15 години затвор за използването на Skype

2
40

Правителството на Етиопия прие нов закон, по силата на който, в страната се забранява използването на Skype, Google Talk и други VoIP-услуги.

Съгласно новия закон, нарушаването му ще донесе на всеки присъда от 15 години затвор, съобщава Ал Джазира. Законът е приет от органите на африканските държави още миналия месец, но до този момент това оставаше незабелязано извън Етиопия.

Както съобщават представителите на правителството в Етиопия, забраната за използването на VoIP-услуги е наложена поради „страх от нарушаване на националната сигурност“, както и с цел защита на държавния монопол в областта на телекомуникациите.

До този момент в Етиопия работи само един интернет-провайдер – държавния Ethio Telecom, който активно филтрира достъпа на гражданите до мрежата, като блокира част от някои новинарски сайтове, блогове на местни опозиционни власти и др.

Новият закон не само криминализира използването на VoIP-услугите, но също така в него се казва, че Министерството на информационните технологии и съобщенията в Етиопия вече има „властта да контролира и лицензира всички частни компании, които внасят оборудване, използвано за обмен на информация“.

В допълнение, приетият в Етиопия законът забранява „прехвърлянето на аудио и видео трафик чрез социалните медии.“ Впрочем, как точно властите възнамеряват да следят това ограничение не е известно.

Организацията Reporters Without Borders наскоро съобщи, че местния провайдер Ethio Telecom е създал нова система в страната за блокиране на достъпа до мрежата Tor, която позволява на потребителите да сърфират в интернет анонимно. Както отбелязват представителите на Reporters Without Borders, Ethio Telecom вероятно ще използва за тази цел, сравнително цялостното решение Deep Packet Inspection.

Според проекта OpenNet Initiative, Етиопия в момента заема предпоследно място сред африканските страни по отношение на интернет достъпа. Има около 700 000 граждани от 84 милиона общо население на Етиопия, които имат достъп до Интернет, по данни от 2010 г.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
0 Автори на коментарите
ViiipeerDisasterpiece Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Viiipeer
Viiipeer

Ето по това се познава „3-тия Свят“…

killchain
killchain

В такъв случай мокрото гори, а сухото – не… Един престъпник ще си ползва каквото си поиска, но нека мирното население да трепери, нали?