Дейността на американският предприемач Ерик Лундгрен (Eric Lundgren) е преработването на електроника. Той счита, че основаната от него компания IT Asset Partners (ITAP) е първата в света, внедрила масовото използване на „хибридна преработка на електрониката“.

Същността на хибридния метод е, че от работещите електронни блокове се сглобява пълноценно компютърно устройство, а съвсем старите компоненти се раздробяват и от тях по химически път се извличат редкоземни и благородни метали. ITAP успява да утилизира чрез своята хибридна технология по над 18,6 хиляди тона електронни отпадъци годишно, които се предоставят по договор с IBM, Motorola, Sprint и други големи компании.

Но миналата година Ерик най-неочаквано се сблъска с големи неприятности. Неговото желание да удължи живота и работата на персоналните компютри доведе до присъда от 15 месеца затвор, съобщи The Washington Post. 33-годишният бизнесмен бе обвинен в използването на 28 000 контрафактни инсталационни диска за ОС Windows. Това са стандартните дискове Dell Restore CD за възстановяване на операционната система, които във вид на дискови образи безплатно се раздават в сайта на Dell и се връчват на всеки купувач на компютър, произведен от тази компания.

Медиите живо се заинтересуваха и стана ясно, че Microsoft е подал срещу Ерик Лундгрен съдебен иск за пропуснати ползи в размер на $700 000. Корпорацията съди предприемача за това, че вместо да купят нов Windows лиценз, потребителите безплатно са възстановявали операционната система на своите компютри, нищо че те са били продавани със съвсем редовен лиценз. Оказа се, че така не може, и от дейността на Ерик, Microsoft не е получил дори и един цент.

Съдът се съгласи с прокуратурата и още през 2017 година отсъди 15 месеца затвор за Ерил Лундгрен. И още, заедно със затвора, той получи 3 години изпитателен срок и глоба от $50 000. Окръжният съд в Южна Флорида призна Лундгрен за виновен в нарушение на интелектуалната собственост и в престъпен сговор за търговия с контрафактни материали – за участие в копиране, импорт и продажба на пиратски софтуер, принадлежащ на Microsoft и Dell. Нарушение наистина има, понеже дисковете на неговата компания IT Asset Partners, изглеждат по същия начин като оригиналните дискове на Dell с използването на търговските марки Microsoft и Dell. Ако на дисковете бе написано „CD от Ерик за възстановяване на системата“, то всички би било наред.

Въпреки признанието за това нарушение, Ерик веднага заяви, че иска да обжалва тази присъда, понеже счита, че това наказание е твърде сурово за разпространяването на безплатни дискове, достъпни чрез интернет за всеки един потребител, закупил техника на Dell. Но Microsoft претендира, че той незаконно е направил копия на тези дискови образи и ги е разпространявал сред купувачите на възстановените от него компютри Dell.

Интересно е, че Dell няма никакви претенции към предприемача – съдебният иск е само от Microsoft. Адвокатите на корпорацията представиха всичко това като един от примерите за „софтуерно пиратство“, което нанася ущърб на индустрията за милиарди долари годишно. За нарушаването на авторските права съдът призна Ерик за виновен по 2 от 21 пункта на обвинението.

Електрическият автомобил -рекордьор на Ерик, 90% от който са стари компоненти

Ерик Лундгрен публично заяви, че е предлагал на хората да избегнат „планираното остаряване“ на техниката, заложено от производителя. Той отдавна е забелязал, че лаптопите най-често се повреждат точно след изтичането на тяхната гаранция. Според него, това е ненормална ситуация.

Лунгрен подчерта, че при закупуването на компютър с предварително инсталирана ОС Windows, никой не изисква повторното закупуване на лиценз за Windows. С други думи, закупуването на компютър с вече инсталирана лицензна ОС Windows дава възможност за неограничено използване на тази система. А Microsoft печели по около $300 от продажбата на лицензии за нова ОС и около $25 за инсталирането на ОС върху възстановен компютър.

Ерик обърна внимание, че продължаването живота на старата компютърна техника оказва благоприятно влияние на околната среда, понеже електронните отпадъци са едни от най-токсичните.

И накрая, предприемачът каза, че не е реализирал никаква печалба от тази своя дейност – точно обратното, печалбата често е на минус. ITAP продава преработената техника при цена, която покрива само разходите за преработка и доставка. Всичко се прави от грижа за околната среда, за да не се допусне замърсяването на почвата и Световния океан от токсични отпадъци. Корпоративният свят може и да не му вярва, но при него всичко е документирано с годините и нещата наистина стоят по този начин.

Ерик донякъде извади късмет. Федералният апелационен съд прекрати изпълнението на присъдата и му даде още един шанс да представи аргументите си пред съда. Датата на новото разглеждане на делото още не е определена.

8
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
2 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Aymaliev
Aymaliev

McGloin “testified that a free restore CD was worth the same price as a new Windows operating system with a license. … This was false and inaccurate testimony provided by Microsoft in an attempt to set a precedent that will scare away future recyclers and refurbishers from reusing computers without first paying Microsoft again for another license. … Anyone successfully extending the life cycle of computers or diverting these computers from landfills for reuse in society is essentially standing in the way of Microsoft’s profits.” (Цитат от същата статия в twp.)

s00
s00

Обществото стига до лудост. Да искаш да си ползваш стара техника и софтуер, при което на всичкото отгоре опазваш околната среда и да те осъдят за това. Искат да те контролират дори как мислиш и какво желаеш. Микромеките са изроди и отдавна са го доказали. На техен фон дори нагризаните изглеждат една идея по-добре.

Кико Драка
Кико Драка

Има ли такава дума „контрафактен“?

YourMaster
YourMaster

Аз поне не съм чувал такава. Според речника на БАН също няма. Може би преводача не е успял да намери превод на „counterfeit“ и от там се е получил такъв неадекватен превод.

Иначе е много тъпо от страна на Microsoft да искат заплащане на такси, които вече са били платени един път.

Fock
Fock

Има – КонтраFuck 😀

АхОх
АхОх

Поредното доказателство, че ако мислиш и помагаш ще бъдеш наказан. Човека който спря Петя вируса беше арестуван и искаха да го сложат зад решетките. Ето още един човек който ще бъде наказан за …. че разпространявал безплатно безплатни дискове!? Най-смешното е, че собственника на дискове ДЕЛ не иска нищо, но Майкрософт го изяждат с парцалите…. като че те не се наядоха. Ябълките са същите – четох една фирма която имала лого круша и се оказа, че след много дела нямала право да ползва логото круша дори и като съвсем видоизменила логото на квардрати и прочие… това е света днес. Ако… Виж още »

Goa
Goa

USrael – страната на абсурдите. „Land of freedom“

ronsim
ronsim

Аа така не може!Щом големите компании не печелят не може!Да се обеси!(ех да имаха тази възможност)