17 страни на ЕС подписаха декларация за разработването на 2 nm технологичен процес

13
4220

Европейският съюз представи официална декларация, че започва разработването на нов 2 нанометров технологичен процес, чрез който ще се произвеждат процесори с ниска консумация на електрическа енергия.

В декларацията се казва, че Европейският съюз дава 145 милиарда евро за разработката на технологиите, необходими за използването на новия 2 nm технологичен процес за производството на полупроводници, както и за разработването на специален енергийно-ефективен процесор, предназначен предимно за промишлено използване. Декларацията бе подписана от 17 европейски държави. Това са Белгия, Франция, Германия, Хърватия, Естония, Италия, Гърция, Малта, Испания, Нидерландия, Португалия, Австрия, Словения, Словакия, Румъния, Финландия и Кипър. Всички тези държави заявиха, че се присъединяват към развитието на тези нови технологии и ще имат финансови средства за инвестиции в тази област за през следващите две-три години.

В декларацията се казва, че е необходимо засилване потенциала на Европа в областта за разработване на процесори и полупроводници от следващо поколение. Също така, необходимо е осигуряването на европейски технологичен суверенитет и конкурентноспособност, както и осигуряване на възможност за решаване на ключови промишлени, екологични и социални проблеми. За тази цел са необходими колективни усилия по обединяването на инвестициите и координация на действията както на държавните, така и на частните заинтересовани страни.

Всичко това означава, че след около 3 години Европа ще разполага със собствен 2 нанометров технологичен процес.

5 4 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
13 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари