20 държави сключиха пакт за ненападение в киберпространството

0
27

Групата от правителствени експерти на ООН по информационна безопасност за първи път успя да постигне споразумение за правилата на поведение в киберпространството. Пактът е подписан от 20 държави, включително САЩ, Русия, Китай, Великобритания, Франция, Бразилия, Япония, Израел. 

Пактът предвижда няколко основни пункта:   
   1. Да не се напада критично важната инфраструктура на други държави, като атомни електроцентрали, банки, компютърни системи за управление на транспорта и водоснабдяването. Информационните-комуникационни технологии трябва да се използват изключително за мирни цели.
   2. Да няма обвинения в кибератаки без доказателства.
   3. Да не се интегрират злонамерени задни врати в IT-продукцията.
   4. Държавите имат суверенно право да се разпореждат с информационната структура на своята територия и самостоятелно да определят своята политика в сферата на информационната безопасност.
   5. Всички параграфи от Устава на ООН важат за информационното пространство, включително и параграф 51, гарантиращ на държавите право на самоотбрана при въоръжено нападение.

Предстои уточняване на правото за въоръжен отговор на доказани кибератаки.

В доклада на експертите се подчертава за „ръст на вероятността за използване на информационно-комуникационните технологии за терористични цели“. Докладът е връчен на генералния секретар на ООН за да бъде представен на 70-тата сесия на Генералната асамблея на ООН, която ще се състои в края на месец септември.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари