12 мита за коронавируса

22
4010

Трудно е да преценим кое е по-опасно, коронавирусът или страхът около него. И тъй като епидемията достига до различни краища по целия свят, статиите и публикациите в социалните мрежи се тиражират по-добре от всичко друго, което можеше да възникне по това време на годината. За съжаление, потокът от информация е безмилостен и може да затрудни отсяването на фактите от измислиците. По време на епидемия обаче слуховете и дезинформацията могат да бъдат по-опасни от обичайното.

В тази статия съставихме списък с най-разпространените митове за новия коронавирус SARS-CoV-2 и COVID-19. Също така се постарахме да обясним защо тези слухове са подвеждащи и на моменти даже опасни.

Маските за лице могат да ви предпазят от вируса

Стандартите хирургически маски не могат да ви предпазят от SARS-CoV-2, тъй като те не са проектирани да блокират вирусни частици. Единствено маските имат смисъл, ако вече сте заразени с грип, тъй като маските могат да предотвратят по-нататъшното разпространение на щамовете, като блокират всякакви дихателни капчици, които могат да бъдат изхвърлени от устата ви. Разбира се, при случай на заразяване с коронавирус, е необходимо заразените да останат под карантина, тоест маските не са достатъчни. Излишно е да споменаваме, че продукти като „маски предпазващи от коронавируса“ са изцяло маркетингов трик на дребни търговци, които искат да припечелят на фона на страха и паниката.

По-малко вероятно е да се заразите от коронавирус, отколкото от обикновен грип

Не е задължително. За да преценят колко лесно се разпространява един вирус, учените изчисляват неговия „основен номер на възпроизвеждане“ известен като R0. R0 прогнозира броя на хората, които могат да хванат даден патоген от един заразен човек. Понастоящем коефициентът R0 на COVID-19, се изчислява на около 2,2, което означава, че един заразен човек ще зарази средно около 2,2 души. За сравнение, грипът има R0 от 1,3. Разбира се, чисто статистически е по-малко вероятно да хванете коронавирус докато вървите по улицата или докато се намирате на обществени места, тъй като все още и броят на регистрираните случаи значително е по-малък от този на заболелите от обикновен сезонен грип. Това обаче не важи, ако се разхождате в огнището на вируса – град Ухан, Китай, в някои части на Италия и други места, където щамът върлува интензивно.

Вирусът е просто мутирала форма на обикновената настинка

Не, не е. Коронавирусът е голямо семейство от вируси, което включва много различни заболявания. SARS-CoV-2 споделя сходства с други коронавируси, четири от които могат да причинят обикновената настинка. Всичките пет вируса имат шиповидни изпъкналости на повърхностите си и използват така наречените „шипкови протеини“, за да заразят клетките гостоприемници. Четирите патогена, които атакуват хората, 229E, NL63, OC43 и HKU1, споделят 90% от генетичния си материал с коронавируси, които традиционно заразяват прилепите, което предполага, че вирусът е възникнал от прилепи и по-късно започва да се разпространява сред хората.

Доказателствата сочат, че вирусът е преминал през междинно животно, преди негов краен гостоприемник да стане човека. По същия начин, вирусът на SARS прескача от прилепи към цивети (дребни нощни бозайници) по пътя си към хората. Аналог можем да направим с MERS, който зарази камилите, преди да се разпространи сред хората

Коронавирусът е произведен в лаборатория

Няма доказателства, че вирусът е синтетично създаден. SARS-CoV-2 много наподобява други два коронавируса, които създадоха огнища през последните десетилетия – SARS-CoV и MERS-CoV, а и трите вируса изглежда са с произход от прилепи. Накратко, характеристиките на SARS-CoV-2 съвпадат в съответствие с вече отдавна известни щамове на коронавирус, които са мутирали и са започнали да атакуват хора, след като естественият им произход е от животни.

Коронавирусът винаги има летален изход

Това не е вярно. Около 81% от хората, заразени с коронавирус, го преживяват доста леко, показва проучване, публикувано на 18 февруари от Китайския център за контрол и превенция на заболяванията. Около 13,8% съобщават за тежко заболяване, което означава, че имат задух или се нуждаят от допълнителен кислород, а около 4,7% са критични, което означава, че са изправени пред дихателна недостатъчност, мултиорганна недостатъчно или септичен шок. Досегашните данни сочат, че само около 2,3% от хората, заразени с COVID-19, умират от самия вирус. Хората, които са по-възрастни или имат съпътстващи здравни проблеми, изглежда са най-уязвими към тежко преживяване на заразяването или усложнения. Това ще рече, че паниката около леталния изход е излишна, но разбира се ситуацията не е за подценяване. От СЗО припомнят, че спазването на всички хигиенни и здравни норми, които по принцип хората би следвало да спазват, е достатъчна защита.

Домашните любимци могат да разпространят коронавируса

Вероятно не и да го предадат на хората. Едно куче в Китай се зарази с „инфекция от ниско ниво“ от собственика си, който има потвърден случай на COVID-19 и това предизвика масова истерия, макар да не е доказана взаимовръзка в заразяването – тоест фактът, че кучето се е заразило от стопанина си, далеч не значи, че има риск някой да се зарази от кучето, котката или друг домашен любимец. Според учените не съществува възможност за предаване на вируса от куче или котка към човека.

Това обаче не попречи на хора чувстващи животите си застрашени да започнат да  хвърлят домашните си любимци от терасите на жилищата си и агитираха и останалите да постъпят като тях… Във време, в което информацията буквално „тече“ навсякъде около нас, не е особено разумно да се поддаваме под влиянието на стадната психология на масите и да изоставяме критично мислене, информирания избор и рационалния анализ на ситуацията.

За всеки случай Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) препоръчват на хората с COVID-19 да си осигурят някой, който да разхожда и да се грижи за домашните им любимци, докато те са болни. И хората така или иначе винаги трябва да си мият ръцете, след като си играли или са докосвали животните, тъй като домашните любимци могат да разпространят много други заболявания на хората, според CDC.

Децата не могат да хванат коронавируса

Децата определено могат да се разболеят от COVID-19, въпреки че първоначалните доклади предполагаха по-малко случаи на деца, в сравнение с възрастните. Например, проведено през февруари китайско проучване от епицентъра на заразата, провинция Хубей, установява, че от над 44 000 случая на COVID-19, около 2,2% са били на деца под 19 години.

По-новите проучвания обаче предполагат, че децата са също толкова уязвими към вируса, колкото и възрастните. В проучване оповестено на 5 март, изследователите анализирали данни на повече от 1500 души в Шенжен и открили, че децата, потенциално изложени на вируса, са също толкова податливи на неговия щам. Въпреки това, дори и дете да се зарази с вируса, е по-малко вероятно да развие тежки усложнения, информират от СЗО.

Ако имате коронавирус, „ще разберете“

Не, няма. COVID-19 причинява широк спектър от симптоми, много от които се появяват и при други респираторни заболявания като грип и обикновена настинка. По-специално, често срещаните симптоми на патогена включват висока температура, кашлица, затруднено дишане, а по-редките симптоми варират измежду замаяност, гадене, повръщане и хрема. В тежки случаи болестта може да премине в сериозно заболяване, наподобяващо пневмония, но в началото заразените може да не проявят никакви симптоми.

Коронавирусът е по-малко смъртоносен от грипа

Засега изглежда, че коронавирусът е по-смъртоносен от грипа. Все още обаче има голяма несигурност относно смъртността причинена от вируса. Годишният грип обикновено има смъртност от около 0,1% в САЩ. Засега има смъртност от 0,05% сред хората, хванали грипния вирус в САЩ през тази година, според CDC.

За сравнение, последните данни сочат, че COVID-19 има смъртност над 20 пъти по-висока – около 2,3% според последната информация. Според предходния доклад смъртността варира в зависимост от различните фактори като местоположение и възраст на индивида.

Но тези числа непрекъснато растат и е напълно възможно да не се отразява реалната смъртност. Не е ясно дали броят на случаите в Китай е акуратно документиран.

Не е безопасно да получите пратка от Китай

Безопасно е да получавате писма или пратки от Китай, според Световната здравна организация. Предишните изследвания установяват, че коронавирусите не оцеляват дълго върху твърди повърхности и опаковки. Въз основа на това, което знаем за подобни патогени, експертите смятат, че този нов коронавирус вероятно оцелява слабо върху повърхности.

За да остане жизнеспособен вирусът, той се нуждае от комбинация от специфични условия на околната среда, като температура, липса на излагане на UV и влажност – комбинация, която няма как да се получи в пакетите за доставка, според д-р Амеш А. Адала, старши учен в Джон Хопкинс по здравна сигурност.

И така, изглежда рискът от разпространение на вируса чрез продукти на опаковки или международна поща, които обикновено пътуват от няколко дни до няколко седмици при различни температурни условия и излагане на пряка слънчева светлина, е много малък.

„Понастоящем няма доказателства в подкрепа на предаването на COVID-19 през вносни стоки или колети, и в САЩ няма случаи на COVID-19, свързан с приемането на стоки от Китай“, обявяват от CDC. По-скоро се смята, че коронавирусът се разпространява най-често по въздушно капков път и чрез дихателни капчици.

Можете да се заразите с коронавирус, ако ядете в китайски ресторант

Не, не можете. По тази логика ще трябва също да избягвате италиански, корейския, японски и ирански ресторанти, като се има предвид, че в тези страни също имаше огнище на разпространение на вируса. Новият коронавирус не засяга само хора с китайски произход…

Другата ирационалност в това схващане е, че е възможно продуктите, които се използват в китайската кухня да са били заразени. Но ако се замислим, огромна част от хранителните стоки на пазара – от чесъна, картофите и марулята до соевия сос, идват именно от Китай. Шансът COVID-19 да оцелее по тях и да се предаде на човека е нищожен, още по-малко предвид факта, че всички хранителни продукти преминават през термична обработка. Освен това, хранителните стоки от Китай отдавна са внесени на територията на Европа, още далеч преди епидемията да избухне.

Ако имате съмнения, че проявявате симптоми на коронавируса или смятате, че е възможно да сте се заразили, нищо не пречи да си направите сертифициран тест. Здравните власти предупреждават, че при появата на симптоми, не е редно хората да си самоналагат карантина, да се самолекуват или да предприемат други неинформирани действия.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
22 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари