fbpx
20.8 C
София

12 полезни картографски онлайн услуги

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Обикновените карти, както и техните онлайн версии почти винаги съдържат голямо количество полезна информация. Нека да разгледаме 12 много по-популярни уеб услуги, които дават възможност да погледнем нашата планета от малко по-различен начин. Тези карти могат да ни помогнат в редица ситуации – от спора с приятели за истинския размер на държавите и континентите до намирането на най-близкото място, където може да бъде купена винилова грамофонна плоча.

NullSchool

Това е универсална карта, показваща движението на въздушните маси и вятъра, височината на вълните и дори местата, откъдето най-добре се вижда северното сияние. Тази карта би се харесала и на хората, които искат да разберат как именно различните проекции променят очертанията на континентите.

Windy

iOS | Android | Web

Още една карта, която показва специализирана информация, като точката на оросяването, типа на облаците и която предупреждава за настъпването на екстремални климатични промени – силен вятър, гъста мъгла, студ или горещо време. Това е една от най-популярните онлайн карти от подобен тип и именно информацията от нея се използва в почти всички приложения за смартфони, които показват времето.

Flight Radar

iOS Android Web

Може би очаквате гости от друга държава и искате да разберете къде се намира техния самолет? Или може би просто се интересувате от самолетите, от техните полети и маршрути?

В този случай можете да използвате онлайн услугата Flight Radar. Тя ще ви покаже модела на самолета, височината на полета, скоростта на полета и дори можем да го наблюдаваме от първо лице. Разбира се, това не е стрийминг от борда на самолета, а само симулация с използването на Google Maps и триизмерния модел на самолета. Но всичко е направено много интересно и занимателно.

С помощта на тази уеб карта е възможно да се видят всички самолети, които се намират на едно определено разстояние от вас. За тази цел трябва да подадете на Flight Radar своите координати, а всичко останало става автоматично. Вижда се къде е и вашият самолет, което е от полза, за да знаете кога да се придвижите към летището.

Scribble Maps

Тази карта е особено подходящи за хората, чиито приятели често се оправдават, че не могат да намерят правилния или най-късия или пък най-удобния път, за да стигнат до мястото на срещата. Тук можете да нарисувате правилния маршрут, да отбележите ключовите точки и моменти и да изпратите тази карта на своите близки. По този начин те ще получат карта, на която съвсем точно е показано как да става придвижването както в градовете, така и между различните държави и дори континенти.

Satelite Map

Тази карта показва всички сателити, които са в орбита около Земята, като тяхното придвижване може да се наблюдава в реално време. Възможно е филтрирането по датата на изстрелване, по орбиталния период, наклона, държавата, нивото на работоспособност и други.

Може да останете учудени като разберете, че 3/4 от всичките тези сателити са просто космически боклук, който си стои в орбита. Да, човечеството замърси не само Земята, но и космическото пространство около нея.

 

Light Pollution

А това е картата на световното замърсяване, която с различна яркост показва подробна информация за степента на проблемите. В България най-светли изглеждат градовете София, Пловдив, Варна и Бургас, но това е нищо в сравнение с много големите световни градове.

Blue Marble

Още една карта на световното замърсяване, която е малко по-нагледна. Нейните създатели са използвали нощните аерокосмически снимки от Google Maps, като се е получила необичайна и полезна карта, която може да ви отнеме няколко часа.

VinylHub

А това е карта за колекционерите на винилови грамофонни плочи, продажбите на които последно време започнаха да растат. Тук могат да бъдат намерени всички магазини и магазинчета, в които към днешен ден се продават от тези плочи. Картата е актуална и се попълва и обновява ежедневно от самите потребители.

Карта на антиподите

Навярно всеки поне един път в живота си се е запитвал къде ще попадне, ако прокопае тунел през цялата Земя. В повечето случаи това ще бъде вода, но има и изключения.

Ако например сте в Чили и някак преминете през цялата Земя, то ще се окажете в Китай. А ако прокопаете тунел от Австралия ще попаднете в северната част на Великобритания.

Интересно е, че съществуват Антиподовите острови, които се наричат по този начин понеже са на противоположната страна на Гринуичкия меридиан.

 

Flood Map

Тази карта дава възможност да се разбере какво ще стане с вашия дом, ако нивото на морето се издигне с 5, 10 или дори 200 метра. В западната част на България нищо особено няма да стане, но ако се сбъднат апокалиптичните прогнози за повишението на нивото на морето със 100 и дори 150 метра, то Бургас и южните региони на Варна ще се окажат под вода. Според по-реалистичните прогнози на учените, водата може да се издигне с 5-7 метра и тази карта показва какво може да се случи.

The True Size Of

Едва ли за някого е тайна, че е невъзможно идеално да бъдат показани реалните пропорции на регионите от кръглата Земя на плоска карта. Наистина, и най-прогресивната проекция съществено изкривява линиите и очертанията на държавите и континентите.

Най-разпространена е Меркаторовата проекция, която се използва навсякъде: от най-популярните онлайн карти до училищния кабинет по география. Именно заради тази проекция си мислим, че Гренландия е колкото Африка, а самата Африка е малко по-голяма от Русия. Но реалността съвсем не е такава и услугата The True Size Of може да го докаже.

Всъщност Гренландия е много по-голяма от Индия, а Франция е много по-малка от Аляска. В същото време в уж малката Португалия може да се побере много нещо. Погледнете и вижте – наистина е интересно.

Тази карта може да е полезна и на учениците, които могат да видят какви са реалните мащаби.

Картата на полезните изкопаеми

След като си спомнихме за учениците, няма как да изпуснем точно тази карта. Всъщност, тя е полезна за всички: учениците, студентите, геолозите и просто хората, които се интересуват от полезните изкопаеми. MRData показва местонахождението на полезните изкопаеми, включително минералите, металите и други.

Ancient Earth Globe

През милиардите години от своето съществуване Земята изцяло се е променила. Но къде би се намирал вашият дом преди 300 или дори 500 милиона години? С помощта на тази карта ще разберете за секунди. Просто въведете в търсачката името  на своя град и ще видите къде се е намирал в ранните периоди от живота на Земята.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини