2017 е била ужасна, страшна, недобра, много лоша година за нас, интернет потребителите, и даже Стив Карел и неговият герой Александър не могат да ни помогнат. Явно е, че нещо куца, щом всяка година от последните е по-лоша от предишните по отношение на изтеклите в Интернет лични данни. И тенденциите се такива, че ако се доверим на резултатите, то и тази ще е също толкова лоша.

Тази седмица Risk Based Security публикуваха резултатите от доклада си за осъществените пробиви през миналата година. От него става ясно, че те са били 5200 на брой, а изтеклите в публичното пространство записи – 7.8 млрд. Това е с 24% повече от тези, изтекли преди две години, които са били над 6.3 млрд.

„Нивото на активността на пробивите е обезсърчаващо“, коментира Инга Годийн, един от авторите на доклада. Любопитен акцент в изследването е, че за пръв път в последните осем години не хакерските атаки са главният виновник за изтичането на лична информация, а инцидентното им изнасяне. То е виновно за 68.4% от изтеклите записи или общо 5.4 млрд. от тях. За пръв път от 2008, пишат авторите на доклада, нежеланото излагане на данни и други грешки, свързани с обработката на информация са нанесли повече вреда от умишлените атаки към мрежите.

И друго любопитно откритие тук.

„Наблюдаваме засилен интерес имената на компаниите, които правят пропуски в обработката на данни, да бъдат изнасяни в публичното пространство. Някои разработчици по защита, които активно търсят информационни масиви, които могат да бъдат намерени в открит вид, вече не желаят да пазят откритията си в тайна. И все повече хора говорят за пробиви, когато открият, че данните им са изложени на показ“, обяснява Годийн.

Друго важно наблюдение през миналата година е, че компаниите не само не се справят с предотвратяване на пробиви в мрежите им, но и не са те, които ги откриват. Едва 18.6% или 728 от 3904 пробива са открити от компаниите, отговорни за защита на данните. Другите 3176 пробива са открити от правоохранителните органи, външна компания, клиенти или трети страни, които не са свързани с предните, като да речем самата атакуваща страна.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари