100% успех: SpaceX приземи и трите бустера на Falcon Heavy

3
1446

Преди няколко часа SpaceX успешно изстреля в космоса свръхтежката ракета носител Falcon Heavy. Ракетата изведе в орбита арабския телекомуникационен сателит Arabsat-6A. Втората част от мисията също бе напълно успешна – и трите ускорителя на първата степен извършиха меко кацане и могат да се използват отново. Двата странични бустера се приземиха в зоните LZ-1 и LZ-2 недалече от мястото на изстрелването. Централният ускорител кацна върху морската платформа Of Course I Still Love You в Атлантическия океан. Както обикновено, всичко бе стриймвано в реално време в YouTube канала на SpaceX.

Ракетата Falcon Heavy със сателита Arabsat-6A не изстреляна от ракетната площадка LC-39A на космодрума Кенеди в Кейп Канаверал в 01:36 часа наше време. SpaceX използва три нови блока на първата степен, като бустерите са най-новата модификация на Block 5. След около 2,5 минути след изстрелването, от ракетата се отделиха двата странични бустера, които веднага извършиха меко кацане на определените за това площадки. След около още една минута се отдели централния ускорител на първата степен, който кацна върху автоматизираната платформа Of Course I Still Love You в Атлантическия океан.

В 2:10 часа бе излъчено съобщение, че сателитът Arabsat-6A успешно е преминал към геопреходна орбита.

Двата странични бустера кацнаха синхронно и много ефектно.

Да си припомним, че SpaceX активно разработва нова свръхтежка ракета, съставена от първата степен Super Heavy и кораба Starship. В бъдеще се предвижда двойката Super Heavy и Starship да замени целия парк ракети и кораби на SpaceX.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
0 Отговори на коментарите
3 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
3 Автори на коментарите
Rostik79МъскEfix Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Efix
Efix

Само адмирации към SpaceX и всички хора, работещи в тази компания. Ето, че има и мечти, които не умират в блатото на безсмислената консумация, печатането на пари от въздуха и технологичната и социална парализа на обществото.

Мъск
Мъск

Между другото си прибрах и обтекателите на полезния товар, дето са по 6 милиона долара бройката. Много съм добър.

Rostik79
Rostik79

„…платформа Of Course I Still Love You“

Кефи ме Мъск как си кръщава нещата!