fbpx
1.4 C
София

12 нови технологии, които ще променят бъдещето на нашия свят

Новите технологии, които ще променят света

Най-четени

Бъдещето идва по-скоро, отколкото предполагаме. Нововъзникващите технологии ще променят начина, по който живеем, по който се грижим за физиката си и ще ни помогнат да предотвратим климатична катастрофа.

Независимо дали ни харесва или не, технологията бързо се развива, и подобрява, предлагайки различни иновации и революционни проекти всяка година.

Най-отличителните умове са ангажирани, и създават следващата бъдеща технология. Тя напълно ще промени начина, по който живеем.

Може да ни се струва, че научният прогрес е стабилен, но ние сме преживели период на огромно технологично подобрение през последния половин век.

В момента са реалност иновации, които до неотдавна са били част от научната фантастика. Независимо дали това са роботи, които могат да четат мисли, изкуствен интелект (Artificial Intelect, AI), който може да създава изображения, холограми, бионични очи или друга впечатляваща технология, има какво да се очаква от света на бъдещите технологии.

Ето някой от най-интересните технологии от бъдещето:

Пясъчни батерии

Не всяка технология, която подобрява нашето бъдеще, трябва да е сложна. Някои от тях са прости, но изключително ефективни.

Такъв пример представят финландски инженери, които са намерили начин да превърнат пясъка в гигантска батерия.

Чрез натрупването на 100 тона пясък в стоманен контейнер с размери 4 x 7 метра, те го нагряват с помощта на вятърна и слънчева енергия.

Впоследствие тази топлина може да бъде разпределена от местна енергийна компания, за да осигури топлина на сградите в близките райони. Енергията може да се съхранява по този начин за дълги периоди от време.

Всичко това се случва чрез концепция, известна като резистивно нагряване. Това е мястото, където материалът се нагрява от триенето на електрически токове.

Пясъкът и всеки друг не-суперпроводник се затоплят от електричеството, което преминава през тях. Генерирана топлина може да се използва за енергия.

Подводни ръкавици

Много технологични разработки са взаимствани от природата и животинския свят. „Окта ръкавиците“ не са изключение.

Изследователи от Virginia Tech са създали подводни ръкавици, които имитират смукателните способности на октопод за човешка ръка.

Екипът зад тези ръкавици преосмисля начина, по който работят смукателите на октопода. Този дизайн е създаден, за да изпълнява същата функция като споменатите смукатели, активирайки прикрепване към предмети с лек натиск.

Чрез използването на тези смукатели и набор от микросензори, смукателите на ръкавиците могат да се затягат и разхлабват, за да захванат предмети под вода, без да прилагат сила на смачкване.

Това може да се използва в бъдеще от спасители водолази, подводни археолози, мостови инженери, спасителни екипи и други области.

Ксенотрансплантация

Ксенотрансплантацията е процедура за трансплантация, внедряване или вливане на човешки клетки, тъкани или органи от животински източник. Тя има потенциала да революционизира хирургията.

Една от най-честите процедури, извършвани досега, е поставянето на сърце на прасе в човешко тяло. Това вече е приложено успешно два пъти.

При тези операции сърцето не може незабавно да бъде поставено в човек. Предварително трябва да се извърши генно модифициране. За тази цел определени гени трябва да бъдат извадени от сърцето и към него трябва да се добавят човешки гени. Това се налага най-вече поради необходимостта от приемане на органа, и предотвратяване на отхвърлянето му от имунната система. Също така и за предотвратяване на прекомерен растеж на сърдечна тъкан.

Към настоящия момент тези операции са рискови и няма сигурност за техния успех. Въпреки това, в близко бъдеще можем да видим ксенотрансплантации, които се случват редовно, предоставяйки сърца или тъкани от животни на хора, нуждаещи се от тях.

AI генериране на изображения

Тъй като изкуственият интелект продължава да изпълнява задачи също толкова добре, колкото и хората, има нова индустрия, която трябва да добавим към списъка – светът на изкуството. Изследователи от компанията OpenAI създават софтуер, който може да създава изображения.Изтer © OpenAI

Въведете „куче, носещо каубойска шапка, пеещо под дъжда“ и ще получите множество напълно оригинални изображения, които отговарят на това описание. Можете дори да изберете в какъв стил на изкуството да се изобрази заявката ви. Технологията обаче не е усъвършенствана и все още има проблеми.

Тази технология, известна като Dall-E, вече е втората й итерация и екипът зад нея планира да продължи да я развива допълнително. В бъдеще можем да видим тази технология, използвана за създаване на художествени изложби, за компании нуждаещи се от бързи, оригинални илюстрации или, разбира се, за революция в начина, по който създаваме мемета в интернет.

Роботи за разчитане на мозъка

Вече не е научна фантастика и използването на технология за разчитане на мозъка се подобри значително през последните години. Едно от най-интересните и практични приложения, които сме виждали тествани досега, идва от изследователи от Швейцарския федерален технологичен институт в Лозана (EPFL).

Благодарение на алгоритъм за машинно обучение, ръка на робот и интерфейс мозък-компютър, тези изследователи са успели да създадат средство за пациенти с тетраплегия (хора с нарушения в движението на горната или долна част на тялото си) да взаимодействат със света.

При тестове ръката на робота ще изпълнява прости задачи като придвижване около препятствие. След това алгоритъмът ще интерпретира сигнали от мозъка с помощта на ЕЕГ капачка и автоматично ще определи кога ръката е направила движение, което мозъкът смята за неправилно, например придвижване твърде близо до препятствието или твърде бързо.

С течение на времето алгоритъмът може да се адаптира към предпочитанията на индивида и мозъчните сигнали. В бъдеще това може да доведе до инвалидни колички, управлявани от мозъка, или помощни машини за пациенти с тетраплегия.

Реалистични холограми

Холограмите изпълват научнофантастичните книги, филми и култура от години и въпреки че съществуват, остават трудно постижими, особено в голям мащаб. Въпреки това, потенциална технология, която може да промени това, са holobricks.

Разработени от изследователи от университета в Кеймбридж и Disney Research, holobricks са начин за подреждане на множество холограми, за да се създаде безпроблемно голямо 3D изображение.

Проблемът с повечето холограми в момента е количеството данни, което те изискват, за да се направят, особено при голям мащаб. Генерирането на обикновен HD дисплей за 2D изображение отнема около 3GB в секунда. Холограма с подобен размер и разделителна способност би била по-близо до 3TB в секунда, което е огромно количество данни.

За да се бори с това, holobricks ще предоставят отделни секции от едно голямо холографско изображение, силно намалявайки количеството необходими данни. Това в крайна сметка може да доведе до използването на холограми в ежедневните развлечения на потребителите като филми, игри и цифрови дисплеи.

Дрехи, които могат да ни чуят

Технологията се развива бързо през годините, добавяйки нови функционалности към аксесоарите и дрехите, които носим всеки ден. Един обещаващ начин включва даването на възможността на дрехите да ни чуят, или поне със същия капацитет като ухото.

Изследователи от Масачузетския технологичен институт са създали тъкан, която е в състояние да разпознае сърдечен ритъм, пляскане с ръце или дори много слаби звуци. Екипът предполага, че това може да бъде използвана технология за слепи, използвана в сгради за откриване на пукнатини или дори вплетена в рибарски мрежи за откриване на звука на риба.

Засега използваният материал е със значителна дебелина и в процес на разработка, но се очаква  да бъде пуснат за потребителска употреба през следващите няколко години.

Самовъзстановяващ се „жив бетон“

Учените са разработили материал, наречен „жив бетон“, използвайки пясък, гел и бактерии.

Строителният материал има структурна носеща функция, способен е да се самовъзстановява и е по-екологичен от бетона – вторият най-използван материал на Земята след водата.

Екипът на разработката се надява тя са помогне на бъдещи строителни структури, които биха могли да „лекуват собствените си пукнатини, да изсмукват опасни токсини от въздуха или дори да светят при команда“.

Интернет за всеки

Изглежда вече не можем да живеем без интернет, но все пак само около половината от световното население има тази връзка. Има много причини за това, включително икономически и социални, но за някои интернет просто не е достъпен.

Google бавно се опитва да реши проблема, като използва балони с хелий, за да прехвърли интернет в недостъпни зони, докато Facebook изостави плановете си да направи същото с помощта на дронове.

Компании като Hiber са възприели различен подход, като са изстреляли собствена мрежа от микросателити с размер на кутия за обувки в ниска околоземна орбита, които активират модем, включен във вашия компютър или устройство, когато прелети и ви достави данни.

Техните сателити обикалят около Земята 16 пъти на ден и вече се използват от организации като The British Antarctic Survey, за да осигурят достъп до интернет до много крайни части на нашата планета.

Изгасете горските пожари в звук

Горските пожари биха могли да се изгасят с дронове, които ще насочват силни шумове към дърветата от тяхната долна част. Тъй като звукът се състои от вълни на налягане, той може да се използва за нарушаване на въздуха около огъня, като по този начин ще прекъсва подаването на кислород към огъня. При правилната честота огънят просто изгасва, при използването на звуков пожарогасител. Ниските честоти имат най-добър ефект.

Автомобилни батерии, които се зареждат за 10 минути

Бързото зареждане на електрическите превозни средства се разглежда като ключово за тяхното одобрение, така че шофьорите да могат да спрат на бензиностанция и да заредят напълно колата си за времето, необходимо за кафе и използване на тоалетната – отнемайки не повече от обикновена почивка .

Но бързото зареждане на литиево-йонни батерии може да влоши батериите. Това е така, тъй като потокът от литиеви частици, известни като йони, от един електрод към друг за зареждане на устройството и поддържане на енергията готова за употреба, не се случва гладко при бързо зареждане при по-ниски температури.

Сега обаче е установено, че ако батериите могат да се нагреят до 60°C само за 10 минути и след това бързо да се охладят отново до температурата на околната среда, литиевите пикове няма да се образуват и топлинните щети ще бъдат избегнати.

Дизайнът на батерията, който са измислили, е самонагряващ се, използвайки тънко никелово фолио, което създава електрическа верига. Тя се нагрява за по-малко от 30 секунди, за да загрее вътрешността на батерията. Бързото охлаждане, което би било необходимо след зареждане на батерията, ще се извършва с помощта на охладителната система, проектирана в колата.

Изкуствени неврони върху силиконови чипове

Учените са открили начин да прикрепят изкуствени неврони към силициеви чипове, имитиращи невроните в нашата нервна система и копирайки техните електрически свойства.

Тяхната разработка предоставя стабилен метод за възпроизвеждане на електрическите свойства на реални неврони в най-малки детайли.

И още, новите неврони се нуждаят само от 140 нановата мощност. Това е една милиардна част от изискването за мощност на микропроцесор, който други опити за създаване на синтетични неврони са използвали.

Изследователите се надяват, че работата им може да се използва в медицински импланти за лечение на състояния като сърдечна недостатъчност и Алцхаймер, тъй като изисква толкова малко енергия.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини