fbpx
21.2 C
София

10-те най-добри приложения за водене на бележки за Linux с възможност за синхронизиране

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Приложението за водене на бележки ви позволява да си водите бележки в движение, независимо дали сте в класната стая или учите, четете някъде, работите или сте на среща. Съществуват много приложения за водене на бележки, които могат да бъдат инсталирани и използвани в Linux системите.

В тази статия, което бе публикувана миналата седмица в Tecmint, се разглеждат 10-те най-добри приложения за водене на бележки с отворен код, които можете да използвате в различните Linux дистрибуции.

Joplin

Joplin е първокласно, богато на функции, персонализирано и надеждно приложение с отворен код за водене на бележки и планиране задачи, което работи под Linux, Windows и macOS на лаптопи и настолни компютри, както и под Android и iOS за мобилни телефони и таблети. То се предлага и като терминално, текстово приложение.

Joplin поддържа множество езици и ви позволява да си водите бележки, както и да имате сигурен достъп до тях от всяко устройство. То ви дава възможност да организирате бележките в тетрадки, поддържа мултимедийни бележки и прикачени файлове (изображения, видеоклипове, PDF файлове, както и аудио), поддържа разширено търсене на текст, тагове и външни редактори.

Поддържа също така уведомления (нотификации), криптиране от край до край (E2EE) за по-голяма информационна безопасност, позволява запазване на уеб страници и екранни снимки като бележки с помощта на разширението web clipper, налично за браузърите Firefox и Chrome, и поддържа синхронизация с облачни услуги и услуги за съхранение на файлове, като Joplin Cloud, Dropbox и OneDrive.

Той също така поддържа персонализиране с помощта на персонализирани теми, плъгини, множество текстови формати включително Rich Text, поддържа Markdown и др.

Инсталирането на Joplin в Linux

Най- лесно е чрез мениджъра за инсталиране, но тук се предлага интересен вариант с използване на командата wget, която изтегля и стартира скрипта за инсталирането на най-новата версия:

$ wget -O - https://raw.githubusercontent.com/laurent22/joplin/dev/Joplin_install_and_update.sh | 
sudo bash

Simplenote

На второ място в списъка е Simplenote. Както подсказва името, това е опростен, ако не и най-лесният начин да съхранявате всичките си бележки в Linux, Windows, Mac, iOS и Android системите, както и в уеб браузъра. Той е безплатен, с отворен код, поддържа маркиране, списъци със споделени задачи и поддържа водене на бележки. То синхронизира всичките ви бележки на различните устройства и ви дава възможност да публикувате бележките си онлайн.

Инсталиране на Simplenote на Linux

Тук примерът е аналогичен на предишния:

----------- On Debian-based Systems -----------
$ wget -c https://github.com/Automattic/simplenote-electron/releases/download/v2.21.0/Simplenote-linux-2.21.0-amd64.deb
$ sudo apt install gconf2  && sudo dpkg -i Simplenote-linux-2.21.0-amd64.deb 
----------- On RHEL-based Systems -----------
$ wget -c https://github.com/Automattic/simplenote-electron/releases/download/v2.21.0/Simplenote-linux-2.21.0-x86_64.rpm
$ sudo rpm -i Simplenote-linux-2.21.0-amd64.deb

Boost Note

Boost Note е не само приложение за водене на бележки, но и инструмент за управление на проекти с отворен код, базиран на документи за DevOps екипи. То предлага персонализирано работно пространство, базирано на нуждите на разработчиците, с потребителски интерфейс, подобен на IDE.

Boost Note поддържа съвместна работа в реално време навсякъде и по всяко време (уеб, настолни и мобилни приложения), мощен редактор за маркиране и множество изгледи. Можете също така да го интегрирате с инструменти като Github, Gitlab, Trello, Jira, Slack, Zoom и много други приложения (до 4000+).

Също така осигурява добавянето на коментари и препратки, помощни диаграми, табло за управление, богати свойства за персонализиране на документите и лесно търсене. Освен това той предлага двупосочно свързване на документите и поддържа вграждане на съдържание от трети страни. Предлага и публичен API за програмно управление на документи.

Инсталиране на Boost Note в Linux

Аналогично на предишните предложения:

----------- On Debian-based Systems -----------
$ wget https://github.com/BoostIO/BoostNote-App/releases/latest/download/boost-note-linux.deb
$ sudo dpkg -i boost-note-linux.deb 
----------- On RHEL-based Systems -----------
$ wget https://github.com/BoostIO/BoostNote-App/releases/latest/download/boost-note-linux.rpm
$ sudo rpm -i boost-note-linux.rpm

Standard Notes

Standard Notes е безплатно приложение за водене на бележки с отворен код, защитено и криптирано от край до край, идеално за дигитални ентусиасти и професионалисти. То е опростено, удобно и лесно за използване, с разнообразни теми. То е кросплатформено и работи в компютърни системи работещи под управлението на Linux, Windows, Mac, iOS, Android и уеб браузър.

Standard Notes ви позволява да регистрирате действия с типове бележки („markdown test“, обикновен текст, задачи, „to-dos“, код, електронни таблици и други). Също така разполага с интелигентни изгледи, вложени папки, автентификатор, защита с парола, идентификатор на лицето и заключване с пръстов отпечатък. Поддържа също така импортиране и експортиране на данни и стандартно се предлага със синхронизация на всички устройства и криптиране от край до край.

Инсталиране на Standard Notes в Linux

$ chmod a+x standard-notes-3.142.1-linux-x86_64.AppImage
$. /standard-notes-3.142.1-linux-x86_64.AppImage

Trilium Notes

Trilium Notes е безплатно приложение за йерархични бележки с отворен код, предназначено за изграждане на големи лични бази от знания. То се предлага като десктоп приложение за Linux и Windows или като уеб приложение, разположено на вашия Linux сървър.

Trilium Notes предлага бърза и лесна навигация между бележките с пълнотекстово търсене и лифтинг на бележките, карти на връзките, карти на връзките за визуализиране на бележките и техните връзки, както и оптимизиран за сензорни устройства потребителски интерфейс подходящ за смартфони и таблети. Освен това разполага с мощно криптиране на отделните бележки.

Поддържа бележки, организирани в произволно дълбоки дървета, предлага богати възможности за редактиране на бележките в стил WYSIWYG, редактиране на изходния код с подчертаване на синтаксиса, възможност за задаване на версии на бележките, публикуване на бележки в уеб пространството и скициране на диаграми с помощта на вградения Excalidraw. Софтуерът също така поддържа скриптове и REST API за автоматизация и още много други.

Инсталиране на Trilium Notes в Linux
$ wget -c https://github.com/zadam/trilium/releases/download/v0.58.7/trilium_0.58.7_amd64.deb
$ sudo dpkg -i trilium_0.58.7_amd64.deb

TagSpaces

Разработен предимно като междуплатформен файлов браузър с поддръжка на поверителността, TagSpaces предлага и възможности за водене на бележки. Той е безплатен, с отворен код и работи на компютри с операционните системи Linux, Windows, MacOS и Android. Както подсказва името, то ви помага да организирате файлове и папки с помощта на тагове и цветове.

Има интуитивен и лесен за използване интерфейс, позволява ви да добавяте етикети и описания към файлове и папки, да създавате цифрови бележки като обикновени файлове, да преглеждате и визуализирате файлове и още много други първокласни функции.

Инсталиране на TagSpaces в Linux
$ wget - https://github.com/tagspaces/tagspaces/releases/download/v5.2.2/tagspaces-linux-amd64-5.2.2.deb
$ sudo dpkg -i tagspaces-linux-amd64-5.2.2.deb

CherryTree

CherryTree е друго безплатно приложение с отворен код за йерархично водене на бележки, което работи под Linux, Windows и MacOS. То разполага с богати възможности за работа с текст и подчертаване на синтаксиса, поддържа множество езици и съхранява данните в един XML или SQLite файл.

Поддържа също така вградени файлове, опростена работа с таблици, проверка на правописа, функции за импортиране и експортиране, плъзгане и пускане на възли на дърво и много други.

Инсталиране на CherryTree в Linux

Това приложение се предлага и във вид на Snap пакет, който в Ubuntu може да се инсталира по следния начин:

$ sudo apt update
$ sudo apt install snapd
$ sudo snap install cherrytree

Разбира се, най-новата версия на програмата може да бъде взета от официалния уеб сайт.

Notable

Notable е портативно, мощно, безплатно приложение за водене на бележки с отворен код, работещо в Linux системи (към момента на писане на статията). То разполага с режима Zen, редактор на множество скриптове, разделен редактор, поддръжка на маркиране, функции за импортиране и експортиране, прикачени файлове, „to-do“, блокове за код с подсветка на синтаксиса и др.

Предлага се също така с вградена помощ и ръководство, за да научите как работи приложението.

Инсталиране на Notable в Linux

Notable се предлага във вид на .deb, .rpm, snap и AppImage пакети, като може да бъде изтеглено и от официалния сайт.

$ chmod a+x Notable-1.8.4.AppImage
$ ./Notable-1.8.4.AppImage

QOwnNotes

QOwnNotes е безплатно, междуплатформено приложение с отворен код за водене на бележки в обикновен текст, което се предлага с интеграция с Nextcloud/ownCloud. То е нативно приложение, оптимизирано за постигане на висока скорост на работа при ниска консумация на ресурси на процесора и паметта. То поддържа услуги за синхронизация като Nextcloud за синхронизирането на бележките между различните устройства. Работи под Linux, FreeBSD, Windows и MacOS.

Основните функции включват: импортиране от Evernote и Joplin, споделяне на бележки, поддръжка на йерархични етикети за бележки и вложени папки с бележки, възстановяване на изтрити бележки, поддръжка на проверка на правописа, режим Vim, поддръжка на скриптове, портативен режим и още много други.

QOwnNotes предлага и разширение за браузъра, което ви дава възможност да добавяте бележки от маркиран текст, да правите скрийншоти и да управлявате отметките.

Инсталиране на QOwnNotes в Linux

Може да стане и по следния начин:

$ sudo add-apt-repository ppa:pbek/qownnotes
$ sudo apt-get update
$ sudo apt-get install qownnotes

Laverna

Създадена като алтернатива на Evernote с отворен код, Laverna е кросплатформено приложение за водене на бележки с markdown редактор и поддръжка на криптиране.

Разполага с редактор за маркиране, базиран на Pagedown, синхронизация с услуги за съхранение в облак като Dropbox и RemoteStorage, три режима на редактиране, WYSIWYG бутони за управление, осветяване на синтаксиса и задаване на горещи клавиши. Освен това поддържа MathJax и има уеб интерфейс.

Инсталиране на Laverna в Linux
$ wget https://github.com/Laverna/static-laverna/archive/gh-pages.zip -O laverna.zip
$ unzip laverna.zip
$ cd laverna
$ ./laverna

Org-Mode

Org-Mode е уникален в този списък, тъй като не е приложение, а по-скоро инструмент за писане и мениджър на TODO списъци за GNU Emacs – популярен текстов редактор, предназначен за POSIX операционни системи като Linux, който е наличен и за BSD, macOS, Windows и други операционни системи.

Org-mode предлага на потребителите на Emacs бърза и ефективна система за водене на бележки, поддържане на списъци със задачи, създаване на документи, компютърни тетрадки и грамотно програмиране. Той също така подпомага планирането на проекти и още много други неща.

Той предлага елегантно маркиране, структурирано редактиране, прегледни таблици, превъзходен сорс код, функционалност за експортиране и публикуване, както и програми за изпълнение. Освен това режимът Org дава възможност на потребителите да събират данни отвсякъде и е силно разширяем.

Не е необходимо да инсталирате Org-Mode, тъй като той е включен в дистрибуциите на GNU Emacs от версия 22.2 и XEmacs 22.1.


Това е всичко! В това ръководство направихме преглед на най-добрите приложения за водене на бележки в Linux системите. Ако знаете за приложения за водене на бележки, които заслужават да се появят в горния списък, споделете в коментарите, за да умножим познанието.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини