fbpx
17.8 C
София

13-те технологични прогнози за 2021 на Forbes

Най-четени

Списание Форбс традиционно прави своите прогнози за технология свят на 1 януари. Когато направиха миналогодишната си прогноза обаче, със сигурност са знаели малко за събитията от категорията „Черен лебед“* и не са очаквали 2020 да бъде толкова силно турбулентна година. Едва ли са имали представа, че ще прекарваме по-голямата част от годината в домовете си, далеч от работата, училището, без възможност за пътувания и т.н.

Сега обаче отново са решили да представят очакванията си за току-що настъпилата 2021 г., знаейки, че в нашето общество и икономика текат големи промени, включително и промени, катализирани от пандемията и рецесията.

Някои от тенденциите, които бяха очертани от авторите на Форбс през 2020 г., бяха очевидно ускорени от пандемията от COVID-19, като съвсем естествено се досещате за кои става въпрос – системите за дистанционно управление на офис и училищните задачи, онлайн видео срещите, хоум офис режимите и други.


* Черният лебед е рядко или случайно събитие, което е неочаквано и се отличава с три характеристики – то е непредсказуемо, има огромно въздействие и може да бъде обяснено със задна дата. Понятието е въведено от Насим Талеб в неговата едноименна книга, който смята, че тъй като черните лебеди са непредвидими, ние трябва да се пригодим към тяхното съществуване (вместо наивно да се опитваме да ги предвидим). Наименованието на понятието е вдъхновено от историческия факт, че преди да достигнат до Австралия, европейците са смятали, че съществуват само бели лебеди, което схващане се разпада, когато виждат първите черни лебеди.

И така, без да губим повече време, в тази статия представяме прогнозите на Форбс за 2021 г.

 1. Стойността на IPO акциите на някои компании ще нарасне драстично. Очакванията са компании като Roblox, Epic и Discord да отчетат IPO на стойност няколко милиарда долара през 2021 г.
 2. Ръстът на популярността на подкастовете ще продължи стремглаво, тъй като тази технология достига до все повече потребители с голямо разнообразие от съдържание, включително и новопоявяващите се видео-подкасти. Вероятно предстоят важни сделки по придобиване на компании, като например закупуване на Wondery от Amazon.
 3. Икономиката на създателите на съдържание ще процъфти през 2021 г. Новите инструменти и платформи ще позволят на повече професионалисти, полупрофесионалисти и аматьори да правят успешни приложения, игри или друг софтуер, използвайки инструменти за създатели от компании като Unity, AppOnboard/Buildbox, Overwolf, Roblox, Manticore, както и познатите ни TikTok, Triller, YouTube, Snap и многобройните други платформи за видео съдържание. Както се вижда, при много от тези платформи, хората намират нови начини да печелят пари (някои издържат изцяло себе си и семействата си с доходи от съдържание в тях), благодарение на икономиката, базирана на създаването на оригинално съдържание.
 4. Домашните гласови платформи ще се движат към повсеместно разпространение в САЩ и много повече услуги, съдържание, игри и други функции ще се предлагат чрез гласови платформи. Интелигентните високоговорители и цифрови асистенти могат да бъдат в помощ на училищната работа, както и за услуги, използващи изкуствен интелект и машинно обучение, които подобряват сложността и качеството на игрите, информационните услуги, интерактивното съдържание и социалните взаимодействия.
 5. Голяма част от младите хора, които завършват гимназия или колеж, ще искат веднага да станат… изпълнителни директори. Един добре известен специалист по рисков капитал, Питър Тийл, дори подкрепя поредица от стипендии, които насърчават студентите да напуснат колежа и да създадат свои собствени компании.
 6. Disney + вероятно ще бъде най-големият победител по отношение на растежа на услугите SVOD през 2021 г., но Netflix ще продължи да расте, особено в международен план.
 7. HBO и Warner Media създадоха сериозни смущения в традиционния шоубизнес на Холивуд, като обявиха, че всички филми на Warner Bros. През 2021 г. ще бъдат пускани в HBO Max, едновременно с излизането им по кината (дори когато са отворени на различни пазари). Това ще промени значително начина, по който студиата генерират приходи от традиционното разпространение на филми по кината. Въпросът обаче е, дали това ще бъде основен двигател за значително увеличаване на абонатите на HBO Max? В света на SVOD, изпълнен със силни конкуренти като Netflix, Amazon, Hulu, Disney + и други, този драматичен ход може да е точно това, което е необходимо, за да се даде на HBO топ предимство в SVOD бизнеса. Вярваме, че и други студия ще последват примера и ще затворят или премахнат времевия прозорец между излизането на продукциите им по кината и във VOD услугите.
 8. Snap ще продължи да доминира сред социалните мрежи, използвани от тийнейджъри и млади хора, но TikTok също ще продължи да расте силно, вероятно с по-бързи темпове от Snap. И двете услуги възпроизвеждат видео-ориентираните, генерирани от потребителя интереси на широк кръг младежи и възрастни.
 9. Намаляването на използването на кабелни услуги ще продължи да расте, тъй като традиционните абонаменти за кабелни/сателитни услуги се заменят в много домове с абонаментни пакети за стрийминг услуги за съдържание, като SVOD, AVOD и друго поточно предавано съдържание. Компании като Comcast и Spectrum, които са сред лидерите в доставяне на кабелни услуги (телевизия и интерактивно съдържание) до домовете на потребителите в САЩ, ще продължат да отчитат спадове в използването на тези услуги, като ще трябва да измислят нови начини за задържане на потребителите и генериране на приход, както и възможности за генериране на повече печалби от своя интернет и телевизионен бизнес.
 10. Приходите от мобилна реклама ще нараснат значително през 2021 г. Използването на мобилни устройства ще продължи да нараства сред населението и по-младите поколения са особено отдадени на своите телефони. Тийнейджърите и младежите използват преди всичко мобилни устройства. Техният мобилен телефон е най-важният им носител и продължават да се увеличават марките и продуктите, които искат да достигнат първо до мобилните потребители на смартфони, като най-често таргет групата при такава стратегия са хората от поколенията Z и Милениал. Очакваме да видим голям ръст в мобилната реклама и рекламата в мобилните игри, тъй като компаниите непрекъснато търсят нови начини за допълнителни приходи извън виртуалните стоки, продавани в техните „безплатни за играене“ мобилни игри.
 11. Игрите ще продължат да се развиват, отчасти поради продължаващия локдаун в много страни по света, причинен от COVID-19, който принуждава хората да си останат по домовете. Компаниите за игри също ще увеличат приходите си от продажбата на допълнително съдържание и виртуални предмети и стоки, които се продават за усилване на игралните им възможности, като този източник на приходи ще нарасне значително в целия свят.
 12. Персоналното домашно обучение и дистанционното обучение ще стават все по-популярни. Дистанционното обучение ще продължи да се развива в държавните образователни системи през 2021 г. и потенциално повече деца ще бъдат официално обучавани вкъщи – много страни дори планират да въведат възможност за избор от родителите, дали децата им да се обучават дистанционно или присъствено. Съществува и допълнителната вероятност повече ученици да преминат изцяло на частно, персонално домашно обучение, тъй като според социологически проучвания проведени в Калифорния, една трета от родителите смятат, че по време на дистанционното обучение в региона, за тях са станали ясни някои значителни дефицити и слабости на държавната и колективната частна образователна система, за които преди това не са подозирали, или са възникнали вследствие на условията на пандемията. И тъй като тези родители са профилирани като силно загрижени за качеството на образованието, което децата им получават, има вероятност все повече от тях да се погрижат децата им да се обучават персонално от частни учители, било то чрез обучение в домовете им или чрез дигитални, но персонални уроци и упражнения. За колежите и университетите трудният въпрос е дали хората все още ще харчат (и дори взимат на кредит) огромни суми, за да плащат огромните такси за обучение в продължение на четири или пет години, след като се обучават по дистанционно разпространявани ресурси, които биха могли да получат срещу по-ниска цена и по по-интерактивен начин.
 1. Проблемите със сигурността и неприкосновеността на личния живот ще продължат да доминират като тема в полето на високите технологии във Вашингтон и Европейския съюз. Правителствата и компаниите ще предприемат стъпки за защита на потребителите от пробиви в сигурността, както и от нахлуването в тяхната неприкосновеност на личния живот, включително и от таргетираната онлайн реклама, която понастоящем е водещ маркетингов механизъм. Не очакваме нито едно правителство да предприеме принудителни мерки за разпадането на технологични гиганти като Google и Facebook, въпреки че някои правителства (на САЩ например, особено в администрацията на Тръмп), показват откровеното си и нескрито презрение към големите технологични лидери, които злоупотребяват с господската си позиция на пазара. Европейската комисия също показва все по-враждебни нагласи към технологичните концерни и трансконтинентални гиганти, които често задушават конкуренцията, създават неравни условия за пазарно развитие на алтернативни компании, а в много случаи дори преследват преките си дребни конкуренти или ги придобиват. И въпреки че на този етап не е по силите нито на ЕС, нито на САЩ, да доведат до разпад на някой технологичен гигант, със сигурност ще настъпят промени по отношение на регулациите, паричните санкции и необезпокояваната дълги години доминираща позиция и огромна печалба на въпросните компании, особено предвид разследванията и изслушванията срещу антимонополно поведение, които бяха инициирани през 2020 г., насочени към технологични гиганти като Facebook, Google, Apple и Amazon. Изпълнителните директори и на четирите компании бяха изправени три пъти пред Конгреса на САЩ през 2020 г., като разследванията срещу техните компании далеч не са приключили – предстои да видим докъде ще доведат мерките, предприети от държавните регулаторни органи срещу тях през 2021 г. Очаква се и все повече бизнесмени от технологичния сектор да разкрият своя премълчаван дълги години опит във взаимоотношенията си с гиганти от Силициевата долина – бивши изпълнителни директори на фалирали или „пазарно задушени“ стартъпи, финансисти, занимаващи се с рисков капитал, които са изгубили своите вложения, поради неравни възможности за развитие на пазара на компаниите, които са подкрепили; юристи, борели се безнадеждно за справедливост на техните малки клиенти на технологичния пазар и много други.

Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Asus Chromebook CX9 – един от най-добрите от вида си

Бърз софтуер, мощна конфигурация и интелигентен дизайн са част от предимствата на компактната машина През 2022-а Chromebook от екзотика се превърна в нещо добре познато...

Подобни новини