118 часа видео на един диск?

1
20

Британски учени разработиха техника за запис на един терабайт данни или 118 часа видео на един диск.
Новият метод за съхранение на информацията ще позволи видеото да се запише на един диск с DVD формат.

На конферениця, посветена на носителите на информация, която се провежда в Тайван, бяха обявени първите данни за новата технология, която вече получи наименованието MODS (Multiplexed Optical Data Storage).

Списание “Ню Сайънтист” съобщава, че изследователите от Кралския колеж в Лондон са създали четирислоен диск, който може да съхранява до 100 пъти повече, отколкото това бе възможно до момента.
Съвременните видеодискове съхраняват максимум до 8.5 гигабайта и имат два светлочувствителни слоя, посочва Би Би Си.

Според публикацията, новата технология, основана на поляризирането на светлината, изисква доработване и ще бъде пусната в масово производство чак през 2010 година.

Учените са успели чувствително да повишат плътността на записваната информация чрез традиционната технология, при която на повърхността на диска се издълбават микроскопични вдлъбнатини. Технологията MODS придава на тези вдлъбнатини характерна форма и профил.

Британските инженери смятат, че с появата на четирислойните оптични дискове пиратите ще бъдат много затруднени при създаването на нелегални копия на съдържанието на носителите, поради твърде скъпото оборудване за запис, посочва РИА “Новости”.

Източник: News.bg

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари