са имали достъп до видеоканалите от камерите на други потребители“. В изявление на Eufy се казва, че грешката е била отстранена един час след откриването ѝ.

Nintendo Switch

Популярността на Switch продължава да расте години след пускането на игровата конзола. Игрите са страхотни, трикът за превключване е все още забавен след толкова време и това е една от най-евтините системи за игри на пазара от голяма компания.

За съжаление Mozilla казва, че е притеснена от последните промени в политиката за поверителност на устройството. Това е жалко, тъй като Nintendo е компания, която в миналото е била над средното ниво по отношение на практиките за защита на личните данни.

Камери: Да (Технически: в контролера има инфрачервена камера)

Микрофони: Не

Проследяване на местоположението: Да

Какви данни събира: Име, възраст, пол, рожден ден, имейл, телефонен номер, данни за местоположението, здравна информация, рекламни идентификационни номера, данни за вашите игри

Можете ли да изтриете данните: Mozilla казва, че не е ясно дали можете да изтриете всички данни.

Как компанията използва данните: Реклама, споделяне на данни с трети страни, комбиниране с данни от трети страни

Mozilla казва:

„Nintendo също така казва, че може да „получава информация за вас от други източници, включително от други потребители на нашите услуги, както и от услуги и организации на трети страни“. Това малко ни притеснява, защото те казват, че могат да вземат тази информация, която получават от източници на трети страни, да я комбинират с информацията, която имат за вас, и да изградят още по-голям профил за вас. И казват, че могат да използват тази информация, за да правят неща като да ви предлагат персонализирано съдържание, да ви предоставят персонализирани реклами и да ви изпращат рекламни материали от тях или от техни филиали и бизнес партньори (които могат да бъдат доста голям брой компании). И така, Nintendo събира доста лична информация и казва, че може да я използва и споделя с трети страни за таргетирана, базирана на интереси реклама. Нищо от това не е чудесно.

Nintendo също така заявява, че може да обобщава или деидентифицира личната информация, която събира за вас, и тогава тези нови деидентифицирани данни вече не са предмет на тяхната политика за поверителност и те могат да правят с тях каквото си поискат.“


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини