16 супер компютъра в САЩ търсят лечение на COVID-19

3
1050

Американското правителство, индустрия и академични среди обединиха усилията си за борба с коронавируса, като предложиха на изследователите достъп до някои от най-мощните супер компютри в света, заедно с ресурси в облачните изчислителни платформи на Amazon, Microsoft и Google.

Така сформиралият се компютърен консорциум за COVID-19 ще работи по дейности като проектиране на модели, които предсказват разпространението на болестта и намирането на възможни лекарства, както и създаването на ваксина.

„Обединявайки капацитета на супер изчисленията в консорциум от партньори… можем да предложим изключителна изчислителна мощност на учени, медицински изследователи и правителствени агенции, докато те реагират на глобалната авария“, казва Дарио Гил, директор на IBM Research в изявление.

Суперкомпютрите, които често могат да заемат цели етажи от сгради и консумират толкова електрическа енергия, колкото един град, се използват за задачи като симулиране на експлозии от ядрено оръжие, глобални ефекти от климатичните промени и физиката на Космоса. Те също могат да бъдат изключително добри в медицински изследвания и откриване на лекарства – ключова възможност в борбата с бързо разпространяваща се пандемия COVID-19.

IBM е производител на няколко от най-мощните машини, участващи в борбата с COVID-19, като суперкомпютъра Ласен в Националната лаборатория Лорънс Ливърмор с 34 848 ядрени процесори на IBM Power9, подпомогнати от 3168 графични чипа Nvidia.

В консорциума също влиза голямо разнообразие от облачни изчислителни машини, в това число и такива от трите най-големи компании в cloud услугите: Amazon Web Services, Microsoft Azure и Google Cloud. Трите платформи предлагат част от огромната си изчислителна мощност, но обикновено те не разполагат със супер компютри, а същата е разположена в различни машини, които обаче нямат същата свръх бърза скорост на вътрешния пренос на данни и комуникация, каквито имат супер компютрите, произведени от IBM, които правителствата и академичните институции по света дават за използване на учените.

Изградената от IBM Summit машина, е най-бързият суперкомпютър в света днес, вече използван за машинно изпитване на над 8000 химични съединения при търсене на лекарство срещу COVID-19, което да осуети инфекциозната сила, която покосява света. Досега изследователите от Националната лаборатория Оук Ридж и Университета в Тенеси са открили 77 лекарствени съединения, които доказано повлияват по някакъв начин COVID-19, като предстоят експериментални изследвания, за да се установи тяхното влияние и да бъдат направени допълнителни проучвания, които да проследят ефекта върху човешкото тяло.

Към момента броят на заразените с коронавирус в света е 307 277. От тях 92 372 са напълно възстановени, а 13 048 са починали. Това сочат последните данни от университетската лаборатория към „Джон Хопкинс“

В Китай случаите остават най-много – 81 345, а в САЩ към момента на написване на статията наброяват 26 747 души.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари