15-годишно момче намери изгубен град на маите с помощта на собствена звездна схема

4
20

Канадският ученик Уилям Гадури (William Gadoury) отдавна се интересува от цивилизацията на маите и знае, че те се прекланят пред космоса и звездите. Момчето се интересува най-вече от градовете на маите, които кой знае защо не са построени на удобно за живеене място, като например около реките, а на твърде странни места – недостъпни джунгли, по билата на планините и други подобни. Преди няколко години ученикът предположил, че маите са строили градовете си според разположението на звездите.

 

Момчето самостоятелно съставило карта на селищата и я наложил върху картата на съзвездията. По този начин ученикът предсказал, къде се намира още един неизвестен град на маите.

През последните няколко години Уилям съпоставил 117 градове на маите върху схемите на 22 съзвездия – нещо, което никой досега не е правил. Преди година той вместил още два града в схемата на 23-тото съзвездие. За пълно съответствие на неговата идея не достигал последния 118-ти град. Ученикът пресметнал къде трябва да се намира този забравен град на маите.

Пресметнатите координати се намират в дълбоките джунгли на Централна Америка, които момчето няма как да посети. Той помоли за помощ Канадската космическа агенция да му изпрати детайлни спътникови фотографии на местността с неговите координати. Учените удовлетвориха молбата и предположенията изцяло се потвърдиха. Спътниковите снимки съвпадат и с изображенията на Google Earth.

 

Градът бе открит в югозападната част на Мексико, близо до границата с Белиз.

 

Това се оказа не само 118-тият град на маите, а и един от петте най-големи техни градове, известни към днешен ден, с пирамида и 30 допълнителни постройки.

 

Градът получи името K’àak’ Chi’ (Огнената паст) и може би ще бъде организирана експедиция за по-подробно изследване на този изгубен град.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещя коментар
0 Автори на коментарите
Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
A.com
A.com

Би трябвало да е „собствена звездНа схема“ в заглавието.

Между другото, има ли начин подобни грешки да бъдат докладвани директно на човека, пуснал новината, а де не се налага да пишем в коментарите?

Светльо
Светльо

А този линк „докладвай“ не е ли точно за това?

Underwater

„Докладвай“ отива като съобщение към администратора.