fbpx
-3.8 C
София

100 хиляди телевизора и хладилник разпращали спам

Най-четени

Специализираната в областта на компютърната сигурност компания Proofpoint е фиксирала първото широкомащабно разпространение на спам, осъществявано от „умна“ битова техника, свързана към интернет, пише изданието Business Insider.

Както се посочва в прессъобщение на Proofpoint, хакерите създали ботнет, състоящ се от повече от 100 000 свързани към интернет устройства, сред които телевизори, мултимедийни центрове и… най-малко един хладилник. В периода от 23 декември 2013 г. до 6 януари 2014 г. въпросният ботнет е разпратил повече от 750 хиляди злонамерени електронни писма.

Експертите на Proofpoint отбелязват, че така нареченият „интернет на вещите“ се развива стремително. Според прогнози на аналитичната компания IDC, до 2020 година към глобалната мрежа ще бъдат свързани повече от 200 милиарда различни устройства, включително домашни хладилници, микровълнови печки, телевизори и т.н. При това експертите подчертават, че тези устройства по правило не са защитени от антивирусни програми, а почти никой от производителите не взема марки за тяхната защита от хакери. В допълнение, повечето потребители не се замислят за сигурността на въпросните устройства.

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Mercusys Halo H50G – изгодна Wi-Fi Mesh система за големи жилища

Безжичният интернет е нещо чудесно. Имаме възможност за свързване на всякакви устройства и минимум кабели в къщата. Но нещата понякога не са толкова розови....

Подобни новини