fbpx
-2.9 C
София

30-годишна математическа теорема разби щатски правителствен алгоритъм за криптиране

Най-четени

Пейзажът на информационната сигурност бързо се променя в отговор на квантовата компютърна технология. Тя е в състояние да разбие съвременните техники за криптиране за минути. Обещаващ алгоритъм за криптиране на правителството на САЩ, предназначен за света след появата на квантовата технология, беше разбит.

За по-малко от час и благодарение на математическа теорема отпреди десетилетия.

През юли 2022 г. Националният институт за стандарти и технологии на САЩ (NIST) избра набор от алгоритми за криптиране, които се надяваше да издържат на силата на квантовите компютри за разбиване на криптиране. Възложи на изследователите да ги изследват за уязвимости, като предложи награда от 50 000 долара за всеки, който успее да разбие криптирането.

Изследовател от Katholieke Universiteit Leuven прие предизвикателството и проби един от алгоритмите, известен като SIKE. 

Отне му по-малко от час и един класически компютър. Помогна му математическа теорема, разработена от д-р Ернст Кани в Queen’s University в Канада през 1997 г.

Теоремата се върти около манипулирането на абстрактни математически обекти, за да се изследват различни техни свойства,

Правенето на чиста математика е самоцел, така че не мислим за приложения в реалния свят … Но по-късно много от тези изследвания са полезни за различни цели. Когато Пиер Ферма предлага Последната теорема на Ферма преди стотици години, намерението му е било да може да се умножават определени големи числа. Приложението в криптографията се появява едва много по-късно през 1978 г. По принцип всички методи, които използваме днес за криптиране на данни, се основават на математиката.

Д-р Кани в изявление на Университета Куинс:

В случай става въпрос за слепване на две елиптични криви, за да се открие къде в процеса има възможност за провал. Както и при какви условия разбира се. Статията от 1997 г., в която се описват тези слаби места, става основа на успешната атака срещу алгоритъма SIKE.

Последици за алгоритмите за квантово криптиране

Квантовите компютри са невероятно мощни устройства, които разчитат на принципите на квантовата механика, за да обработват данни с порядъци по-бързо, отколкото са способни дори най-модерните суперкомпютри. 

И то при положение, че все още са в относително начален стадий на развитие.

Успешното разбиване на алгоритъма SIKE показва, че той не може да бъде сигурно средство за криптиране на данни в един постквантов свят. Стеснява полето на възможните кандидати за бъдеща технология за криптиране, позволявайки на изследователите да насочат вниманието си към други области.

Нашият проблем нямаше нищо общо с криптографията, поради което бях изненадан, когато чух за атаката на алгоритъма. Това, което са направили там, е доста гениално! Един от съавторите на алгоритъма SIKE изрази учудване от факта, че криви от втори род могат да се използват за получаване на информация за елиптични криви. Но точно това беше нашата първоначална стратегия през 80-те и 90-те години на миналия век. Криптографията използва много сложна математика, особено аритметична геометрия. Експертите по изчислителна техника и експертите по математика трябва да работят заедно, за да напреднат в тази област.

Д-р Кани

Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини