Паричната реформа нанесе вреда на индийския пазар на труда. Премахването на двете най-използвани банкноти в края на 2016 година стана причина 1,5 милиона индийци да загубят работата си.

Премахването на въпросните банкноти през 2016 година нанесе сериозен ущърб на индийската икономика. Според индийския център за мониторинг, за периода януари-април 2017 година Индия е загубила 1,5 милиона работни места заради демонетизацията.

Общата заетост в страната за януари-април 2017 година е 405 милиона души, докато през предишните 4 месеца те са били 406,5 милиона. Предполага се, че причината е демонетизацията.

През месец ноември 2016 година, правителството оглавявано от Нарендра Мори, прие решение за премахването на банкнотите с номинал 500 и 1000 рупии. Това бяха 86% от парите в обръщение и тяхната забрана доведе до криза в икономиката и до падането на БВП.

За да минимизира последствията от демонетизацията, Индия стана първата държава, субсидираща цифровите пари. Индийското правителство въведе 10% отстъпка при онлайн разплащанията и премахна каквито и да било данъци и такси върху интернет транзакциите. Това е един от начините за борба със сивата икономика, като Индия възнамерява към 2020 година изцяло да се откаже от парите в брой и банкоматите.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари