120 варненски ученици стават „Кибермагьосници“

1
307

В рамките на седмица децата ще разгадават тайните на киберпространството с експерименти и игри, и ще знаят как безопасно да го използват

 120 варненски ученици ще станат „Кибермагьосници“ през това лято. От 1 юли до 23 август деца от пети и шести клас от 17 училища във Варна ще преминат през едноседмични „кибер“-занятия. Образователният проект се реализира от Дирекция „Образование и младежки дейности“ на Община Варна и Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“. Той е в изпълнение на Програмата за стимулиране на дейности и изяви на учениците от училищата в общината и цели да развие техните умения в областта на информатиката, математиката, изкуствата и най-вече безопасното и сигурно използване на интернет-средата. Бъдещите кибермагьосници са посещавали клубове за занимания по интереси в областта на информатиката и информационните технологии през учебната година.

Изключително интересна е програмата на „Кибермагьосниците“, разработена от водещите преподаватели от катедра „Информатика“ на ВСУ „Черноризец Храбър“.

Децата ще се научат да шифрират и дешифрират тайни съобщения, да анализират информация, скрита в снимки, в текстове и в звуци. Те сами ще изработят шифроващи устройства и машини. Ще поиграят с бинарни и шестнадесетични кодове, а с дигиталния микроскоп изследват цветове. Още в края на обучението те ще могат да създават неразбиваеми пароли и да предават шифровани съобщения дори без дигитални устройства.

Един от най-интересните дни да бъде посветен на видовете отпечатъци и информацията, която крият. Бъдещите киберексперти ще научат и как да разчитат емоциите на човешкото лице. Ще поговорят за положителните емоции и за заплахите. Ще обсъдят какво са лични данни и как да ги защитават. Два пъти месечно през следващите осем седмици родителите ще могат да се запознаят с достиженията на кибемагьосниците.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
7002
7002
2 години

Оща баламурници !

Врачанскията упр. 40 компота и взима 1100 лв и е 30 дни на тръни.

Леля Гошка – взима в детската градина 800 лв и открадва 500 лв като храна ;
само 5 дни в седмицата,
цял ден е на топло/лятото на хладно ,
мъжът и внуците и идват да се къпят с вряла вода в детската градина.

Извод :
стани бюджетен и открадини ,а не си разваляй очите.