165 интернет компании призоваха органите на ЕС за бързи антитръстови действия срещу Google

4
726

На 12 ноември тази година група от 130 интернет компании и 35 браншови организации се обърнаха с отворено писмо към Еврокомисията и я призоваха да вземе спешни мерки по ограничаването на антиконкурентното поведение на Google, който използва своето доминиращо положение на пазара на интернет търсачките, за да постави конкуренцията в неизгодно положение и да накара потребителите да използват предимно неговите онлайн услуги.

Писмото е подписано предимно от компании от САЩ и Великобритания но има и браншови организации от Европейския съюз. Сред подписалите това отворено писмо са Yelp Expedia, Trivago, Kelkoo, Stepstone и Foundem, които са отдавнашни противници на Google, и чиято жалба преди време стана повод за провеждане на разследване от страна на Европейския съюз относно онлайн услугата Google Shopping.

Еврокомисията официално потвърди че са получили писмото и обещаха да отговорят съответните срокове.

В писмото се обръща внимание, че ще мине много време да започне да работи разработваният сега „Закон за цифровите пазари“ (Digital Markets Act), в който са описани нови правила за регулиране дейността на големите технологични компании. Този закон трябва да защити малките компании от ситуации, когато интернет гигантите несправедливо облагодетелстват собствените си онлайн услуги.

Европейският комисар по въпросите на конкуренцията Маргрет Вестагер трябва да представи черновата на този законопроект до 2 декември и докато преминат всички стадии на законодателния процес може да измине цяла година и дори повече. Засега не е ясно по какъв начин този законопроект може да повлияе на работата на търсачката на Google в Европа.

4 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари