„1000 пъти по-добре от биткойна“ – Станфорд и MIT създадоха новата криптовалута Unit-e

16
2866
Учените от MIT, Станфорд и Калифорнийския университет решиха проблема, който не бе по силите на биткойна: обработката на хиляди трансакции в секунда.

Изследователите от Масачузетския технологичен институт (MIT), Станфордския университет и Калифорнийския университет в Бъркли решиха основния проблем на биткойна, като предложиха нова криптовалута, скоростта на трансакциите на която може да достигне 10 000 операции в секунда. Информацията е на Bloomberg.

Новата криптовалута се нарича Unit-e и е първата инициатива на некомерсиалната фондация Distributed Technology Research (DTR), създадена от учените с поддръжката на хедж фонда Pantera Capital Management LP за разработване на децентрализирани технологии.

Възможностите на първата и основна криптовалута биткойн в някои отношения са ограничени. Биткойн мрежата може да обработва до 7 трансакции в секунда. При втората по популярност криптовалута Ethereum, скоростта достига до 30 трансакции в секунда. Като се има предвид, че системата за фиатни операции Visa обработва средно по 1700 трансакции в секунда, можем да се убедим, че в това отношение криптовалутите отстъпват на традиционните платежни системи. Създателите на новата криптовалута са на мнение, че криптовалутите не станаха ежедневно и удобно средство за разплащане именно заради ниската пропускателна способност на тромавите блокчейни.

Блокчейн мрежата на Unit-e може да извърша по около 10 000 платежни операции в секунда. „Ние сме на прага на нещо съвсем ново. Ако тази криптовалута не успее да се мащабира достатъчно бързо, то тази много добра идея няма да сработи“ – каза професорът по електронна и изчислителна техника Прамод Вишвнат, един от специалистите, работили върху проекта. Тон напомни, че проблемът с мащабируемостта на биткойна е свързана с неговите технологични особености – честотата с която могат да се създават нови блокове, както и ограниченията в техния максимален размер.

Преди публикацията на научната работа за новата криптовалута са направени мащабни изследвания по всички аспекти на блокчейн технологията и публикувани препоръки за нейното подобряване, даващи възможност за постигане на по-висока скорост на транзакциите. Независимо дали Unit-e ще бъде използвана някъде, криптообществото може да използва тези похвати и алгоритми за подобряване на сега съществуващите цифрови пари.

Криптообществото признава за съществуването на този проблем и отдавна се опитва да увеличи броя на извършваните трансакции в секунда. Към днешен ден това става с помощта на технологиите Segregated Witness (или SegWit) и Lightning Network с които се избягва необходимостта от записа на всяка една трансакция в блокчейна.

Специалистите на проекта Unit-e са убедени, че криптовалутите трябва да бъдат спасени, при това колкото е възможно по-скоро. Един от създателите на Pantera Capital Джои Криг е убеден, че ако съвсем скоро не се намери начин за мащабиране на блокчейна, цялата технология ще остане просто една добра идея, която не се използва масово в практиката. Той сравнява днешните блокчейни с 3D печата – технология с огромен потенциал, която така и не стана масова в ежедневната работа.

16
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
10 Отговори на коментарите
15 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Deepin
Deepin

Отивам за лопата и го почвам.

gotqn
gotqn

„Той сравнява днешните блокчейни с 3D печата – технология с огромен потенциал, която така и не стана масова в ежедневната работа.“ – чакай малко, технологията продължава да се развива / скоро в някои сфери като зъботехниката ще стане a must – вярно инвестициите са големи, но и защо трябва да влиза в дома на всеки? Стига да се използват ползите от 3D печата за намаляване на крайната цена на продуктите, а не единствено за увеличаване на печалбата, всичко ще е точно.

Надблюдател
Надблюдател

Е как защо свеки дом да го има – консуматорска икономика/политика как защо. Защо всеки има хладилник че и фризер и телевизор – неможе ли всички да ходят на кино и на кино-прегледи и да купуват вестници за новини и данни като спортните, и защо не пазаруват всеки ден хората ако нямат хладилници и фризери? Така и с 3д принтерите те просто още немогат много неща дори и да имаш такъв който да прави много цветове пак не е достатъчно – да не говорим че от пластмаса оси за колите нема да си принтирате. Реално 3д принтерите едва ли ще… Виж още »

Tanda manda
Tanda manda

Който е писал тази статия в оригинал явно си няма понятие от крипто валути.Вече има създадени над 2100 от тях с много по бързи транзакции от биткоина.Философията зад биткоина е да не е централизиран и да няма трета страна при транзакцията.

Име
Име

Точно така и именно защото е децентрализиран мрежата е хилядократно (!) по-бавна от тази на VISA.

Сатошо Накомото
Сатошо Накомото

И такава и трябва да си остане, но как да обясниш на лаици специфики от теорията на дистрибутираните системи, CAP теоремата, що е експоненциално нарастване!

Капитлализъм
Капитлализъм

Добре, отивай да сключваш имотна сделка и да си пазаруваш от магазина с биткойни. Промит мозък, притежаващ спекулативни активи, които мисли за пари.

Пари ще станат, когато са приложими, а те все още не са:

За да станат трябва да има:

– масовост;
– законно обосновани;
– да се събират данъци и такси от тях;
– държавите да имат резерви от тях;
– държавите да сключват търговски договор с тях;
– държавите да плащат на своите служители с тях;
– операциите да са бързи;
– ниска волатилност;
– сигурност;
– обезпеченост;

Ако нямаш тия, имаш просто едни цифри, разбираш ли?

Дядо ти
Дядо ти

Какво е фиатни операции?

Име
Име

В крипто-сферата така нариат реалните пари – долар, евро, паунд и т.н.

azsamtuk
azsamtuk

Тва е като имаш Фиат и правиш операции с него… сглабяне и раязглабяне.

Капитализъм ??????
Капитализъм ??????

Нещо като офлайн свят.

ддддд
ддддд

Поредната крипто-заблуда за балъци 🙂
След крахът на биткойна се чудят каква простотия да измислят.

skipper
skipper

Май само в Харвард няма балъци…

Норма
Норма

При средна заплата от 600-900 лв в България, някой ще ми обясни ли как да си купя тия биткойни, че нещо не разбирам??? Значи за мен повечето хора, които твърдят, че притежават 1-2, та дори стотици биткойни просто лъжат. Нали ги виждам. Как си ги купувате бе, мутри ли сте какви сте?!

Satoshi Nakamoto
Satoshi Nakamoto

Те просто искат да се правят на вървежни! Познавам един с 0.5 биткойна, живее с надеждата, че до 2023 един биткойн щял да струва 1 милион долара.
Въпросният елемент като отиде на дискотека се самопоздравява, и поздравът е – “специално за жоро биткойнъра” 🙂

WTF
WTF

Ахахааххахаххаха, много добро 😀