fbpx
16.2 C
София

Три процента от сателитите на Starlink са дефектирали

Най-четени

Астроном от Харвард обяви, че на този етап 3 процента от сателитите изстреляни в орбита за изграждането на мрежата за широколентов глобален интернет достъп Starlink, на компанията SpaceX на Илън Мъск, са дефектирали или са се сблъскали с космически обекти, които са им причинили тежки механични и електронни проблеми.

От компанията казват, че сателитите разполагат с предпазни механични тласкачи, които да ги отклонят от опасности като приближаващи космически отломки, но изглежда, че тази система е сработила при 97 процента от изстреляните сателити, както потвърждава астрономът от Харвард-Смитсонианския център за астрофизика Джонатан Макдауъл пред Business Insider. Според него, дефектиралите сателити вероятно са влизали в плановете на SpaceX и липсата им няма да е от толкова съществено значение за изграждането на мрежата на SpaceX, но тъй като понастоящем те вече са неуправляеми, но се намират в същата орбита, биха могли да се сблъскат с някои от активните сателити.

Досега SpaceX е изстреляла около 775 сателита за широколентовата си мрежа Starlink, но до приключване на проекта планира бройката да стане 42 000. При три процента дефектни сателити – ако приемем, че тази стойност няма да се промени, това означава, че 1260 от всички сателити няма да могат да избегнат космическа катастрофа и ще приключат жизнения си цикъл още преди да са започнали да работят.

„Бих казал, че коефициентът им на дефектиране далеч не е притеснителен. Не е по-лошо от резултатите при почти всички компании, които изстрелват спътници, при това в геостационарната орбита. Притеснението е, че дори при този нормален процент, става въпрос за огромен брой сателити, които биха могли да генерират немалко количество космически отпадъци.“

Неочаквана турбуленция

От SpaceX не са отговорили на искането за допълнителен коментар, отправено им от редакцията на Business Insider, но преди това компанията е заявила пред Федералната комисия по комуникациите, че очаква да види по-нисък процент на дефектирали сателити. Независимо какъв е броя на дефектиралите спътници, всеки един който стане жертва на космическа катастрофа, прави орбитата по-опасно място.

„Така всеки дефектирал сателит, който първоначално е бил предназначен за определена комуникационна услуга, се превръща в космически отломки“, каза изпълнителният директор на компанията за сателитен мониторинг LeoLabs Дан Чеперли през месец януари пред Business Insider.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини