20.8% ръст в използването на Linux през 2006

9
1

Операционната система Linux се използва все повече в работните станции на фирмите, пише Wall Street Journal. Причината за ръста в инсталирането на Linux – дистрибуции на корпоративните компютри през миналата година е главно финансова – компаниите могат да използват дори безплатни версии на тази операционна система.
Въпреки че делът на Linux при персоналните компютри и ноутбуците все още е скромен, през 2006 г. броят на копията, инсталирани на такива машини е нараснал с 20.8%, сочи изследване на IDC. Очакваният ръст през 2007 г. пък е 30%, като за сравнение през 2004 г. този показател е бил 10.5%. Аналитиците очакват тази операционна система да става все по-популярна в Азия, което се явява основна причина за очаквания по-голям ръст.

Източник: idg.bg

ДОБАВИ КОМЕНТАР

9 коментара за "20.8% ръст в използването на Linux през 2006"

avatar
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
trifonoff
trifonoff

🙂 Въпреки новите продукти на Microsoft и Apple (които не се използват масово в BG) употребата на Линукс в световен мащаб се увеличава. Това е похвално ама тука в България малко хора биха минали на линукс ( поради много причини… ). Аз лично се занимавах с Линукс ( сусЕ ) скоро ще продължавам да се уча да работя (а и не само) на него , щото колкото повече станем Линукс Мастерите в България, толкова по-добре (все пак трябва да се развива 🙂 )

prabalgarina
prabalgarina

Според мен ако линукса не беше безплатен съм 80% сигурен че употребата му нямаше да бъде толкова висока 😉

gotha
gotha

Вероятно си прав, но предполагам, че корпоративните клиенти все пак са използвали Red Hat или Suse, за които се плаща. Не за самия Линукс, но се плаща.
Иначе това му е най-хубавото на Линукс – безплатен и свободен. 🙂

SilTech
SilTech

В България Линукса не е популярен само и единствено защото 80% процента от потребителите са с нелегано копие на Уиндоус.

kosta_picha
kosta_picha

и тука ще стане така рано или късно, така че се пригответе

mIRCata
mIRCata

Да не говорим, че за настройки на всичко трябва четене, но почти всичко е на английски.А българите в момента сме много зле по отношение на езиците. Виж сегашните ученици и студенти имат по-голям шанс в бъдеще да минат на тази ОС и да се спрявт с конфигурирането и.

dataman
dataman

За настройките съм съгласен ама веднъж подкарана всичко може да си е на български. В това отношение разлика с XP то няма! Обикновено потребителите които се нуждаят от българизация на ОС не пипат на ниско ниво така че по този въпрос проблем няма 😉

mIRCata
mIRCata
Е да, ама колко хора могат да го настроят. В момента хората, можещи да настроят Windows-а на мама и тати, съседа, брачеда и т.н са доста повече от тия дето могат да им настроят Linux-a. Виж, ако все повече дистрибуции започнат да ползват да речем системите с готови пакети, автоматичен ъпдейт, който не искат много пипане от потребител като freebsd, gentoo и подобните, може да има и по-голям скок в ползването им. Проблема на Linux е, че нямат единна посока кое как да става и кое с кое да си взаимодейства. Обаче има движение в тази насока – спомням си,… Виж още »
Phonomania
Phonomania

Еми честно казано аз имам и SUSE на PC-то, отне ми околко 2-3 месеца доката разбера, за какво става на въпрос. А сега без никакъв проблем вече работя и с него, но ако сложа някоя друга дистрибуция сигурно пак няма да е много лесно да и свикна… затова оеднаквяването ще е много полезно, ще бъде по-лесно за потребителите.