fbpx
5.2 C
София

10-те програмни езика с най-нарастваща популярност според Github

Най-четени

Всяка година GitHub публикува доклад с име “The State of Octoverse”,  в който се съдържа информация за най-популярните езици и проекти на платформата. Това е един от най-доверените източници на информация за тенденциите в индустрията на програмирането.

Традиционно, JavaScript и Java доминират класациите за най-популярни езици. GitHub обаче следи и езиците, които отбелязват голям ръст в употребата си и имат потенциала да станат най-популярни.

Ето кои са езиците с най-бързо нарастваща популярност през тази година:

10. Go

Познат още като Golang, това е език за програмиране създаден от Google. И по-точно от Robert Griesemer, Rob Pike и Ken Thompson. През 2009 година компанията го пуска като език с отворен код. Това значи, че всеки е свободен да го ползва, тегли или модифицира. Езикът е създаден с идеята да е бърз и лесен за работа, особено в проекти с голям мащаб (като тези на Google).

9. Assembly

Това е езикът, който говори по най-директния възможен начин с компютрите и техните компоненти – на естествения им език с нули и единици. Разработчиците разчитат на него, за да пишат инструкции за достъп и обработка на информация на най-ниското възможно ниво. Употребата му определено е специфична, защото във всеки ред с код трябва да има инструкции и за най-малките детайли. Това е цената, която трябва да платиш, за да имаш възможно най-доброто ниво на контрол.

8. Python

Pytho е не само един от най-бързо популяризиращите се езици, но и на второ място по цялостна популярност. Той е с отворен код, което значи, че всеки един човек може да се докосне до него. За разлика от предишния език, тук се работи на много високо ниво в системата. Това прави езика изключително популярен за начинаещи програмисти. Често се използва за уеб разработка, изкуствен интелект и боравене с информация.

 „Често се натъкваме на факта, че често Python не е основния език на програмистите, а по-скоро втория. Има нещо друго, което стои зад ръста в популярността му напоследък. Това е експлозията от нови проекти в областта на науката за данните и машинното обучение“, обяснява Rachel Potvin, вицепрезидент по инженерството и информацията в GitHub, на сцената на GitHub Universe.

7. Apex

Първоначално е разработен от компанията Salesforce като език за разработка и персонализиране на собствения софтуер. Прави по-лесно писането на код, който автоматизира задачи от сорта на обновяване на клиентски досиета, пускане на специфични доклади и прочие. Архитектурата му е предназначена за работа с големи количества информация. Има някои прилики с Java, един от най-популярните езици.

6. PowerShell

Разработката е дело на Microsoft и езикът е изграден на базата на популярния и доказал се .NET. Това е език с отворен код, който помага на програмистите да пишат инструкции директно до компютърната система. Възможно е управление на операционните системи. Това е полезно за IT отделите в големи фирми, които имат нужда от автоматизация на различни процеси. Задачи от сорта на инсталиране на ъпдейти в цяла мрежа например. Съвместим е с Linux, MacOS и Windows.

5. TypeScript

Също език, който тази година нараства като употреба, но и по принцип е от най-популярните. Разработен е отново от Microsoft. Наподобява JavaScript, а разработчиците могат да смеят двата езика. В сравнение с JS обаче, TS предлага допълнителни функционалности, които помагат на програмистите да създават софтуер в по-голям мащаб. Поддържа се по подразбиране в безплатния редактор за код на Microsoft – Visual Studio Code. Редактор, който всъщност е най-добрият проект с отворен код в GitHub.

4. Kotlin

Език с отворен код, който е много подобен на Java и отново двата езика могат да бъдат използвани успоредно. Тук обаче има специални опции, които помагат в защитата от бъгове. Кодът на него може да се пише много по-стегнато, което значи повече резултати с по-малко редове код. Най-често се използва за изграждането на Android приложения. Миналата година Kotlin беше най-бързо разрастващия се език. Използва се от компании като Square, Atlassian и Google. Растежът регистриран в последната година е 182%.

3. HCL

Това е абревиатурата на HashiCorp Configuration Language. Лесно се досещаме, че е дело на HashiCorp, компания стартъп за разработчици. Занимава се с направата на инструменти, които да помагат на програмистите да работят по-сигурно със софтуер в облака. Използва се за по-лесна настройка на облачните инструменти на компанията. Един такъв пример е Terraform. Езикът е разработен с идеята да е лесен за четене. Популярността му нараства с 213% за 1 година.

2. Rust

Идеята за разработката на този език идва от нуждата за по-бърза и по-ефективна работа с паметта. Вградени са инструменти, които помагат на програмистите да не допускат често срещани грешки. Проектът е спонсориран от фондацията Mozilla. Използва се при направата на гейм енджини, операционни системи, виртуална реалност и други проекти, които употребяват ресурси интензивно. Популярността на Rust нараства с 235% за последните 12 месеца.

1. Dart

Зад този проект също стои корпорацията Google. Неговото предназначение е специфично – разработката на потребителки интерфейси. Иначе казано – как изглежда една програма и как се усеща от потребителите. Наподобява JavaScript, който е най-популярния език в момента. Често се използва в комбинация с Flutter на Google. Това са инструменти за изработката на потребителски интерфейси за мобилни и уеб приложения. Популярността в последната година нараства с 532%.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини