16 или 1? Интернет потребителите се затрудняват да решат елементарна математическа задача

78
6267

Младата pjmdolI помоли в Twitter за помощ при решаването на елементарна математическа задача. Малко наивният тинейджърски въпрос предизвика изключително разгорещени спорове в Глобалната мрежа. Почти половината потребители считат, че отговорът е 1, а останалите – че трябва да се получи 16.

Тя публикува кадър с персонаж от анимето „Наруто“, където на черната дъска е написана следната задача: „8 ÷ 2 (2 + 2) = ?„. Интересното е, че при различните хора се получава различен резултат. Нещо повече, различните калкулатори получават различен резултат. Защо става така?

Разбира се, причината за различните отговори е в това, че потребителите делят и умножават в различна последователност. Самата pjmdolI счита че задачата трябва да се реши по следния начин: действията в скобите, умножението, делението. И така, според нея, верният отговор е 1.

Всъщност, това си е цял проблем. Потребителят questionablmark е на мнение, че и двата отговора са верни и всичко зависи от това, коя система се използва в училището – PEMDAS или BODMAS. Но всъщност, достатъчно е да се приложат правилата за приоритета при математическите операции. Тоест, първоначално трябва да се извърши сумирането в скобите, след това делението и накрая умножението. В крайна сметка ще се получи 16, което всеки може да провери с която и да било електронна таблица.

А това, че различните калкулатори получават различни отговори е част от вечния проблем със съвместимостта и стандартите, разликите в които се проявяват и в тази елементарна математическа задача.

78
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
27 Коментари
51 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Бай Иван
Бай Иван

8:2×4=?

Винаги първо се извършват действията в скобите. В нашия пример (2+2) = 4.

Задачата придобива този вид:

8:2×4=?

Деление и умножение са със еднаква тежест затова се започва от първото в реда действие в нашия случай – деление.

И така 8:2 = 4

4×4= 16.

Антипростак и убиец на тролове (a.k.a SOROS)
Антипростак и убиец на тролове (a.k.a SOROS)

Евала, Бай Иване! Показа ѝм математика за 4 клас.

kookyboy
kookyboy

А каде в задачата има X че не виждам

­­­­­
­­­­­

8:2(4) = 8:8 = 1

Ако имаше знак за умножение, отговора щеше да е 16, но няма.

name
name

Как се разкриват скоби? a(b+c)= ab+ac
Приложено към задачата става 8:(2.2+2.2)=8:8=1

­­­­­
­­­­­

Обърках се, важното е че отговора е 1

111
111

До пингвина: а какъв е според теб знака между двойката и скобите? Нямало било умножение, като няма умножение от къде ти дойде второто 8? Звездите ли ти го говориха?
Същото важи и за name – скобите се разкриват, ако имаш неизвестно, и няма как да извадиш стойност – примерно 2(4+Х), но при стойности 2(2 + 3) – правилото за приоритета на действията изисква да имаш 2(5) = 10. Понеже с Х няма как да събереш нещата в скобите – не знаеш колко е Х.

pedro
pedro

Няма никакво значение дали имаш неизвестно. Скоби се разкриват, само ако не променя реда на операциите. Никой не разкрива скоби за числа, просто, защото смятането се увеличава драстично

Анто
Анто

В случая a=8:2
Получаваме (8:2).2+(8:2).2=4.2+4.2=8+8=16

pedro
pedro

аве каун, скобите се разкриват така
(8:2).2 + (8:2).2
а-то ти е 8:2 а не 2, всички умножения и деления си стоят в групата

ax(b+c) = ax.b + ax.c
като ах може да ти е а.х и а:х, няма значение
тъй като а:х = а.(1/х)

maigic
maigic

Бай Иване.. недей да разсъждаваш на глас, че говориш глупости

анонимен
анонимен

Добра логика Бай Иване!

Възкресия
Възкресия

Това е вярното решение. Отг. 16

Венци
Венци

1. Действията с еднакъв приоритед се изпълняват от ляво на дясно. При арабите може и да е обратно :).
2. Скобите се изпълняват когато се стигне до тях няма правило да са първи.
Уравнение и ред на операциите: 8:2(2+2)=8/2x(2+2)=4x(2+2)=4×4=16

Аз-Съм
Аз-Съм

Защо се умножава това извън скобите с това в скобите – аз не виждам знак за умножение? или вече е прието ако няма знак по подразбиране е умножение?

Стоян
Стоян

Защото е прието, като не е изрично упоменат знак към скобите е умножение. Хората го спестяват. Никой не пише ‘.’- за умножение.

Пурко
Пурко

кажи честно, знаеш как да напишеш коментар тук, но не знаеш защо се умножават?

факира
факира

Защото си пропуснал първите 8 години по математика.

sw.hw
sw.hw

Осем са много, по-малко години трябват, за да знаеш това.

pedro
pedro

Това се учи в 4-5 клас, според зависи дали си в помощното

анонимен
анонимен

Естествено че е 1. Друг отговор няма!

Dave
Dave

Само дето е 16. Нарочно не са изписали знака за умножение да се подведат балъците.

ИТ Квазимодо
ИТ Квазимодо

Ако ги сметнеш като дроби, сигурно пак е 16… Направи си го лесно, като спазваш правилата… не се прави на оригинален.

Dave
Dave

ИТ Квазимодо, дано да работнш като касиер някъде. Идвам да ти изкупя магазина за 1 лев тогава.

факира
факира

Като видя решението ти , ме навежда на мисълта , че си плоскоземец и че луната е холограма според теб.

математика
математика

Така 8 : 2.(2+2). Първо скобите: 8 : 2 . 4 Сега се извършват действията от ляво на дясно, а не хаотично. 8 : 2 е 4, тогава имаме 4 . 4 = 16. НЯМА ДРУГ ВЕРЕН ОТГОВОР. ДОКАЗВАМ: 8 : 2 е отношение. Това е дробта ОСЕМ ВТОРИ. Двойката е в знаменателя. 8 : 2 е 8/2 тоест имаме. 8/2 . 4 Така че глупаците могат да си умножават 2-ката в знаменателя с 4-ката в числителя и да си получават „1“ като краен отговор. 8/2 . 4 е 8.4 цялото върху 2. тоест 32/2, което пак е 16. ПРАВИЛО… Виж още »

Джо1984
Джо1984

Перфект обяснение, за съжаление нямам спомен в училище някой даскал да го е обяснил по този разбираем начин. Иначе, който се съмнява да използва ексел!

математика
математика

3 -1 +2 ето още едно такова. преди да започнат да учат отрицателни числа на децата се казва трябва да се каже, че действията започват от ляво на дясно. Защото 3 – 1 + 2 е равно на 4. Ако обаче съберем 1 и 2, тогава става 3 – 3 = 0, което не е вярно. ДОКАЗВАМ: 3 + (-1) + 2 = 5 – 1 = 4 или 3 + (-1) + 2 = 2 + 2 = 4 затова „от ляво на дясно“ 1. скоби 2. умн и дел ( от ляво на дясно израза) 3. съб и… Виж още »

pedro
pedro

Точно така, това е защото ако почнеш от ‘+’ на практика правиш 3 – (1+2) т.е. скобите за това са там да сложиш приоритет на + тъй като не е най-лявото. И след това като се разкрият скобите, според правилото, че минуса обръща знака, се получава 3 – 1 – 2

Гошо
Гошо

3 – 1 + 2 няма как да стане 3 – 3 , защото трябва да се събере -1 с 2, а не 1 с 2. – 1 + 2 = 1 -> винаги си е 4, няма как да е 0.

математика
математика

https://www.youtube.com/watch?v=vaitsBUyiNQ ето едно друго детайлно обяснение защо е 16

VVV
VVV

Тая гавра с математиката върви от доста време вече, това че двата калкулатора показват различно си е направо от квантовата физика – и двата отговора са верни, точно.

aaa
aaa

„8 ÷ 2 (2 + 2) = ?„ хоризонтално написано е подвеждащо. Когато се напише като дроб, важно е да се знае това в скобите „(2 + 2)“ в числителя ли ли е или в знаменателя. Има голямо значение. Оттам идват различните отговори – > 1 или 16.

Technical
Technical

Много учители по математика не обясняват добре и произвеждат неграмотни хора. Самата задача е зададена мъгливо и затова някои хора се объркват. Пропуснат е знакът за умножение за бъзик с тъпите хора. Отговорът е 16.

Technical
Technical

Когато има неяснота, се слагат ( ), тоест 8/2 може да е (8/2) и следва x (2 + 2) = 4 x 4 = 16, а неяснотата идва от това дали първо 8 да се раздели на 2 или 2 да се умножи по 4. Толкова много гениални математици по планетата не могат да се съберат и да гласуват дали първо да е умножението или делението.

Анто
Анто

В случая няма неяснота. 8:2 е дробта 8/2. 8 е числител, 2 е знаменател. (2+2)=4 е дробта 4/1. Получаваме (8/2).(4/1), откъдето следва, че отговорът е (8.4)/(1.2)=32/2=16

azazaz
azazaz

8 ÷ 2 (2 + 2) = ?

Когато има събиране/изваждане и умножение/деление -> първо се събират/изваждат числата и чак след това се умножават/делят.

8 ÷ 2 x (4) =
4 x 4 = 16.

Радо
Радо

Ти изби рибата бе умник. Леле колко много прости хора имало като теб не е истина! Явно си проспал уроците по математика неграмотник 🙁

Оня
Оня

Ето ви и един различен отговор
00001000 / 00000010 ( 0000010 + 0000010)
00001000 / 00000010 X 00000100

Накарайте някой програмист да продължи бинарно и ще видите и трети трзултат 😉

Имам Баялдъ
Имам Баялдъ

Кой програмист, като оня с Джавата дето ще му цепят гъзеца в пандиза ли?

Некъв
Некъв

Програмист би ти казал, че умножение по 2 в бинарната система и шифт на битовете наляво. Умножение по 3 е шифт наляво + 1; умнежение по 4 е два пъти шифт наляво и т.н.