На 15.01. онлайн енциклопедията Wikipedia навърши 16 години. През това време, ресурсът се се превърна в номер едно източник за намиране на справочна информация в Интернет. Влиянието ѝ обаче се простира далеч над това, смята търговецът на редки книги Дерек Макдонъл. Той е убеден, че Wikipedia е станала причина традиционните книжни енциклопедии да преминат в забвение. „Модерните енциклопедии от 20-ти век всъщност днес не струват нищо“, споделя Макдонъл в интервю за ABC Radio Perth. „Търговците на книги втора ръка не могат да ги продадат, а някои благотворителни магазини даже отказват да ги приемат като дарение“.

Вероятно много от вас си спомнят огромните томове, присъствали в толкова домове. Тежки, масивни издания, събрали в себе си световното познание, подредено в малки статии. Някогашна гордост за всяка къща, днес те събират прах, заменени от една виртуална платформа. Но Макдонъл приветства промените на времето.

„Моментът е прекрасен да честваме постигнатото от Wikipedia, защото те успяха да завършат един процес, стартирал в първи век от новата ера, когато хората са се опитали да организират знанието. Първи век е времето, когато Плиний публикува своята естествена история – Historia Naturalis, в която се опитва да събере цялата информация на естествения свят, припомня Макдонъл“. Все пак той чувства и известна тъга, спомняйки си за старите енциклопедии. „Тъжно е защото те представляваха сериозна инвестиция, но този момент отмина и Wikipedia напълно задмина постигнатото от тях“.

7
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
3 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
3 Автори на коментарите
Методи ДамяновBlue RayПолитически НЕ-коментаторТочно Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Анонимен
Анонимен

В книгите и енциклопедиите има буквално хиляди пъти повече полезна информация. Уикипедия става, ако ти трябва набързо информация за нещо, но за по-задълбочена информация не е особено добра.

Точно
Точно

Точно.

Анонимен
Анонимен

И понякога отнема хиляди пъти повече време да намериш тази информация. Което е и една от причините Уикипедия да е толкова популярна.

Политически НЕ-коментатор
Политически НЕ-коментатор

Модератори/админи, много Ви молим, пресявайте леко мненията.

Blue Ray
Blue Ray

Той този интервюирания също не струва нищо, за туй така мисли за енциклопедиите. Получил е образованието си от Wikipedia навярно. Единствената и огромна разлика, между Wikipedia и хартиените енциклопедии, е че последните се пишат от компетентни и квалифицирани лица в дадената област. Wikipedia се пише от кръчмари, дочули нещо за някоя думичка. И от време на време, рядко от някой, който има представа от това. П.П. Да не се пропуска факта, че хартиените енциклопедии дават представа и съдържат действителна информация за дадена област от въпросната наука, или дял от нея. Wikipedia дава информация на парче. С нея получавате само бегла… Виж още »

Анонимен
Анонимен

Има истина и в двете, доведени до крайност мнения. Най-голямото предимство на Wiki е, че търсенето става мигновено и е винаги достъпна (като се има предвид, че почти всеки човек има под ръка някакво устройство за достъп но Интернет). Освен това в повечето случаи има и преводи на различни езици. Тези удобства не могат да се отрекат по никакъв начин. Големият проблем е в достоверността и неточността на информацията. Случвало ми се е да попадам на неща, които са ме карали да изпадам в тиха лудост, заради глупостите, които са представени в псевдонаучен стил. А нека си припомним и за… Виж още »