fbpx
12.3 C
София

16 или 1? Интернет потребителите се затрудняват да решат елементарна математическа задача

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Младата pjmdolI помоли в Twitter за помощ при решаването на елементарна математическа задача. Малко наивният тинейджърски въпрос предизвика изключително разгорещени спорове в Глобалната мрежа. Почти половината потребители считат, че отговорът е 1, а останалите – че трябва да се получи 16.

Тя публикува кадър с персонаж от анимето „Наруто“, където на черната дъска е написана следната задача: „8 ÷ 2 (2 + 2) = ?„. Интересното е, че при различните хора се получава различен резултат. Нещо повече, различните калкулатори получават различен резултат. Защо става така?

Разбира се, причината за различните отговори е в това, че потребителите делят и умножават в различна последователност. Самата pjmdolI счита че задачата трябва да се реши по следния начин: действията в скобите, умножението, делението. И така, според нея, верният отговор е 1.

Всъщност, това си е цял проблем. Потребителят questionablmark е на мнение, че и двата отговора са верни и всичко зависи от това, коя система се използва в училището – PEMDAS или BODMAS. Но всъщност, достатъчно е да се приложат правилата за приоритета при математическите операции. Тоест, първоначално трябва да се извърши сумирането в скобите, след това делението и накрая умножението. В крайна сметка ще се получи 16, което всеки може да провери с която и да било електронна таблица.

А това, че различните калкулатори получават различни отговори е част от вечния проблем със съвместимостта и стандартите, разликите в които се проявяват и в тази елементарна математическа задача.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

78 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини