27 000 корейци съдят колективно Apple заради следенето с iPhone

4
15

Преди около две седмици южнокорейски съд глоби концерна Apple с 3 милиона вона (около $ 2 850) заради събиране на информация за местонахождението на собствениците на смартфони с марката iPhone. Както още тогава се очакваше, сега компанията на Стив Джобс е изправена пред реалната заплаха да заплати значително по-големи парични обезщетения.

Съобщава се, че корейски собственици на iPhone са подали колективен иск срещу Apple. В него компанията от Купертино се обвинява в шпионаж и нарушаване правото на гражданите на неприкосновеност на личния живот. Съдебният иск е подписан от около 27 хиляди души, всеки от които очаква компенсация в размер на 1 милион вона (около $ 930). Така, ако жалбата бъде удовлетворена, общата сума на обезщетението може да достигне до приблизително 26 милиона щатски долара.

Един от инициаторите на колективното дело е адвокатът Ким Хюнг-Сук, който успя да получи индивидуално обезщетение от „Ябълките“. Очаква се първото заседание по новото дело да се проведе през октомври или ноември.

Скандалът около събирането на локационни данни от смартфоните iPhone и таблетите iPad с 3G модул избухна през пролетта. Тогава медиите бяха залети от вълна от съобщения за това, че устройствата на Apple съхраняват в скрит файл информация за местоположението на потребителите си. По-късно от Apple обясниха, че този файл съдържа информация не за координатите на преносимото устройство, а за близките до него базови станции на клетъчни мрежи и Wi-Fi точки за достъп. Тези данни били необходими за „бързото и точно определяне на местоположението на устройството по заявка на потребителя“.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
myside
myside

Най-накрая една добра новина! 😀

macsim29
macsim29

Ето така се свалят самозабравили се компании на земята.

Mitaka158
Mitaka158

Само 27 000, поне 2 милиона да бяха все пак са азиатцките страни.

Dave
Dave

Дано ги осъдят.