Специалистите от компанията за компютърна и интернет сигурност Avast съобщават за открити от тях 28 браузърни разширения, извършващи зловредна дейност, които са компрометирали защитата на поне 3 000 000 души.

Въпросните добавки са написани на JavaScript и са предназначени за Microsoft Edge и Google Chrome. И доколкото се разбира от доклада на компанията, не става дума за браузърни разширения, които идват от сенчестите места в Интернет, а поне за браузъра на Google – от Chrome Web Store. Зловредните програми са прикрити, като браузърни приставки, свързани със социалните мрежи и носят наименования, като Video Downloader for Facebook, Vimeo Video Downloader, Instagram Story Downloader, VK Unblock и др. Avast се натъкват на тях през миналия месец, но съобщават, че сред коментарите за някои от тях се съобщава за нередна дейност за разширенията още от 2018. Някои от тях имат вградена функционалност за сваляне на допълнителен зловреден код на системата, други пренасочват потребителите към нежелани от тях сайтове за посещаване, профилират системата и изпращат информация към външни сървъри. Някои от тези разширения са все още активни в магазините на браузърите, като от Avast са се свързали с Microsoft и Google за проблема.

Специалистите предполагат, че причината те да не бъдат засечени навреме е, че създателите на въпросните добавки може да са ги представили в магазините в един вид, а впоследствие да са добавили и зловредната им функционалност. Освен това, те не започват да извършват действията си веднага след инсталация, а изчакват няколко дена, което явно е направено с цел да бъде приспана бдителността на потребителя и програмите за защита, допълват от Avast.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари