Светът беше много различно място преди 10 години.

Преди десетилетие не можехте да си поръчате Uber или Lyft през телефона, не можехте да си снимате вечерята в Instagram, нито да гледате 4К филм от шепите си или да отговорите на имейл през вашия iPad.

През последните 10 години бяха създадени някои наистина невероятни технологични продукти. В тази статия събрахме 14 от тях, които ни впечатлиха най-силно и ги намираме като повратни точки в развитието на света такъв, какъвто го познаваме днес.

1. iPad

Когато Стив Джобс представи iPad преди близо 10 години, той го определи „най-доброто устройство за сърфиране в интернет, което някога е съществувало“.

„Невероятно страхотно е. Много по-добър от лаптоп, много по-добър в смартфон“, заяви Джобс на сцената през януари 2010 г. Освен с качествата си като изключителен презентатор и гениален оратор, Джобс демонстрира и уникален маркетингов подход – показа на света, че корпорациите освен да задоволяват потребности, могат да създават и нови такива, и да отварям нови пазарни ниши.

Оригиналният iPad струна между 499 и 829 долара. Оттогава устройството премина през няколко версии и цените му варираха. Последната версия е от тази година, когато Apple представи нови 10,2 – инчови iPad, iPad Mini и iPad Air.

2. Snapchat

Snapchat дебютира в App Store през лятото на 2011 г. като приложение за споделяне на снимки между потребителите, които в последствие изчезват. По онова време, първото име на приложението е било Pictaboo, но имаше аналогична втора услуга под името Ghostface Chillah.

През септември 2011 г. името се промени на Snapchat и събра маса верни фенове, предимно от тийнейджърската аудитория.

Шест години по-късно Snaptchat е собственост на стойност 22 милиарда щатски долара на публичната компания Snap Inc. и започна да се появява в телевизионни предавания, компанията сключи партньорства с издатели, направи франчайз с хардуерни продукти и разширена реалност.

3. Oculus

Както много компании от Силициевата долина, Oculus VR започва началото си от гараж в Ървайн, Калифорния през юни 2019 г. Тогава 19-годишният Палмър Луки стартира компанията в инкубатор, известна като Kickstarter, като събира почти 2,5 милиона долара стартов капитал за шлемовете си за виртуална реалност. След като получава финансиране от допълнителни 16 милиона долара, Луки продаде Oculus на Facebook през 2014 г. за 2 милиарда долара.

Понастоящем Луки не е част от Oculus, но VR компанията съществува под крилото на Facebook. В момента Oculus предлага три модела – Rift S, Quest и Go.

4. Stripe

Stripe бе стартирана официално през септември 2011 г. и бе насочена към онлайн разплащанията. Сега маса компании – от Target до NFL използват технологията на Stripe за разплащанията в своите уеб сайтове и приложения.

Осем години след старта си Stripe се оценява на около 35 милиарда долара.

5. Instagram

Instagram стартира през октомври 2010 г. и още в първия ден се регистрират цели 25 000 души. През 2011 г. Instagram беше приложение на годината в маркета App Store за Apple iPhone. През април 2012 г. изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг изкупи компанията на стойност 1 милиард долара.

Сега Instagram има над милиард активни потребители и се е разклонил до услуги като предаване на живо, истории, филтри за селфита и дори добави видео услугата IGTV.

6. Lyft

Lyft стартира през 2012 г. като приложение за споделени пътувания. Идеята бе развита от Zimride, компания, основана от инвеститорите Джон Цимер и Логан Грийн, която предлага превоз за пътувания на дълги разстояние и програми за споделяне на автомобили на територията на кампуса.

През 2019 г., Lyft вече е компания на стойност 13 милиарда долара, която се занимава с електрически скутери, мотоциклети и технологии за самостоятелно управление на автомобили. 7-годишният стартъп стана известен публично по-рано тази година.

7. Pinterest

Днес приложението има над 300 милиона активни потребители месечно и спокойно можем да кажем, че е един от топ сайтовете, които потребителите по света посещават. Днес компанията експериментира с технологии като машинно обучение, изкуствен интелект, алгоритми базирани на изкуствен интелект, усъвършенстване на търсачките в уеб платформите и много други.

Pinterest стана публична компания през 2019 г. и в момента пазарните анализатори оценяват капитализацията ѝ на около 10 милиарда щатски долара.

8. Square

Съоснователят на Twitter Джак Дорси, чийто акаунт в собствената му социална мрежа беше обект на хакерска атака по-рано тази година,  стартира Square през октомври 2010 г., след като негов приятел не е успял да направи покупка, тъй като електронния магазин, от който се е опитал да поръча, не е приел плащането с неговата дебитна карта American Express.

Square е замислен като услуга за мобилни разплащания, която може да обработва кредитни карти с приложения и четец за смартфоните, които разполагат с него. Идеята е проста – дебитните или кредитните карти се токенизират в приложението и могат да бъдат използвани за електронни разплащания или безконтактно посредством NFC технологията.

Днес Square предлага допълнителни хардуерни продукти като ПОС терминали, регистри, безконтактни четци на плащанията. Компанията понастоящем е публична и е на обща стойност 27,5 милиарда долара.

9. 4G – LTE

4G – LTE мрежите може да ни изглеждат даденост в наши дни, но те съществуват от по-малко от десетилетие. Четвъртото поколение мобилни мрежи обещаха да направят мобилния интернет много по-бърз и по-надежден и бяха сериозен ъпгрейд на 3G безжичните мрежи.

HTC Evo, предлаган от американския мобилен оператор Spring беше първият 4G телефон няколко месеца след официалното представяне на концепцията за 4G технологиите. Той излезе през март 2010 г., последван от модел на Samsung през юни същата година. Verizon стартира своята първа 4G – LTE клетъчна мрежа пред месец декември 2010 г., а 4G се появи в iPhone едва в модела iPhone 5 от 2012 г.

Днес, през 2019 г. мобилните оператори по света работят по въвеждането на 5G мрежите, които ще развият това, което 4G – LTE постави като концепции – свързаност между устройството, за устройствата. Това ще рече осигуряване на много по-голям капацитет на връзката за M2M устройства, умни джаджи, интелигентни асистенти, всякаква мобилна носима електроника, медицинска апаратура, устройства от обществено значение, системи за бързо реагиране и оказваме на първа помощ, системи за сигурност, видео наблюдение и разбира се самоуправляващи се автомобили.

Тук е добре да направим разграничението между конвенционалното 4G и LTE мрежите, които представляват непълна версия на първоначалния замисъл на технологията. При създаването на стандарта за 4G, алианса от технологични компании, мобилни оператори, регулатори и мрежови експерти заложиха следните параметри: до 1000 Mbps максимална скорост на изтегляне в статично положение на приемащото устройство (тоест когато потребителското устройство не е в движение) и до 100 Mbps на изтегляне при движение със скорост от 100 км / час при агрегация на 256 QUAM на базовите станции. Днес максималните достижими скорости на 4G по света варират от порядъка на 150 до 200 Mbps в най-добрия възможен случай. Страни като България са облагодетелствани в това отношение, тъй като според измерването на Ookla от преди три години сме на четвърто място в света по скорост на мобилната връзка.

Като стана дума за iPhone, има голяма вероятност да видим 5G поддръжка отново със сериозно закъснение спрямо останалите модели и развитието на технологията по света, както се случи и с 4G. Наскоро анализатори обявиха, че има голяма вероятност да видим първия 5G смартфон на Apple през 2020 г., но разбира се това са само спекулации.

10.  Slack

Основателят на Стюарт Бътърфийлд започна работа по приложението за обществен и екипен чат Slack през 2012 г. Първата интеграция на приложението беше уеб – базирана масова мултиплейър игра, но не бе особено успешна. Пълен напред, през 2013 г. екипът на Slack знаеше, че имат продукт, към който наистина много компании биха проявили интерес – приложението предлага уникална гъвкавост, комбиниране на чатовете, функции, възможности, сигурност и надеждност, с които никоя съществуваща към момента чат платформа в света не разполага. И това бе от особено значение за бизнеса.

„Молехме и карахме приятели и колеги от други компании да изпробват приложението и да ни дадат обратна връзка, за да можем да го направим колкото се може по-добро, за колкото се може по-малко време“, казва Бътърфийлд в интервю с дружеството за рисков капитал First Round Capital.

Съвсем наскоро Slack стана публично достояние в пряка обява на фондовата борса на Ню Йорк, което означава, че инвеститорите вече имат пълната свобода да насочат вниманието си към компанията, която отбелязва доста интересни финансови резултати в последните две години.

11. AirPods

Безжичните слушалки на Apple AirPods вече са толкова повсеместни, че вероятно за много от вас ще бъде трудно да повярват, че се появиха на бял свят едва преди три години.

Bluetooth слушалките бяха разкрити заедно с iPhone 7 през септември 2016 г. Именно същият iPhone 7 беше първия смартфон на Apple, която нямаше стандартния 3,5 мм. аудио жак за слушалки, с който бяхме свикнали да виждаме смартфоните. Оттогава мнозина производители на смартфони последваха примера на Apple и премахнаха аудио жака, което лично според нас е ужасна тенденция, която в никакъв случай не е в интереса на потребителя.

Днес Apple продава две версии на AirPods – AirPods и AirPods Pro – и слушалките се оказаха доста доходоносен бизнес за Apple: Анализаторите прогнозират, че AirPods може да се превърнат в третия най-продаван продукт на компанията до 2021 г.

Разбира се, производителите мотивират премахването му с това, че сме в ерата на безжичните технологии и смартфоните трябва да използват колкото се може по-малко проводници. Но е факт, че жичните слушалки не само са по-евтини, но често предлагат по-ниско качество на по-ниска цена, а за добрия звук през Bluetooth са необходими наистина качествени безжични слушалки. Единствен смисъл за премахването на аудио жака откриваме, ако прогнозите за iPhone без никакви портове се реализират. Може би, щеше да бъде далеч по-удачно за потребителите, ако аудио жакът бе премахнат именно в ерата на телефоните без портове и с масово навлязло безжично зареждане. Дотогава, бихме определили този тренд като изкуствено търсене на иновации, когато не се намират реални такива.

12. Amazon Echo

Amazon представи своята интелигентна домашна колонка Echo през 2014 г. с вградения виртуален асистент на базата на изкуствен интелект Alexa. Първоначалният замисъл на Echo беше да даде възможност на потребителите лесно да пускат любимите си песни и плейлист само с помощта на гласа си.

През 2019 г. Echo предлага много повече от просто възпроизвеждане на музика – устройството може да служи като център за управление на устройствата за интелигентен дом, да съставя списъци за пазаруване (и дори да пазарува вместо вас, стига да живеете в подходящата държава), както и да бъде мозъка на цялото домакинство. Alexa може да управлява вашия график, да отговаря на произволни запитвания, да ви отговаря на всякакви чудати въпроси и много други.

Интересното е, че освен полезен домашен асистент, Alexa е ключов фактор в развитието на изкуствения интелект. По-рано тази седмица дори видяхме списък с най-интересните и забавни въпроси, които можете да ѝ зададете.

13. Apple Watch

Apple представи първия Apple Watch през септември 2014 г., но официално часовникът стартира продажбите си едва през април 2015 г.

Часовникът беше важен за Apple, тъй като бе първото ново хардуерно устройство в портфолиото на марката след като основателят на Apple Стив Джобс почина през 2011 година. Но отново Apple се оказа фактор в икономиката – наред с всички други постижения, устройството значително разшири сектора на умни часовници и даде възможност да се появят редица други умни гривни, фитнес тракери, конкурентни смарт часовници и други. Разбира се, Apple Watch доминира на този пазар, като по последното пазарно проучване от 2019 година, устройството държи 50% от пазарния цял.

След появата на Apple Watc, Apple представи още няколко други версии, като последната от тях е Apple Watch Series 5, пусната на пазара през септември тази година.

14. Microsoft Surface

Често преди из форумите съм срещал въпроси от рода на: „Добре, след като Microsoft разработват най-популярната операционна система за персонални компютри в света, защо не предлагат собствена гама устройства, за които да се гарантира пълна съвместимост и липсата на каквито и да било проблеми с драйвери или хардуерни конфликти?“. Такива въпроси не бяха единични случаи, именно защото в тях има много резон.

Дали защото се вслуша в потребителите, или поради добро маркетингово премисляне, през юни 2012 г., Microsoft нахлу на хардуерния пазар със своята серия устройства Microsoft Surfacе с първия хибрид между таблет и лаптоп. Тогавашният изпълнителен директор на компанията Стив Балмер го описа като „изцяло ново семейство устройства от Microsoft“.

Сега компанията разшири значително своята гама Surface устройства, предлагайки много и различни вариации на устройството – като Surface Go, по-малък и лек таблет, Surface Studio, настолен компютър от среден клас и Surface Book – лаптоп със сензорен дисплей.

Това бяха основните технологии на десетилетието, които ни впечатлиха. Ако смятате, че сме изпуснали нещо съществено, което е променило вашия начин на живот, не се колебайте да го напишете в коментарите, за да го допълним към статията. Стигайки все по-близо до новото десетилетие, нямаме търпение да видим до къде ще ни отведат технологиите.

 

Абонирай се
Извести ме за
guest

15 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари