Продължение на статията: 30-те личности, които промениха десетилетието – част първа

B тaзи ĸлacaция, вĸлючвaщaтa xopa, oт xaĸepи дo ocнoвaтeля нa нaй-гoлямaтa coциaлнa мpeжa в cвeтa, oпитaxмe дa пoдpeдим в cпиcъĸ 30-тe дyши, ĸoитo нaпpaвиxa дeceтилeтиeтo 2010 – 2020 тoвa, ĸoeтo пoзнaвaмe.

14. Стив Джобс

Десетилетието започна с представянето на iPad от Джобс през януари 2010 г., почти две години преди той да почине през октомври 2011 г. Apple, която изцяло промени начина, по който всички ние днес разбираме понятието „мобилна комуникация“ със своя iPhone, продължава да бъде една от най-емблематични и ценени марки в историята на капитализма. Самата компания, често е определяна от икономисти и като една от най-успешните в света.

След смъртта на Джобс, за него бяха написани много биографични книги, бяха заснети холивудски филми, а споменаването и отразяването на значимостта му за технологичната индустрия, са беспорни и то днес.

Известен като гениален презентатор, майсторски оратор, предприемачът с култовите черно поло и дънки Levi’s, наистина бе човек, който допринесе света да е това, което познаваме днес.

13. Джон Легере

Има голяма вероятност това име да не ви говори нищо. И е разбираемо. Но това далеч не значи, че Джон Легере не е известен в света на технологиите.

Изпълнителният директор на T-Mobile може би е най-интересният човек в телекомуникационната и безжична индустрия. През изминалото десетилетие той майсторски изигра роля в ситуацията по липса на реална конкуренция между телекомуникационните гиганти на САЩ: AT & T и Verizon. Легере е най-известен с ексцентричния си и разчупен стил – за него най-важно е да бъде в центъра на внимание – било то чрез екстравагантни и понякога резки изказвания, използване на нецензурни изрази, обличане в цвят магента, съответстващ на цвета на бранда на компанията и други.

Но това, разбира се не значи, че Легере не работи сериозно по развитието на T-Mobiel. При неговото управление, клиентската база на компанията се е увеличила в двуцифрени проценти. Също именно той въведе в стратегията на компанията предоставянето на планове с неограничен мобилен интернет. Въпреки това обаче, не можем да бъдем сигурни какво е бъдещето на Легере в T-Mobile и е напълно възможно той да бъде заменен, ако най-накрая се осъществи очакваното сливане със Sprint.

12. Травис Каланик

Основателят на Uber въплащава в себе си манталитета на успеха на всяка цена, именно който е подтиквал почти всички предприемачи и успели лидери от Силициевата долина. Той ръководи революционната компания за споделено пътуване, която бързо се разпространи по света и направи от стартъпът Uber, транснационална компания.

След обвиненията в сексуален тормоз обаче, повдигнати от оплакалата се инженерка Сюзън Фаулър, през 2017 г. видяхме как ръководството на Каланик на Uber се превърна в история. Въпреки това, той все още запазва място в борда на компанията.

11. Илон Мъск

Мъск иска да спаси планетата със своите електрически автомобили и соларни панели, като едни от най-смелите му амбиции са да изпрати хора до Марс, дори да изгради проект за колонизиране на Червената планета, да изпрати художници, които да картографират повърхността на Луната, както и да изгради иновативен ултра скоростен подземен транспорт.

През десетилетието, Мъск даваше и много материал на конспираторите. Тъй като предприемачът работи и върху компютърни чипове, които да могат да осъществяват невронна връзка с човешкия мозък, като вече има готови прототипи, които биват усъвършенствани непрекъснато.

Светът е склонен да наблюдава всеки ход на собственика на SpaceX и Tesla, като често самият Мъск споделя своите възгледи, мнение и позиции за обществени и социални проблеми в Twitter. Определено, Илон е един от милиардерите, които много обичат пространството на изразяване, което им осигурява социалната мрежа. Една голяма част от неговите планове, са били оповестявани предварително именно там.

През изминалата година, заради своите спекулации за цените на акциите на Tesla, Мъск си навлече гнева и яростта на регулаторните органи на САЩ по „късите акционерни операции (шортселинг)“, именно поради което се наложи той да сключи споразумение със Съда, с което напусна управленския пост на Tesla.

10. Сатя Надела

Надела е индийски имигрант в САЩ със специалност електротехника. Именно той се оказа подходящият човек, който да направи Microsoft „Great Again!“.

Откакто стана изпълнителен директор през 2014 г., Надела помогна за увеличаването на продуктовата линия на Microsoft, а пазарната капитализация на компанията достигна трилион долара. Именно той ръководеше компанията в периода, в който Microsoft направи преход и измести фокуса си от произвеждането на софтуерни продукти, към облачните услуги.

Надела също така зае сериозна позиция при обсъждането на неравните условия на труд и по-ниското заплащане на труда на жените по света. За жалост обаче, позициите му бяха двусмислени и противоречиви, като през 2014 г. той поднесе извинения, като оттегли част от изказванията си. Сатя Надела също така съпроводи Microsoft и в изкупуването на редица други технологични компании през годините – като Github, LinkedIn, Mojang, Minecraft и други. Освен това, именно по негово време Microsoft направи и съществени пробиви в областта на Изкуствения интеект.

9. Сатоши Накамото

Dorian Satoshi Nakamoto is shown during an interview at the Associated Press bureau Thursday, March 6, 2014 in Los Angeles. Nakamoto, the man that Newsweek claims is the founder of Bitcoin denies he had anything to do with it and says he had never even heard of the digital currency until his son told him he had been contacted by a reporter three weeks ago. (AP Photo/Damian Dovarganes)

Изглежда много малко хора знаят кой всъщност стои зад названието „Накамото“. Това е псевдоним на неизвестна личност, която от почти всички е приемана като основател на биткойна и главен отговорник за неговото развитие.

Революцията в крипто валутата започна бавно, още през 2009 г., като беше в своя апогей в края на 2017 г., когато чрез симулирани транзакции стойността на биткойна достигна до 20 000 долара.

Самостоятелното копаене на биткойни вече определено не е атрактивно, нито рентабилно и дори разумно, но определено цифровата валута направи някои хора богати. Също така, именно биткойна задейства създаването и развиването на редица други крипто валути – като Monero, Lightcoin, Zcash и т.н., които също жънат своя усех.

За жалост, никой публично не е оповестил кой стои зад псевдонима Сатоши Накамото. а спекулациите и конспирациите биват най-различни. Някои омаловажават неговите принос и роля в света на цифровите валути.

8. Сундар Пичай

Google наскоро премахна една от ключовите си ценности, към които се стремеше през годините – „Не бъди зъл (Don’t be evil)„. Не стана ясно какво точно трябва да значи този ход на технологичния гигант. Също толкова наскоро, от компанията заявиха, че ще работят съвместно с армията на САЩ, неясно по какви цели и проекти. Когато компанията се се трансформира в конгломерата Alphabet през 2015 г. и името на Google стана филиал на Alphabet, заедно с всички останали услуги и компании, които притежава (Android, YouTube и други), Пичай стана новия изпълнителен директор на корпорацията. През първите четири години от десетилетието Google доминираше във всичко – от търсене до мобилни операционни системи и видео споделяне. Същевременно компанията направи някои големи ходове в хардуерната инудстрия с разработването на собствените смартфони от серията Pixel, последният от които Pixel 4 и Google Home, част от еко системата за интелигентен дом, всичко това под управлението на Пичай.

Сундар също трябваше да се ориентира какви позиции ще заеме компанията му и мерките, които ще предприемат спрямо речта на омразата, дезинформацията в YouTube, оплакванията за сексуален тормоз, насочени срещу ръководители и служители на високи постове в Google, както и да се изправи срещу възможно блокиране на услугите на Google на територията на Китай. Към момента изглежда, че Пичай ще продължи да бъде СЕО на Google в обозримото бъдеще.

7. Зоуи Куин

Вероятно няма начин през изминалото десетилетие до вас да не е достигнала вълната #MeToo. Именно Куин, заедно с колегата си Брайана Ву и обществената критичка Анита Сарксесян, бяха сред първите жени, които съобщиха, че са били обект на тормоз и заплахи от страна на групировки от тролове и кибер престъпници, които в крайна сметка се сплотиха около хаштага #gamergate. Това беше ранен предупредителен знак, колко много могат да загрубеят нещата, що се отнася до онлайн борбите.

6. Джини Ромети

LAS VEGAS, NV – JANUARY 06: IBM Chairman, President and CEO Ginni Rometty delivers a keynote address at CES 2016 at The Venetian Las Vegas on January 6, 2016 in Las Vegas, Nevada. CES, the world’s largest annual consumer technology trade show, runs through January 9 and is expected to feature 3,600 exhibitors showing off their latest products and services to more than 150,000 attendees. (Photo by Ethan Miller/Getty Images)

Главният изпълнителен директор на IBM е още един случай на управител на компания, която вече не звучи толкола престижно, колкото е звучала преди 50 години например. Но разбира се, всяко нещо има своето време.

Когато застана на чело на компанията през 2012 г., Ромети трансформира компанията от стил на застаряващ, бивш технологичен гигант, към компания, насочена към услугите на бъдещето. Днес IBM инвестира сериозно в зараждащите се технологии като изкуствен интелект, блокчейн и квантови изчисления.

5. Шерил Санберг

Санберг беше лицето, от което Facebook се нуждаеше, когато Марк Зукърбърг прекара твърде много време в светлината на прожекторите. Въпреки че има известна заслуга за изграждането на Facebook като глобална сила, каквато е днес, мемоарът ѝ за бизнес лидерство „Lean In“, издаден през 2013 г., е нещото, което я направи известна.

Оттогава, често Санберг заставаше като посланник на становищата и позициите на най-голямата социална мрежа в света, когато тя станеше обект на критики и обвинения в дезинформация, разпространение на фалшиви новини, течове на лични данни и други.

4. Кевин Систром и Майк Кригър

Kevin Systrom Mike Krieger

Тъй като скандалите в социалните мрежи непрекъснато се разразяват около Facebook и Twitter, то Instagram някак оставаше между капките и беше почти непокътнато място, което осигуряваше среда за споделяне на добрите моменти.

3. Питър Тиел

Подобно на Мъск, Тиел направи купчина от пари от продажбата на PayPal, на която е съосновател, заедно с милиардера Мъск. Освен на нея обаче, Тиел също бе съосновател и на eBay през 2002 г. Ударите му продължиха, когато той стана първия външен инвеститор във Facebook през 2004 г. и продължи да прави ранни инвестиции, в компании, в които предвещаваше потенциал – като Airbnb, LinkdeIn, Yelp, Spotify и SpaceX, и много други.

През последното десетилетие обаче той стана по-известен с политическите си и социални позиции, особено с нарастващото му пренебрежение и ненавист към Силициевата долина и пламенната подкрепа към президента Тръмп. Той също подкрепи делото, заведено през 2012 г. за секс лентата на бореца Хълк Хоган, който в крайна сметка фалира клюкарския сайт Gawker, за който се твърди, че е публикувал статия, в която се споменава, че той е бил гей.

Либертарианските възгледи на Тил също са вдъхновили проекти като Приморския институт, чиято цел е да създаде морско общество, извън обсега на всяко едно правителство на 7-те континента.

2. Мег Уитман

Бившият изпълнителен директор, който отговаряше за ранния растеж на Ebay винаги сътворяваше нещо интересно. След като загуби офертата да стане губернатор на Калифорния през 2010 г., Уитман прекарва първата половина от десетилетието, ръководейки с разделяйки Hewlett-Packard (HP) на два отделни бизнеса. След напускането ѝ на HP през 2017 г., тя насочи енергията си към нови усилия, фокусирани върху по-младите потребители от типичните клиенти на HP. Сега тя е главен изпълнителен директор на предстоящата платформа за видео споделяне Quibi и инвеститор и член на борда на Лос Анджелис, разкриват от „Immortals.“

1. Марк Зукърбърг

Десетилетието започна с биографичния филм „Социална мрежа“ от 2010 г., в който Джеси Айзенберг изигра Зукърбърг.

Докато всички асоциираме името на Марк с иновативност, революционност и богатство, то определено трябва да сме наясно, че не целият му живот е такъв, особено професионалния. Милиардерът, основател на най-голямата социална мрежа в света, която наскоро бе наречена „Петата власт“, през годините непрекъснато се сблъскваше със скандали за манипулиране на общественото мнение, намеса в изборите, разпространяване на дезинформация, промотиране на фалшиви новини, следене на определени граждани за политически цели и много, много други.

През последните 10 години, Facebook изглежда беше в центъра на всичко, независимо дали играе роля във вота за Brexit или президентските избори на САЩ през 2016 г. В началото на 2017 г., компанията бе изправена пред един от най-големите скандали за течове на потребителска информация в историята на технологичната индустрия – този около Cambridge Analytica, когато стана ясно, че въпросната външна компания е събрала данните на милиони потребители на Facebook, включително и чувствителна информация, без тяхното съгласие.

В момента, регулаторните органи на САЩ провеждат изключително стриктен контрол, за да предотвратят потенциална намеса във вота и изборите, а социалната мрежа непрекъснато работи по разработване на технологии на базата на Изкуствен интелект, чрез които да се бори с дезинформацията, фалшивите новини, политическата пропаганда и други.

8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари