15-те езика за програмиране с най-висока заплата и безплатни ресурси за обучение онлайн

11
3525

За милиони хора, които са изолирани у дома (вероятно с по-ниски доходи или дори без работа), сега е перфектният момент да научат нещо ново. Сайтът за работа Indeed.com казва, че най-търсеното умение през 2020 година е програмирането. Може би е очевидно, но това е една от професиите, която позволява пълноценно вършене на работата дистанционно, от дома. Това не може да се каже за много други професии

Те са анализирали цялата си датабаза, за да открият най-добрата работа на годината според три фактора – средно заплащане, растежът му през последните 3 години и броят обяви за позицията на всеки 1 милион обяви в сайта

Установили са, че работата с най-висок потенциал е тази на софтуерният архитект, който взима решения на високо ниво за дизайна и стандарта на програмиране в един проект. На второ място са full-stack програмистите, които самостоятелно могат да напишат кода за даден проект.

Те могат да боравят с повече от един език за програмиране. Това обаче не трябва да ви притеснява, защото един път усвоили някой език за програмиране, в последствие много лесно може да започнете да работите и с други.

Друга компания, HackerRank, прави проучване с над 116 хиляди разработчици и студенти, за да открие кои езици за програмиране носят най-високо заплащане на глобално ниво

Трябва да се отбележи, че списъкът с езици, които ще видите, включва тези, при които заплащането е над средното. Според HackerRank и тяхното проучване, средната заплата на един разработчик е $54 491. Това е заплата на годишна база. Отдолу заплатите също са посочени на годишна база.

Да разгледаме класацията за най-високоплатените езици за програмиране и къде можем да ги научим безплатно или много евтино

C++ – глобална средна заплата от $55 363,10

Къде да го научим? Може да пробвате този интерактивен туториал на Udemy или този курс на Udacity за хора с познания по програмиране.

Javascript – глобална средна заплата от $55 690

Къде да го научим? Софтуерният инженер Mosh Hamedani има безплатен YouTube урок по Javascript, Codecademy има безплатно обучение за начинаещи, а Learn JS предлага безплатен интерактивен туториал.

Python – глобална средна заплата от $56 670.90

Къде да го научим? YouTube каналът CS Dojo има видео уроци за абсолютно начинаещи, Mosh Hamedani също предлага добро видео обучение. В Udemy може да намерите и това въведение.

TypeScript – глобална средна заплата от $57 433.70

Къде да го научим? Ако знаете JavaScript, то TypeScript надгражда върху него. FreeCodeCamp предлага курс за начинаещи, а KoderHQ има безплатен интерактивен туториал.

Kotlin – глобална средна заплата от $58 196.60

Къде да го научим? FreeCodeCamp има YouTube видео за начинаещи, а KotlinLang.org предлага интерактивен туториал за хора с познания по програмиране.

C# – глобална средна заплата от $58 469.10

Къде да го научим? CodeEasy.net има туториал за основите на езика, има и редица видеа в YouTube

Prolog – глобална средна заплата от $60 648.70

Къде да го научим? Има няколко уебсайта с безплатни инструкции за обучение по езика.

R – глобална средна заплата от $61 629.60

Къде да го научим? Edureka! има полезен туториал за начинаещи, а Codecademy има курс за начинаещи.

Pascal – глобална средна заплата от $62 773.90

Къде да го научим? Pascal Programming предлага няколко безплатни туториала, а Udemy има курс, който струва 19 евро.

Swift – глобална средна заплата от $65 171.50

Къде да го научим? FreeCodeCamp.org има поредица в YouTube за езика, а Hacking with Swift има полезен онлайн курс.

Objective-C – глобална средна заплата от $66 697.30

Къде да го научим? Udacity предлага безплатен курс, а Tutorials Point има интересни материали за хора на средно ниво.

Ruby – глобална средна заплата от $72 146

Къде да го научим? Codecademy има много добър курс за начинаещи, а FreeCodeCamp.org предлага материали в YouTube.

Go – глобална средна заплата от $72 691.30

Къде да го научим? Тази е-книга е страхотна за хора с опит в програмирането. Начинаещите могат да погледнат този курс в Udemy за 19 евро и този безплатен онлайн курс..

Scala – глобална средна заплата от $77 159.60

Къде да го научим? CognitiveClass.ai предлага страхотен туториал за начинаещи. Може да погледнете и този интерактивен курс.

Perl – глобална средна заплата от $84 025.50

Къде да го научим? Много курсове за Perl онлайн са направени с идеята, че имате поне базово разбиране на програмирането, отбелязват от Business Insider. Ако нямате такова, то се насочете към курсът „Perl for Newbies”, или пък обмислете да минете през безплатен курс за въведение в програмирането на друг език като Python или JavaScript преди да започнете да учите Perl. Ако можете да програмирате поне малко, то може да се насочите към TutorialsPoint.com или LearnPerl.org

Както може би виждате, ресурсите са налични на английски език. Той ще ви бъде от голяма полза и в последствие. Ако все пак не знаете английски език, на сайта на СофтУни може да получите онлайн достъп до вече състояли се курсове по увод в програмирането и курсове за конкретни езици на български език.

Ако сте попаднали на други добри безплатни или евтини ресурси, може да ги споделите в коментарите, за да ги ползват други хора

Друг вариант за евтино обучение по програмиране е чрез книги, като такива се намират и на български език. Общо взето ви е нужно само желание, другото са подробности, които се избистрят бързо. Успех!

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
11 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари