В тази класация, включващата хора, от хакери до основателя на най-голямата социална мрежа в света, опитахме да подредим в списък 30-те души, които направиха десетилетието 2010 – 2020 това, което познаваме.

13. Анонимните (Anonymous)

Анонимните всъщност са децентрализиран колектив, а не личност. През първата половина на десетилетието Anonymous стартира редица атаки срещу организации като ISIS, правителствата на САЩ и Тунис и корпорации като Sony и PayPal. Тактиката на групата включваше разпространяване на DDoS атаки, които претоварват системите, които хостват уеб сайтовете, като по този начин го въвеждат офлайн. Освен това, често използваха средства за кражба на базите данни на редица големи онлайн портали, като основната им цел бяха личните данни на потребителите и администраторите им. Анонимните дори успяха да компрометират базата данни с подробна информация за членовете на Ku Klux Klan. През 2019 г. известността на групата до известна степен е избледняла – но това не означава, че тя е приключила с хакерските атаки, най-малко поради факта, че е изключително голям хакерски колектив (може би дори най-големия на фона на всички останали, за които сме чували), а активисти в тях могат да се присъединяват непрекъснато.

12. Джулиан Асанж

Основателят на онлайн портала WikiLeaks, Джулиан Асанж си постави за мисия да разкрие на обществото тайните на управляващите и силните на деня. Това го направи безпрецедентен герой за мнозина и престъпник за други – през май правителството на САЩ го обвини в нарушение на Закона за шпионажа. WikiLeaks стартира в началото на десетилетието, като публикува редица строго секретни документи, информация за шпионски скандали, корупция по високите етажи на властта, военни престъпления и тайни на дипломацията на големите държави.

Сноудън потърси политическо убежище в Русия през 2013 г., за да избегне екстрадация в Швеция по обвинения в изнасилване – обвиненията бяха свалени през 2017 г., но случаят отново е възобновен – Асанж намери убежище в еквадорското посолство в Лондон, където живя седем години. Въпреки че беше заседнал в една, единствена сграда в по-голямата част от десетилетието, основателят на WikiLeaks все пак успя да изиграе роля в президентските избори през 2016 г., като публикува изтекли имейли, които нанесоха пагубен удар върху политическата репутация на Хилари Клинтън, а през 2017 г. публикува хиляди документи, показващи как ЦРУ може да хаква телефоните на гражданите. Сагата с Асанж обаче далеч не е приключила. През 2019 г. той бе изведен от посолството на Еквадор в Лондон и беше арестуван от лондонската полиция. Към момента, той остава под домашен арест и може да бъде екстрадиран в САЩ, а ако това се случи – може да го чака дори смъртна присъда.

11. Мари Бара

New General Motors CEO Mary Barra speaks as she unveils the new GMC Canyon midsize pickup truck at Russell Industrial Center in advance of the North American International Auto Show on January 12, 2014 in Detroit. Press previews begin January 13. AFP PHOTO/Stan HONDA

Изпълнителният директор на General Motors стана първата жена, която оглави основен лидер в производството на автомобили, като през 2014 г. пое управлението на компанията и последователно се класира сред най-влиятелните жени в света през последното десетилетие, според списание Форбс. Нейният мандат беше белязан от стремежа на GM да продължи и дори да засенчи усилията на Tesla в масовото въвеждане на електрическите автомобили с автопилот. Според Бара, Genetal Motors е единият от двамата работодатели в Света, при които няма разлика в заплащането на труда на жените.

10. Джеф Безос

Дори след като загуби една четвърт от акциите си в Amazon след развода си през април, Безос остава най-богатият човек в света с обща стойност на активите и притежанията на над 107 милиарда долара към този месец, според списание Форбс. През цялото десетилетие, Безос влагаше парите си непрекъснато, като през 2013 г. закупи Вашингтон Поуст, а след това компанията му Amazon се разрасна феноменално. Рителърът вече е огромна империя, която не само се превръща в един огромен онлайн склад на търговците по света, но и във всеобхватна платформа за облачни технологии и хостинг, със своята Amazon Web Services.

Освен това, Безос притежава платформата за стрийминг на игри Twitch, флот от товарни самолети, услуга за музикален стрийминг, маркови магазини за хранителни стоки, които са първите магазини в света без физически касиери и персонал, електронните четци Kindle, както и космически стартъп, който имаше амбициите да се конкурира със SpaceX на Amazon. Абонаментната услуга Prime за стрийминг на филми и сериали, е пряк конкурент на Netflix. Amazon също произвежда множество собствени продукти, включително и домашни системи, асистентът Alexa и системата за сигурност Ring.

Компанията се развива непрекъснато и стремглаво, като често бива подвеждана под отговорност за различни нарушения, както и за заплащането – според мнозина заплащането на час в Amazon не съответства на интензивността и типа дейност, която изпълняват служителите на компанията.

9. Дана Бойд

Може и да не е име, което всеки знае, но Дана Бойд се превърна във водещ мислител и изследовател на въздействието на технологиите върху обществото, децата и подрастващите. В книгата си от 2014 г., Бойд изтъква, че социалните медии осигуряват важно пространство на младите хора да изразяват себе си и да общуват помежду си и с обществото. Дана също е и главен изследовател за Microsoft и разширява своите изследвания, за да се съсредоточи и намери връзката между социалното неравенство и технологиите чрез своя изследователски институт Данни и общество. Присъждайки ѝ своята награда Pioneer за 2019 г., Фондацията за електронни граници нарече Бойд „учен по влиянието на технологиите“.

8. Ричард Брансън

Магнатът милиардер е готов да опита почти всичко. Брандът му Virgin е бил участник в почти всички сектори на бизнеса – от медии, до хотели и здравни грижи, а през последното десетилетие има и още по-далечни амбиции. В последните години Брансън инвестира във футуристичната транспортна технология на Илон Мъск Viring Orbit, която може да изстрелва спътници в космоса, използвайки комбинация от ракети и самолет за изстрелване на голяма височина. В следващите месеци Virgin Galactic най-накрая може да започне и да извежда космически туристи в орбита, включително и самият Брансън, използвайки космодрум от пустините на Ню Мексико.

7. Кимбърли Брайънт

До 2040 г. ще има 1 милион повече млади цветнокожи жени с умения по програмиране, ако Кимбърли Брайънт изпълни амбициозната си цел. Софтуерният инженер, с помощта на общината на град Вандербилт, основава организацията „Black Code Girls„, с основна задача да направи програмирането по-достъпно и атрактивно за жените от цветнокож произход, като крайната цел е достигането на 1 милион чернокожи жени в сферата на софтуерното инженерство и програмирането. Организацията е основана през 2011 г., като според анализатори има потенциала да преобрази места като Силициевата долина, където само 2% от жените, работещи в областта на технологиите, са цветнокожи. според доклада за 2018 г. от Центъра на Карог. Работата на Брайънт е широко обществено призната и оценена, включително и от Белия дом.

Мнозина описват Кимбърли като „женската цветнокожа версия на Стив Джобс“.

6. Марк Кубин

През 10-те Кубин стана много повече от поредния милиардер от края на 90-те. Той завърши своя кросоувър, с което се превърва в основна фигура в света на спорта, забавлението и дори политиката. Милиардерът е собственик на франчайз на NBA, известен е и като телевизионна личност, най-вече от Shark Tank и инвеститор в десетки технологични компании, включително Dropbox, Magnolia Pictures и Alyssa. Той дори беше обявен за потенциален кандидат за президент през 2016и 2020, но се оказа, че няма да се кандидатира, тъй като не е получил одобрението на семейството си.

5. Тим Кук

Определено трябва да се признае, че поемането на управлението на една от най-скъпите и иновативни компании в света, след смъртта на Стив Джобс през 2011 г., бе наистина трудно предизвикателство. И именно в него се впусна Тим Кук – който запази и продължава да развива доминантната позиция на пазара на Apple на пазара на потребителска електроника. Кук може да не е шоумен като предшественика си Джобс, но все компанията е толкова мащабна, както винаги. iPhone все още е лидер на пазара на мобилни устройства, а под ръководството на Кук компанията набра популярност и активност с продукти като Apple Watch, както и в производството и предлагането на различни абонаментни услуги като Apple TV Plus, Apple Arcade, Apple Card и други.

Освен всичко, Кук е известен и като икона в LGBTQ средите по света, като изпълнителният директор на Apple е определян от мнозина като един от най-големите морални активисти за правата и етичността на хората с различна сексуалност.

4. Джак Дорси

Поемайки ролята на изпълнителен директор на Twitter през 2015 г., Дорси беше лице на една от най-критикуваните и често токсични социални мрежи в света. През последното десетилетие Twitter помогна да предизвикването на революция в Близкия изток, включително и за преврата на египетския президент Хосни Мубарак, а също така и даде пространство на Доналд Тръмп, което никой друг американски политик не е използвал толкова активно, с което президентът почти винаги изразява позициите си по обществените въпроси и събираше аудитория, подкрепяща негови решения и възгледи.

Освен всичко това, Twitter се превърна и в платформа, осигуряваща среда и за редица фалшиви новини, реч на омразата и дезинформация, и към момента това продължава да е най-големия проблем на платформата. Въпреки че компанията се опитва да се бори с него, като въвежда редица нови правила и технологии за справяне с дезинформацията и фалшивите новини, тя все още е обект на много критики, тъй като според анализатори, правилата ѝ се прилагат неравномерно.

Докато е ръководител на най-голямата онлайн трибуна в света, Дорси също е и изпълнителен директор на компанията за разплащания Square, което му осигурява огромна информация за това какви ще бъдат финансовите потоци на света в следващите години, което допълва влиянието му.

3. Дженифър Доудна

Една от ключовите иновации на новото десетилетие, е именно технологията за генетично редактиране CRISPR, а Доудна е пионер в използването ѝ за редактиране на ДНК. Този нов инструмент притежава потенциала за революция в биологията, медицината, селското стопанство и други области.

Припомняме, че миналата година китайски учен използва CRISPR за редактиране на ДНК на близнаци, още преди раждането им, с което си навлезе гнева на цялата общественост и редица критики. Най-голямата опасност за него обаче беше, че е използвал технологията без никакво разрешение или информираност, а китайското правителство заяви, че това може да му струва живота.

Лабораторията на Доудна се намира в Калифорнийския университет, където тя развива технологията CRISPR за комерсиални цели, като освен това, Дженифър стана лидер в продължаващите етични дискусии и дебати около бъдещето на генното инженерство.

2. Сюзън Фаулър

NEW YORK, NY – MAY 14: Susan Fowler poses backstage at The 22nd Annual Webby Awards at Cipriani Wall Street on May 14, 2018 in New York City. (Photo by Ben Gabbe/Getty Images for The Webby Awards)

Движението #MeToo премина през технологичния свят и други индустрии, още от началото на 2017 г., и това се случи до голяма степен, благодарение на личния блог на Фаулър, където тя хронизираше сексуалния тормоз и злоупотребите в Uber, където работи като софтуерен инженер. Разкритията доведоха до разтърсване на структурата на управлението на Uber и понижаването на основателя и изпълнителен директор Травис Каланик. Мемоарът на Фаулър, Whisteblower предстои да излезе през 2020 г., а Ню Йорк Таймс ѝ възложи да напише доклад за ситуацията с жените на работното място днес.

1. Бил и Мелинда Гейтс

Тази силна двойка започна да оползотворява парите, които Бил направи през всички тези години със създаването на софтуерната компания Microsoft, и ги превърна във филантропска империя. Фондацията Бил и Мелинда Гейтс е на стойност 50 милиарда долара, като представлява почти половината от общото богатство на Бил Гейтс, който няколко поредни години през десетилетието бе смятан за най-богатият човек в света от списание Форбс.

Фондацията се занимава в инвестиране в усилия за общественото здраве, развитие и образование. Бил казва, че фондацията е изиграла основна роля за драстичното намаляване на детската смъртност по света, спасявайки над 100 милиона живота. Бил също остана актуален през десетилетието със списъците с книги за четене, които препоръчва на всички, а Мелинда дебютира като самостоятелна авторка на книга за равенството на жените по света.

Популярният невропсихиатър и водещ изследовател Стивън Пинкър, често споменава, че е добър приятел с Бил Гейтс, като последният често включва в списъците си книги на Пинкър, като ги определя за едни от най-гениалните книги на най-новото време.

Първото десетилетие на XXI век беше обусловено с истинските технологични революции, които започнаха в края на XX-ти век. Годините бяха водени от големите имена, които почти всеки от нас е чувал – Стив Джобс, Марк Зукърбърг, Джеф Безос, Лари Пейдж и други. През второто десетилетие, което вече е към края си, списъкът с имената значително се увеличи и стана по-сложно да се ориентираме кои са водещите. Ето и списъкът с най-големите иноватори в технологиите и забележителните личности в IT индустрията на 10-те.

Продължение

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари