10 C
София

23 години от създаването на Google

Най-четени

На 27 септември рожден ден има най-популярната търсачка в света и една от най-големите технологични компании. Тя навършва 23 години. По случая сайтът традиционно ще смени своето лого с „doodle”, специално за случая.

От Google поместват кратък разказ за началото на своята история. През 1997 г. Сергей Брин, студент в Станфордския университет, се запознава с Лари Пейдж, подготвящ своята аспирантура, в кампуса на учебното заведение. Година по-късно двамата създават първата версия на търсачката, а през 1998 се появява и Google Inc.

Идеята на създателите е „да организират световната информация и да я направят универсално достъпна и полезна за всички“.

Първоначално името на разработения алгоритъм за търсене е Backrub, но Пейдж и Брин в крайна сметка избират името Google. Това е игра на думи, започнала от математическия термин „googol – гогол“, който означава числото десет повдигнато на 100-на степен.

Въпреки че първоначално е засенчен от конкурентни търсачки като Yahoo и Ask Jeeves, Google се превръща в най-популярния уеб сайт в света с над 63 000 заяви за търсене всяка секунда. Днес сайтът е достъпен на повече от 150 езика по цял свят.

Любопитна подробност е, че датата на раждането на Google не е много ясна и се променя през годините. До 2005 г. търсачката празнува рождения си ден на 7-ми септември, когато се предполага, че е денят, в който е основана компанията От 2005 г. Google отбелязва рождения си ден на 8-септември, а от 2010 г. започват да се приема датата 26 септември, която едва в последните няколко години беше променена на 27-ми септември без много обяснения.

„Кога е рожденият ден на Google? Не съм сигурен, че дори и ние знаем“, каза служителят на Google Райън Джермик през 2013 г., добавяйки: „И все пак, въпреки че има различни мнения относно това кога да се духнат свещите на тортата, един забавен факт е, че първият Doodle за рождения ден на Google е бил публикуван на 30 август, въпреки че компанията дава юридическото си начало няколко дни по-късно, на 4 септември.

Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини