2,5 милиона испанци започват да получават по 550 евро ББД на месец

13
1754

Испанският парламент утвърди базовите параметри на първата в света постоянна система за безусловни плащания. Испания ще плаща Безусловен Базов Доход на 850 000 домакинства, които са 2,5 милиона испанци, в момента получаващи минимални доходи. Ще бъдат плащани суми от минимум 550 евро месечно на един човек. Към днешен ден на власт са социалистите, които са уверени, че тази мярка ще намали твърде високото ниво на безработица и на неравенството в страната.

Правителството на Испания възнамерява да дава по 3 милиарда евро годишно за издръжката на най-бедните испански граждани. CNBC уточни, че Безусловен Базов Доход (ББД) ще могат да получават 850 000 домакинства или 2,5 милиона жители на Испания, която е с население 46 милиона души.

Намерението за въвеждане на ББД бе част от предизборните обещания на социалистите, но пандемията, която предизвика спад на икономиката, ускори този процес. Гражданите на Испания ще получават ББД в размер, който ще бъде зависи от получавания доход, от броя на децата в семейството и от броя на хората в домакинството.

Долната граница на испанския ББД е равна на половината от минималната работна заплата в страната – 1108 евро. Окончателните финансови детайли ще бъдат обявени след дебатите в парламента в края на тази седмица.

Не всички харесаха това решение. Според брюкселския икономист Жолт Дарваш, тази мярка няма да реши каквито и да било проблеми. Според него е грешно да се стимулират хората да си остават вкъщи и да не работят. По-добре е да се финансират компаниите, които разкриват нови работни места.

На това социалният министър на Испания Хосе Луис Ескрива отговори, че ББД няма да попречи на никого да си търси работа. Той каза още, че ББД може да бъде сравнен с малка заплата. В Испания твърде много хора получават съвсем ниска заплата или са само частично заети.

3.3 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
13 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари