fbpx
-2.2 C
София

10-те най-добри операционни системи за етични хакери

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Има много операционни системи, които са специално създадени за тестване на мрежи и приложения, предназначени предимно за етични хакери. Тук ще представим най-популярните и най-ефективните Linux-дистрибуции, които и тази година са подходящи за използване и извършване на задълбочени тестове на информационната сигурност.

 

ОС Windows и OS X не са подходящи за хакерите – създадени са специални дистрибуции, предназначени за откриване на слабостите в компютърните системи и компютърни мрежи. Популярният уеб-портал FossBytes ни предлага да се запознаем с 10-те най-популярни операционни системи за етично хакерство и тестове за проникване. Те са базирани на Linux-ядрото и са свободни и безплатни за ползване.

 

Kali Linux

Предшественик на Kali Linux е операционната система BackTrack. Тази ОС оглавява списъка с най-добрите операционни системи за хакване. Kali Linux се базира на Debian и се разпространява с над 600 предварително инсталирани софтуерни инструмента за откриване на слабости в информационната сигурност. Софтуерът редовно се актуализира и се предлагат дистрибуции и за ARM процесори, както и дискови образи за VMware. Kali Linux често се използва в съдебномедицинската работа и има възможност за стартиране от флаш-стик. Kali Linux създава перфектна среда за разкриване на уязвимости.

Parrot Security OS

Parrot Security OS също се базира на Debian и е създадена от специалистите на Frozenbox. Тази хакерска операционна система може да работи с електронни облаци. В сравнение с другите подобни операционни системи, Parrot Security е лека, но много ефективна. Заедно със законния софтуер за тестване на сигурността в нея е интегрирана възможността за анонимно сърфиране и анонимна работа.

Parrot Security OS е нещо като смесица от Frozenbox OS и Kali Linux, която използва хранилищата на Kali, но има собствени софтуерни пакети. Програмите в Parrot активно се поддържат от общността и своевременно се актуализират.

BackBox

BackBox Linux се базира на Ubuntu, но е ориентирана към оценяване на информационната сигурност и тестове за проникване. BackBox Linux разполага с широка гама от инструменти за анализ на сигурността, които могат да бъдат използвани за тестване на уеб-приложения, анализ на мрежи и други. Тази бърза и лесна за използване операционна система е една от любимите дистрибуции на хакерите и разполага с цялостна десктоп-среда. Хакерските програми в BackBox се обновяват редовно.

Samurai Web Testing Framework

Тази операционна система се стартира от флаш-стик и е предварително конфигурирана за тестване на уеб-платформи. Samurai Web Testing Framework разполага с много хакерски инструменти за откриване на уязвимости в уеб-сайтовете. Samurai Web Testing Framework се счита за най-добрата хакерска ОС за уеб проникване.

Pentoo Linux

Базирана на Gentoo Linux, Pentoo е операционна система с 32-битова и 64-битова версии на инсталационното CD, което може да се използва и за стартиране на операционната система. Pentoo може да се инсталира върху вече съществуваща Gentoo инсталация и използва графичната среда XFCE. В дистрибуцията са включени интересни инструменти като Exploit, Cracker, Database, Scanner и други.

DEFT Linux

Името на тази Linux дистрибуция с отворен код е абревиатура на Digital Evidence and Forensic Toolkit (цифрови доказателства и съдебен софтуер). Базира се на Ubuntu и е оборудвана с многобройни съдебномедицински помощни програми, които могат да бъдат използвани от етичните хакери за тестване на информационната сигурност.

Caine

Caine е Ubuntu-базирана дистрибуция, фокусирана върху информационната сигурност, която се предлага като стартиращ диск, но може да се инсталира върху твърдия диск. Caine разполага с много софтуер, който може да се използва в криминалистиката и разполага с богати средства за анализ на бази данни и локални мрежи. Тази ОС има браузъри, клиенти за електронна поща, офис-програми и всичко необходимо за нормална работа в офиса.

Network Security Toolkit (NST)

Тази ОС се базира на Fedora и има 32 и 64-битови версии. Network Security Toolkit е специализиран за анализ на мрежовия трафик и разполага със снифери, програми за генериране на мрежови пакети и за сканиране на мрежите.

BlackArch Linux

BlackArch Linux се предлага като цялостна Linux дистрибуция за тестване на сигурността. Това е версия на Arch Linux и нейния пакет програми може да се инсталира във вече инсталиран Arch Linux. Това е операционна система с над 1400 разнообразни хакерски програми, които са тествани многократно, пред да бъдат включени в BlackArch Linux.

Bugtraq

Предлагана като Debian, Ubuntu, и OpenSuSe версии, Bugtraq е характерна преди всичко със своята система за електронна помощ, посветена на информационната сигурност. Винаги в реално врем могат да бъдат зададени въпроси на опитни специалисти и етични хакери. Екипът на Bugtraq е съставен от много добри специалисти и предлага много услуги и помощна информация за тестване и проникване. В тази среда се създават многобройни дискусии, в които се коментират въпросите по тестване на различните мрежи и устройства.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Huawei P50 Pro – възродена легенда

От днес актуалният флагман на китайския производител Huawei вече е наличен за предварителна поръчка в България. След забавяне, породено от редица причини, компанията размести...

Подобни новини