fbpx
12.8 C
София

2022 г. трябваше да бъде годината на метавселената. Какво се обърка?

Най-четени

Били Хуанг управлява рекламна агенция в метавселената. Добре, ако трябва да сме точни – той ръководи рекламна агенция. Неотдавна тя започна работа с известни марки, които искат да се възползват от потенциала на новия „напълно потапящ“ интернет.

Но предвид събитията от тази година Хуанг се зачуди дали думата с М не трябва да отпадне. „Може би това, от което наистина се нуждаем сега, е малко ребрандиране“, казва той.

Фирмата на Хуанг, Insomnia Labs, проведе пилотни кампании с Under Armour и L’Oreal през 2022 г. Те бяха свързани с Web3: от рекламни кампании, базирани на NFT, до DAO. Имаше някакъв резултат. Но това все още е далеч от съществуването на марките във футуристичната цифрова реалност, за която се говореше, че ще се превърне в наше настояще.

И така, какво се обърка?

През октомври миналата година Facebook пренасочи всичките си ресурси към доминиране във виртуалните светове и дори промени името си на Meta. През следващите няколко месеца стартъпите в мета вселената получиха много рисков капитал. Имаше огромен поток от трафик към платформите на Metaverse. През пролетта и лятото всички говореха за метавселената, тя украсяваше кориците на списанията, а през есента „метавселена“ беше включена в списъка на финалистите за дума на годината на Оксфордския речник на английския език.

След няколко месеца обаче въодушевлението намаля, както и населението на метавселената. Безумното падане на криптовалутите привлече вниманието към себе си. „Думата на годината“ пък се превърна “Goblin Mode”  (буквален превод – режим на гоблин), отнасящо се до алчно и нехайно поведение.

Експертите твърдят, че основният проблем е свързан с броя на потребителите. Target Universe обещаваше да привлече милиони хора към новата визия на интернет. Но дори тези, които дойдоха в началото, не останаха.

„По принцип тази година не препоръчахме кампании в метавселената. Това е така, защото там няма много потребители“, казва Хуанг. Защо не се появиха? Брайсент, известен създател на Web3 игри и лидер в областта на общественото мнение, смята, че твърде много платформи за метавселени и инвеститори бъркат новостите, свързани с виртуалните места за свързване (като цифрови паркове и офиси), с истинската иновация при използването на технологията за метавселени.

„Ако има място, наречено метавселена, където седим и не правим нищо друго, освен да общуваме, то не е по-добро от това да седим в Discord“, казва той.

По-рано тази година потребителите се надпреварваха да проверяват какво представляват платформите за метавселени като The Sandbox и Decentraland. Те са платили стотици милиони реални долари за виртуална земя в тези светове. По данни на компанията през февруари и март Decentraland е имал средно 50 000 посетители дневно. Скоро обаче този брой спада с повече от 80%.

„Всъщност няма значение колко потребители можете да съберете на целевата страница“, обяснява Хуанг. „Те няма да останат, ако не виждат стойността.“ Това обаче не означава, че онлайн пространствата не могат да създават нова стойност. Нещо повече, някои вече са го направили.

Джош Ръш, съосновател и главен изпълнителен директор на Surreal, платформа за виртуални събития, е постигнал голям успех, използвайки „потапяща“ цифрова реклама. Тази година Surreal стартира кампания за индийския гигант за електронна търговия Flipkart. Събитието беше изключително успешно. Половината от потребителите прекараха един час в пространството, което беше нечуван показател за съдържание за рекламодателите; процентът на конвертиране на покупките в рамките на събитието беше с 400% по-висок в сравнение със стандартните рекламни кампании. Но самият Ръш не казва, че събитието се е случило в метавселената. Тя се проведе в „микрокосмос“ – уебсайт, създаден специално от Surreal за конкретен клиент.

Микросветове като Surreal предлагат собствена визия за бъдещето на виртуалните пространства. Това е в рязък контраст с визията на платформи като The Sandbox, които представят метасвета като съзвездие от много различни метасветове, свързани помежду си.

Малките метасветове, като тези, изградени за големи марки в Surreal, са несъвместими с тази визия. Те не са свързани с други платформи или сайтове. Това са не толкова виртуални квартали, колкото виртуални замъци, които се носят във въздуха.

Въпреки това Себастиан Борж, главен оперативен директор и съосновател на The Sandbox, смята, че подобни малки виртуални платформи са по-скоро полезно допълнение, отколкото конкурент на универсалната метавселена. Но Surreal не се интересува от разработването на единна цифрова платформа, наречена Metaworld. Нейният директор вижда бъдещето на пространството като съзвездие от много отделни микрокосмоси, всеки от които има свое собствено предназначение и полезност.

„Видяхме как милиони долари, които преди това бяха инвестирани в платформи като Sandbox, където хората не си губят времето и няма какво да им предложат, започнаха да отиват в микросветове, където компаниите създават наистина интересен 3D софтуер, който може да работи като част от промоции“, казва Раш.

Тенденциите в новородения свят на игрите в метасвета изглежда са в същата посока. Миналата година Web3 игри като Axie Infinity набраха популярност благодарение на модела „играй, за да спечелиш“: на потребителите се предлагаха финансови награди в онлайн игра. През 2021 г. Акси печели милиарди долари. Но скоро платформата се срина, което постави под съмнение целия модел „играй, за да печелиш“.

Брайсент все още вярва, че игрите и Web3 са много обещаваща комбинация. Но той смята, че предишните опити за Web3 игри са се провалили, защото са били опитани като средство за популяризиране на някаква универсална концепция за метавселена, вместо да се използват инструментите на Web3 за популяризиране на отделни видеоигри.

„Не можете просто да се появите и да предлагате жетони и минимални цени. Трябва да разказвате истории, да създавате невероятни преживявания“, казва той. „Защото ако не го направите, играчът няма да има причина да играе.“

Брайсент вижда бъдещето на метавселената не като едно утопично споделено виртуално пространство, а като съзвездие от проекти, включително видеоигри, подобрени чрез интегрирането на NFT и други приложения, базирани на блокчейн.

„Метавселената е следващото поколение видеоигри“, казва той. „Игри и екосистеми със собствена интелектуална собственост: мисля, че ще видим разцвет на такива неща.“

Тази ситуация в метавселената може да бъде от полза за пазарните лидери. Ако това е средство, а не цел, ако търговията в метавселената се свежда до брандиране, а игрите – до разказване на истории, какво пречи на корпорациите, които са овладели тези форми, да овладеят и виртуалното пространство?

„Компаниите от Web2 имат голямо предимство“, признава Брайсент. „Ще видите как Disney, Nintendo, всички тези големи компании за игри идват и казват: „Добре, просто ще добавим блокчейн технология към сървъра, нашите геймъри няма да усетят разликата и ще им предоставим невероятно изживяване.

Това би направило феновете на друга версия на метавселената, като например творческия директор на Decentraland Сам Хамилтън, много нещастни. Той обяснява, че заради шумотевицата около метавселената неговата платформа е привлякла вниманието твърде рано. „Честно казано, вероятно ни се иска да бяхме имали още няколко години, за да усъвършенстваме продуктите, преди да започнем да сме толкова активни, но това, което е, е това, което е“, добавя той.

Хамилтън смята, че това са само временни пречки. Той е непоколебим в убеждението си, че след определен период от време човечеството практически ще съществува в една метавселена. И той прави всичко възможно, за да гарантира, че когато този ден настъпи, Decentraland ще предотврати попадането на този цифров свят в ръцете на хиперцентрализирани корпорации.

Той признава, че ядрото на Decentraland, състоящо се от около 10 000 души, е идеологически мотивирана група, която се придържа повече към теоретичното обещание на метавселената, отколкото към осезаемите ползи, които биха могли да се харесат на обикновените потребители на интернет.

„Хората, които са останали, са обединени от философията. Те искат интернет да се развива в различна посока“, казва Хамилтън. „Повечето хора наистина не се интересуват от децентрализацията.“ В крайна сметка той наистина очаква масите да променят приоритетите си. Изолираните микросветове, доминирани от компании, може и да са непосредственото бъдеще на търговията и игрите в Web3, но Хамилтън казва, че играе в дългосрочна перспектива.

„Ако прожектирате метавселена върху филм, все още живеем в дните на нямото кино“, казва той. „Предстоят ни още много десетилетия на иновации и изобретения, докато стигнем до блокбъстъри като „Междузвездни войни“.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини