Ако търсите най-добрия уеб-браузър в началото на 2018 година, може би сте на правилното място. В началото на годината популярният портал FossBytes направи интересна класация на браузърите, в която разглежда техните положителни черти и различни особености.

Уеб-браузърът може да бъде наречен врата към информационното пространство, известно като Глобална мрежа. Всичко което трябва да направите е да въведете URL адреса в адресната лента, а браузърът ще направи останалото: свързване с DNS сървъра, получаването на IP адреса на сайта, показване на неговото съдържани и други.

Интернет браузърите имат и други приложения. Те могат да бъдат използвани за достъп до частен сървър или за възпроизвеждане на локално видео, записано на вашето устройство. При добавяне на подходящи компоненти може да се използва като мениджър на пароли, за изтегляне на торенти, за автоматично попълване на формуляри и т.н.

Потребителите искат бърз браузър. И още, изобилието от разширения и плъгини е качество, което добрият уеб-браузър трябва да притежава. Тук са описани най-мощните и най-ефективните браузъри за операционната система Windows в началото на 2018 година.

1Google Chrome: най-популярният уеб-браузър

Поддържани операционни системи: Windows, Linux, macOS, Android, iOS, Chrome OS

Google представи Chrome през 2009 година и популярността му бързо се увеличи, понеже това бе най-бързият браузър. Сега има конкуренти. Пазарният дял на Chrome е над 60%, а Google непрекъснато се грижи за бързата работа и за предоставянето на полезни функции за потребителите.

Освен удобните функции, като разширенията, темите, режима „инкогнито“ и т.н, особено удобно в Chrome е управлението на потребителския профил. Тази функция дава възможност на няколко души да използват един и същ браузър, като всеки от тях има своя история, бисквитки и пароли. Много удобно е, че когато влизате в своя профил от друг компютър, използваните разширения се инсталират автоматично и получавате достъп до своята работна среда – акаунти, пароли, разширения и т.н. А за потребителите, които не харесват рекламите, Google съвсем скоро ще предложи инструмент за тяхното блокиране.

Chrome дава възможност за работа с Chromecast чрез Wi-Fi мрежата. А разширението VidStream превръща стриймването на локален видеоклип към Chromecast устройство в детска игра.

2Mozilla Firefox: най-добрата алтернатива на Chrome

Поддържани платформи: Windows, Linux, macOS, Android, iOS, BSD (неофициален порт)

Миналата година Firefox стана особено популярен след излизането на версия Firefox 57, известна още като Quantum. Новият Firefox е много по-бърз от предишните версии и сега вече е една добра алтернатива на Chrome.

Новият потребителски интерфейс на Firefox и многото нови удобни функции, може да ви накарат да го изберете за ежедневна работа. А с вградената възможност за заснемане на скрийншоти могат да се правят големи снимки и на най-дългите уеб-страници.

При използване на Private режима се включва функцията Защита от проследяване, която предотвратява търсенето в домейните и страниците се зареждат значително по-бързо. Но се появиха съобщения в медиите, че Firefox просто забавя скриптовете за проследяване, за да се открои този ефект. Това са само слухове и новият, преработен Firefox няма да ви разочарова.

3Microsoft Edge: най-добрият уеб-браузър за ОС Windows 10

Поддържани платформи: Windows 10, Xbox One, Android, iOS

Вече всеки знае, че Microsoft пусна Edge за възвърне уважението на потребителите, позагубено с използването на ветерана Internet Explorer. Към днешен ден Edge се счита за най-добрият браузър за Windows 10, който вече има версии за Android и iOS.

Хората не искат да напуснат комфортната зона на Chrome, но ако използвате Edge известно време, ще видите, че предлага интересни функции.

Можете да фиксирате разделите отстрани, за да направите място за нови раздели, а от едно и също място се осигурява достъпа до историята, изтеглянията, отметките и т.н. Споделянето на страницата също е една удобна функция.

Що се отнася до разширенията, Microsoft Edge има само 76 и те са достъпни в Microsoft Store. Една от причините потребителите да изберат Edge, е че той се интегрира с Windows 10, по-добре от всеки друг браузър.

4Opera: браузърът с вградена защита от скрит добив на криптовалута

Поддържани платформи: Windows, macOS, Linux, Android, iOS, някои мобилни телефони

Навярно мнозина помнят, как са използвали Opera Mini в мобилния си телефон с Java. Това вероятно е най-стрият браузър с толкова активно развитие. Делът на Opera е доста малък в сравнение с Chrome, но значително се е подобрил и намира място в списъка с най-добрите браузъри. Много потребители считат Opera за най-добрата алтернатива на Chrome.

Наскоро, създателите на Opera вградиха нова функция за защита от нелегален майнинг. В днешно време това е много полезно нещо, понеже се появиха много хора, които искат да изчисляват хешове без да плащат каквото и да е.

Десктоп версията на браузъра включва някои функции, които сме свикнали са виждаме във смартфоните, като например режима за компресия на данните и за по-икономично използване на батерията. Налични са рекламен блокер, VPN услуга, инструмент за скрийншоти, RSS четец на новините и още много други полезни функции.

Opera поддържа синхронизация между различните устройства. А що се отнася до разширенията – те са над 1000, но са по-малко отколкото за Chrome и Firefox. Това не е проблем, понеже Opera дава възможност за инсталирането на разширенията за Chrome и Firefox, понеже те използват същия енджин.

5Chromium: Open Source алтернативата на Chrome

Поддържани операционни системи: Windows, Linux, macOS, Android, BSD

Ако в момента използвате Chrome, няма никакъв проблем да преминете към версията с отворен код, която е с най-голям дял при Linux системите. Всъщност, Google е взел сорс кода на Chromium за да направи Chrome, в който добавя поддръжката на своите онлайн функции.

Chromium е същият като Chrome и дори малко по-бърз. Можете да влезете в Google профила си, да синхронизирате данните, да изтегляте разширения и т.н. Дори и логото е същото, само че със син цвят.

Но има някои различия. Не се поддържат автоматичните междинни актуализации, липсва плеъра, няма вградени видеокодеци и използва външните, и други. Много потребители го използват, понеже в Chromium не са вградени функциите за следене с цел показване на по-добре таргетирана реклама.

6Vivaldi: най-адаптивният браузър

Поддържани операционни системи: Windows, macOS, Linux

Vivaldi е само на една година, но вече се нарежда сред най-добрите. Причината преди всичко е, че е създаден от съоснователите на Opera Software.

Първото което се забелязва във Vivaldi е неговият адаптивен интерфейс, който се променя с цветовата гама на уеб сайта. Също се базира на енджина Blink и има за цел да възвърне функциите на Opera, които бяха пожертвани при прехода на Opera от Presto към Blink. Точно като Opera, поддържа разширенията на Chrome.

Vivaldi прилича на Opera с панела от лявата страна, но е по-удобен с богатите си възможности за персонализиране на външния вид, поддръжката на мощни клавишни комбинации и жестове с мишката, които могат да се настройват от потребителите. Много хора считат, че Vivaldi по принцип е най-добрият браузър.

7Torch Browser: браузърът за изтегляне на торенти

Поддържани операционни системи: Windows

Не е толкова популярен като разгледаните досега браузъри, но със сигурност заслужава мястото си в този списък.

Прилича на Chrome и е почти толкова бърз, но ако сте фен на BitTorrent света, навярно ще го харесате, понеже много добре работи с торенти.

Вградени са инструменти за изтегляне на всякакви медийни файлове, за изтегляне на поточно видео и аудио файлове от уеб страници. Torch Browser може да пуска частично изтеглени видеа и има музикален плеър, който възпроизвежда музиката от YouTube. Много удобен браузър за хората, които непрекъснато изтеглят нещо.

8Maxthon Cloud Browser

Поддържани платформи: Windows, macOS Linux, Android, iOS, Windows Phone

Maxthon излезе през 2002 година за Windows, но по-късно се появиха версии и за други операционни системи. Поддържа цялостна синхронизация чрез електронен облак, но това вече го могат всички съвременни браузъри.

Разполага с функция за изтегляне на видеоклипове от уеб-страници, вграден Adblock Plus, нощен режим, заснемане на скрийншоти и други.

Maxthon е един от най-бързите браузъри, понеже разполага с два енджина: WebKit и Trident. Но това не може да убеди потребителите. Maxthon се счита за една добра алтернатива на Firefox.

9Safari: направен за феновете на Apple

Поддържани платформи: MacOS, iOS

Може да бъде добра алтернатива на потребителите на Google Chrome и Firefox, които търсят промяна. Имаше версия на Safari и за Windows, но Apple я премахна преди няколко години. Safari се счита за най-добрият браузър в света на Apple.

Много удобен браузър с персонализирана лента с инструменти, поддръжка на картина в картината за почти всяка уеб страница, режим на четене, синхронизация чрез iCloud и т.н. Богати възможности за споделяне и богат комплект разширения.

10UC Browser: бърз браузър от Китай

Поддържани платформи: Windows, Android, iOS, някои мобилни телефони

UC Browser вече от мнозина се счита за най-бързият браузър за Android. Но има версии за всички останали платформи.

UC Browser разполага с вграден мениджър на пароли и възможност за синхронизиране с други устройства чрез електронен облак. Но най-важното му достойнство е много бързата работа.

 


Най-разпространени са браузърите Chrome или Firefox, но си струва да опитате Vivaldi
или някой друг не толкова разпространен браузър, за да се запознаете с нови интересни функции и възможности.

20
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
11 Коментари
9 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
14 Автори на коментарите
genata01WeilanФамилияChromium CEF ElectronСенсей Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Pavel
Pavel

Някои неща ми направиха впечатление в статията

1. Защо статията се казва браузъри за Windows, при положение, че 9 от 10 браузъра ги има за други ОС?
2. Защo Safari е включен в статията, уж браузъри за Windows, а Safari го има само за Mac и iOS.
3. Кой реши, че Edge е най-добрият браузър за Windows 10 при положение, че дялът му е много по-малък от на Chrome и Firefox? Сигурно хората не знаят, че е най-добър? 😀 😀 😀
4. Chromium не е алтернатива на Chrome, това е базата върху която се прави Chrome.

Ратнемок
Ратнемок

И на мен направиха впечатление същите неща. Още повече, че Сафари го има за Прозорци, вярно, спрян е от разработка, но се намират стари версии. Преводача на статията отново не си прави труда да провери достоверността на това, което превежда и отново не влага умисъл в качеството… Важното е пълнеж да има 🙂

бля
бля

И Мозилата била алтернатива на Хром която е години преди Хром и гугъл са позлвали код от нея, пак някой роден след 2000 се е вихрил 🙂

OMG
OMG

„Към днешен ден Edge се счита за най-добрият браузър за Windows 10“ – кой го счита, авторът ли? xaxaxax

ssse
ssse

EDGE Най-добрия браузър за сваляне на Chrome

hssk
hssk

Да не забравяме че всички нови функции ги има първо в опера

ИмаШЕ ги...
ИмаШЕ ги...

Докато го разработваха норвецжите, т.е. до версия 12.18. След като го купиха китайците, стана пълна скръб. А авторите на Opera написаха Vivaldi, който в момента е без конкуренция сред IT специалистите.

Име
Име

„Safari се счита за най-добрия браузър в света на Apple.“ аз доколкото знам те нямат друг браузър…

Фамилия
Фамилия

Не под iOS, но за macOS си имат други браузъри. Под iOS другите „браузъри“ са просто нов графичен интерфейс за Safari.

genata01
genata01

пьрво на пьрво,аплето не е алтернатива за никоѝ,такава збьркана система,няма да си купя никога!!!
не за това че се продава скьпо,а за това че каквото и да решите да споделяте или да получавате,работи единственно и само с аплето,колко от вашите приятели и познати имат апле???
кому е нужно подобно устроѝство,което не приема и не споделя с други марки устроѝства???
сьздателя,може да си пребьрше задника с дипломата която има!!!!!
не конкурентно устроѝство на световния пазар се продава само на хора с пари,и не разбиращи,какви общественни недостатьци има тази операционна система!!!

Leo
Leo

Няма ли биткойн и тесла та се върнахте на старите тлупости 10 прозорци или пингвин ? Total money supply — src/CryptoNoteConfig.h Total amount of coins to be emitted. Most of CryptoNote-based coins use (uint64_t)(-1) (equals to 18446744073709551616). You can define number explicitly (for example UINT64_C(858986905600000000)). Example: const uint64_t MONEY_SUPPLY = (uint64_t)(-1); Emission curve — src/CryptoNoteConfig.h By default CryptoNote provides emission formula with a slight decrease of block reward each block. This is different from Bitcoin where block reward halves every 4 years. EMISSION_SPEED_FACTOR constant defines emission curve slope. This parameter is required to calulate block reward. Example: const unsigned EMISSION_SPEED_FACTOR… Виж още »

Leo
Leo

Име и вид на профила Една от ключовите нови функции на PascalCoin е, че профилите могат да имат уникални имена, които са публично видими, подобно на системата за имена на домейни. Това позволява на потребителя да получава средства на имейл адреса си или на чата. Той позволява на магазина да получава плащания към своето име или марка. Плащанията все още се отнасят до акаунти чрез номера, но името се използва за търсене на номера на сметката само когато името на домейна се използва за търсене на IP адрес. Прочетете още По-важното е, че имената и типовете профили служат за фундаментална… Виж още »

Leo
Leo

Надеждни и незабавни непотвърдени транзакции Тъй като PascalCoin е държавна валута, гаранциите за сигурност на 0-потвърждаващите транзакции са много по-силни, отколкото в Bitcoin и други валути, базирани на UTXO. Докато големите плащания винаги трябва да чакат разумен брой потвърждения, търговците ще могат да приемат 0-потвърждаващи плащания от PascalCoin за малки покупки благодарение на (планираната) услуга за двойно разходване. Тази услуга търси възли на цялата планета, за да види дали е установен двоен разход. Ако след 5 – 10 секунди не бъде открита такава двойна разходка, търговците са почти сигурни, че плащането за потвърждение 0 ще бъде изчистено. Достатъчно добър за… Виж още »

Leo
Leo

няма нужда от Lightning Network

бате Ици
бате Ици

Проверете своята анонимност, Mozilla Firefox не ме скри.
https://leader.ru/secure/

Какво искаш да скрие?
Какво искаш да скрие?

Taзи пpoвepĸa пoĸaзвa caмo дaннитe зa ІР-тo ти oт whоіѕ бaзaтa дaнни + јаvа ѕсrірt, ĸoйтo oпpeдeля бpayзъpa ти, oпepaциoннaтa ти cиcтeмa и paзмepa нa видимaтa oблacт нa бpayзъpa в пиĸceли. Koe oт избpoeнитe нapyшaвa aнoнимнocттa ти и иcĸaш дa бъдe cĸpитo?!?

illko
illko

Десподов, стегнете се господине! Вземете се в ръце!!! 😀

Сенсей
Сенсей

Поредната статия породена от някоя платена статистика…Хромиум алтернатива на Хром, Сафари на Уиндоус и т.н.Претендирате, че сте IT медия, а пишете подобни глупости.
Въпреки всичко към Уиндоус браузърите бих добавил и руския Яндекс, който работи перфектно, бързо и е доста приятен за работа, но по ред причини няма да бъде добавен в класациите и оценен реално никога. 🙂
Аз лично ползвам Мозила и Хром разбира се, но за мен Хрома е алтернатива на Мозилата, а не обратното.

Chromium CEF Electron
Chromium CEF Electron

Нямаше смисъл да споменавате Chromium, тъй като вече бяхте споменал Chrome. Плюс това Chromium вече знаеме, че е най-добрият браузър, защото имаме по поне 10 копия на нашите машини:
1) Adobe Acrobat
2) Battle.net
3) Discord
4) League of Legends
5) Skype
6) Slack
7) Spotify
8) Steam
9) Visual Studio Code
10) Самият Chromium/Chrome